DünyaLondra’ya Müslüman belediye başkanı

Londra’ya Müslüman belediye başkanı

07.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Londra’da yapılan belediye başkanlığı seçimini ilk kez bir Müslüman aday olan Sadık Khan kazandı. İşçi Partili Khan’ın zaferi nefret söylemlerini de beraberinde getirdi

Londra’ya Müslüman belediye başkanı

İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen belediye başkanlığı seçimlerini İşçi Partisi’nin Müslüman adayı Sadık Khan ilk sonuçlara göre yüzde 44’lük oy oranıyla kazandı. Başbakan David Cameron’un liderliğindeki Muhafazakâr Parti adayı milyarder Zac Goldsmith’in ise yüzde 35’le ikinci olduğu açıklandı. Khan, Avrupa’daki mülteci krizi nedeniyle tetiklenen göçmen ve İslam karşıtı siyasi hareketlerin ivme kazandığı bir dönemde Avrupa’daki büyük bir başkenti yöneten ilk Müslüman belediye başkanı olacak. 5 milyon seçmenin bulunduğu Londra’da Khan’ın göreve gelmesiyle aşırı sağcılar sosyal medyada ‘radikal İslamcılara zemin hazırlandığı’ yönünde yorumlarda bulundu. Londra seçim sistemine göre, oy kullanan kişilerin ilk tercihlerinde seçtikleri adayın yüzde 50’yi aşmaması durumunda, ilk iki sıradaki adaylara oy vermeyen kişilerin seçimdeki ‘ikinci tercihlerinin’ dağılımına bakılacak. İlk tercih oylamalarında yüzde 44 oy alan Khan, ikinci tercihlerin dağılımının ardından belediye başkanı olmayı garantiledi. 8 yıldır Londra Belediye Başkanlığı görevini yürüten Boris Johnson, 2015 yılındaki seçimlerde Muhafazakâr Parti adına milletvekili adayı olduktan sonra 2016’daki Londra seçimlerine katılmayacağını açıklamıştı.

İskoçya’da düzenlenen seçimlerde ise İskoç Ulusal Partisi (SNP) yüzde 46.5 oy oranı ile birinci sıradaki yerini korurken, onu yüzde 22.6 ile İşçi Partisi takip etti.

Sadık Khan kimdir?

Pakistanlı otobüs şoförü bir babanın ve terzi bir annenin oğlu olarak 1970 yılında Londra’da dünyaya gelen Sadık Khan, North London Üniversitesi’nde hukuk eğitimi aldı. Uzun yıllar boyunca insan hakları davalarında avukatlık yapan Khan, 2008 yılında İngiltere eski Başbakanı Gordon Brown’ın kurduğu hükümette Topluluklar Bakanlığı görevine getirildi. 2013 yılında İşçi Partisi’nin kurduğu gölge kabinede Londra Bakanı görevine getirilen Khan’ın başkentte yaşayan azınlıklarla iyi bir ilişki kurması seçim başarısına önemli bir katkı sağladı.