DünyaSon dakika | Savaşta yeni aşama! İsrail Lübnan'ı havadan ve karadan bombalıyor...

CANLI Son dakika | Savaşta yeni aşama! İsrail Lübnan'ı havadan ve karadan bombalıyor...

30.09.2024 - 22:06 | Son Güncellenme:

İsrail ile Hizbullah arasında yaşanan gerilim savaşa dönüşmüştü. Hava saldırıları ile Lübnan'ı vuran İsrail, kara harekatı için de harekete geçti. Dünyanın odaklandığı İsrail-Lübnan hattındaki tüm gelişmeler anbean takip ediliyor. Peş peşe kritik açıklamalar geliyor.

İsrail'in Lübnan'a yoğun hava saldırılarında bir hafta doldu, başkent Beyrut'ta 2006'daki savaştan bu yana bir ilk yaşandı.

megaphone

CANLI AKTARIYORUZ

İSRAİL RESMEN DUYURDU

İsrail ordusu, Lübnan topraklarında bazı noktalara yönelik karadan işgal saldırıları gerçekleştirdiklerini duyurdu.

İSRAİL'İN SALDIRILARINDA BİR GÜNDE 95 KİŞİ ÖLDÜ

İsrail'in son 24 saat içinde Lübnan'a düzenlediği saldırılarda 95 kişinin öldüğü, 172 kişinin yaralandığı belirtildi.

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun pazartesi günü Lübnan'ın güneyindeki köy ve kasabalar, Bekaa, Baalbek ve başkent Beyrut'a düzenlediği saldırıların bilançosu paylaşıldı.

Buna göre son saldırılarda 95 kişi ölürken, 172 kişi de yaralandı.

ASKERİ ÜSSE ROKET

ABD kuvvetlerine ev sahipliği yapan Bağdat Uluslararası Havalimanı yakınlarında bir askeri üsse en az iki Katyuşa roketi atıldı

Haberin Devamı
HİZBULLAH İSRAİL ASKERLERİNİ HEDEF ALDI

Hizbullah, Lübnan'ın güneyindeki El-Besatin bölgesinde İsrail askerlerini hedef aldığını duyurdu.

Hizbullah'ın Telegram hesabından yapılan yazılı açıklamada, güneydeki Kefr Kila ve El-Adise kasabaları karşısına denk gelen Besatin bölgesinde İsrail askerlerinin hedef alındığı ifade edildi.

Açıklamada, söz konusu saldırının Gazze'deki Filistin halkının direnişinin desteklenmesi ve Lübnan halkının müdafaası için gerçekleştirildiği belirtildi.

İsrail ordusundan saldırıya ilişkin açıklama yapılmadı.

İSRAİL BASINI: 'BİR SONRAKİ AŞAMA' ONAYLANDI

İsrail basınında, hükümet ve güvenlik kabinesinin Lübnan'a saldırılarda "bir sonraki aşamayı" onayladığı bildirilirken kara işgaline ilişkin henüz resmi açıklama yapılmadı.

Maariv gazetesinin haberine göre, İsrail hükümeti ve güvenlik kabinesi saatler boyu süren görüşmelerin ardından Lübnan'a saldırılarda "bir sonraki aşamayı" onayladı.

Yedioth Ahranot gazetesinin haberine göre, bazı bakanlar ABD'nin Lübnan'da kara işgaline ilişkin paylaştığı bilgilerden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, bakanlara Lübnan'daki duruma ilişkin yorum yapmaktan kaçınmaları uyarısı yapıldı.

SINIRDA ASKERİ HAREKETLİLİK ARTIYOR

Lübnan sınırındaki İsrail ordusunun askeri hareketliliği devam ediyor.

Lübnan tarafına İsrail ordusunun attığı aydınlatma fişekleri yaklaşık 40 kilometre mesafedeki Hayfa'da yüksek noktalardan görülebiliyor.

İsrail ordusunun, sınırın Lübnan tarafındaki beldeleri yoğun topçu atışına tutuğu bildiriliyor. İsrail savaş uçaklarının bölgede uçuşunun sesleri de duyuluyor.

İSRAİL ORDUSU BEYRUT'UN DAHİYE BÖLGESİNİ VURMAYA BAŞLADI

İsrail savaş savaş uçakları, kısa süre önce yaptığı Beyrut'un Dahiye bölgesindeki bazı yerleri boşaltın çağrısının hemen ardından bölgeyi bombalamaya başladı.


Bölgedeki AA muhabirinin verdiği bilgiye göre, İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee'nin X sosyal medya platformundan yaptığı "boşaltın" açıklamasından kısa süre sonra hava saldırıları başladı.

İsrail savaş uçakları tarafından hava saldırıları, başkent Beyrut'un güneyinde Hizbullah'ın kalesi olarak görülen Dahiye bölgesindeki El-Leyleki, Haret Hireyk ve Burc el-Baracine mahallelerini hedef aldı.

Can kaybı ya da maddi hasara ilişkin henüz bilgi bulunmuyor.

Haberin Devamı
BEYAZ SARAY'A GÖRE İSRAİL, HİZBULLAH'IN İSRAİL'E SALDIRMA KAPASİTESİNİ HEDEF ALIYOR

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, İsrail'in Lübnan'a yönelik karadan saldırısı ve işgal adımına ilişkin yorum yapmamayı tercih ederken, "Buradaki stratejik hedefin, Hizbullah'ın sınırın hemen karşı tarafından İsrail'e saldırma kapasitesini sürdüremeyeceğinden emin olmak olduğunu anlıyoruz." dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, günlük basın brifinginde İsrail'in Lübnan'a yönelik olası işgal girişimine ilişkin soruları yanıtladı.

ABD'li sözcü, brifing boyunca kendisine yöneltilen sorulara cevap verirken, İsrail'in kendini savunma hakkı olduğunu ve İsrail ordusunun "operasyonları" hakkında kendilerinin değil İsrail'in konuşabileceğini söyledi.

Jean-Pierre, "Kendi askeri operasyonları ve planları hakkında sizi İsrail ordusuna yönlendiriyorum, ancak buradaki stratejik hedefin, Hizbullah'ın sınırın hemen karşı tarafından İsrail'e saldırma kapasitesini sürdüremeyeceğinden emin olmak olduğunu anlıyoruz." şeklinde konuştu.

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI, VATANDAŞLARINA BİR AN ÖNCE LÜBNAN'DAN AYRILMALARI ÇAĞRISINI YİNELEDİ

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, yarın kalkacak tarifeli uçaklarda yer ayırdıklarını belirterek, İngiliz vatandaşlarına bir an önce Lübnan'dan ayrılmaları çağrısını yineledi.

Sky News televizyonunda Lübnan'daki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Lammy, yayın öncesinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la telefon görüşmesinde konuyu ele aldıklarını kaydetti.

Lammy, görüşmede acil ateşkes, İsrail'in kuzeyinde yaşayan İsrailliler ile Lübnan'ın güneyinde yaşayan Lübnanlıların evlerine dönmesi, siyasi çözüm için masaya oturulması ve tansiyonun düşürülmesi konusunda görüş birliğine vardıklarını bildirdi.

BEYRUT'UN DAHİYE BÖLGESİNDE BAZI MAHALLELERİN BOŞALTILMASI ÇAĞRISI

 

İsrail Ordu Sözücüsü Avichay Adraee, X sosyal medya platformundan yaptığı yazılı açıklamada, El-Leyleki, Haret Hireyk ve Burc el-Baracine mahallelerinde oturanların Hizbullah'a ait yapılara yakın olduklarını iddia etti.

Haritaların kullanıldığı paylaşımda, İsrail ordusunun haritada bulunan binalar ve yakınlarında oturanların bulundukları yeri boşaltmaları ve oradan en az 500 metre uzaklaşmalarını isteyen Adraee, "ailelerinizin selameti için söz konusu yerlerdeki binaları boşaltmanız gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı
BM RAPORTÖRLERİNDEN İSRAİL'İN SALDIRDIĞI LÜBNAN İÇİN "ACİL KORUMA" ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) raportörleri, İsrail'in saldırıları altında bulunan Lübnan'daki sivillerin "acilen koruma altına alınması" yönünde çağrıda bulundu.

BM raportörleri, Lübnan'da yaşananlara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İsrail ile Lübnan arasındaki "çatışmalardan" endişe duyulduğu bildirilen açıklamada, "Gerginliğin tırmanışını şiddetle kınıyoruz. Siviller acilen koruma altına alınmalı." ifadeleri kullanıldı.

İSRAİL BASINI: KARA HAREKATI BAŞLADI

İsrail Lübnan'a kara harekatı başlattı! Tank ve topçu atışları eşliğinde İsrail askerleri Lübnan sınırına ilerliyor. İsrail tankları Lübnan'ın güneyini vuruyor, bölgede elektrikler kesildi.

timeline

Canlı Anlatım Özeti