14.12.2024 - 12:08 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Suriye ve dünya hızlı gelişmeler yaşamaya devam ediyor. Son dakika haberleri milliyet.com.tr canlı bloğundan takip edebilirsiniz.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’nin terör örgütleri listesinde yer alan, Suriye’deki Baas rejimini deviren grupların başındaki Heyet Tahrir Şam (HTŞ) ile direkt temas kurduklarını doğruladı.
AFP'nin bir ABD yetkilisine dayandırdığı habere göre, "ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Esad'ın devrilmesinden sonra Tahran'ı zor durumda bırakan bir 'fırsat penceresi' görerek Irak'a İran destekli milislere karşı baskı yapması için baskı yaptı."
Blinken'ın muhaliflerin kontrolü ele geçirmesinin ardından son dakika bölgesel turunun bir parçası olarak Cuma günü Bağdat'ta Irak Başbakanı Muhammed Şii el-Sudani ile bir araya geldiğini belirten ajans şunları kaydetti:
"Bir ABD yetkilisi, Blinken'ın Sudani'ye İran'ın bir süredir en zayıf döneminde olduğunu ve Irak'ın Tahran'ın etkisini azaltma fırsatına sahip olduğunu söylediğini belirtti."
Yetkili, isminin açıklanmaması koşuluyla, Blinken'ın Sudani'den, yıllardır Irak'taki ABD güçlerine periyodik olarak saldıran İran destekli Irak Şii silahlı gruplarına baskı yapmasını istediğini söyledi.
İsmi verilmeyen yetkili "Blinken'ın ayrıca Sudani'den İran silahlarının Irak topraklarından Suriye'deki herhangi bir bağlı gruba aktarılmasını önlemesine yardımcı olmasını istediğini kaydetti."
'BLİNKEN DAHA DİKKATLİYDİ'
Blinken, AFP'nin yorumuna göre "Bağdat'taki toplantılarının ardından yaptığı açıklamalarda daha dikkatliydi ve ABD'nin 'Irak'ın egemenliği için çalışmaya ve bunun güçlendirilmesi ve korunmasını sağlamaya' kararlı olduğunu söyledi."
İRAN'IN IRAK'TAKI NÜFUZU
İran'ın nüfuzu, 2003'teki ABD öncülüğündeki işgalin Tahran'ın düşmanı Saddam Hüseyin'i devirmesinden sonra Şii çoğunluklu komşusunda keskin bir şekilde arttı.
Suriye'deki Esad hükümeti uzun zamandır İran ve Lübnan'daki güçlü müttefiki Hizbullah'ın yardımıyla ayakta tutuluyordu.
Ancak Tahran destekli grup, Suriye içinde İran bağlantılı hedefleri de vuran İsrail ile son savaşında ağır kayıplar verdi.
Bu arada Esad'ın diğer önemli destekçisi Rusya, Ukrayna ile meşguldü.
ABD'li yetkili, ajansa göre Sudani'nin Blinken'ın talebine nasıl yanıt verdiğini söylemeyi reddetti, ancak başbakanın Irak'ın bir çatışmaya karışmaktan kaçınabileceğine dair umutlarını dile getirdiğini söyledi.
İngiltere'deki Durham Üniversitesi'nden Profesör Rob Geist Pinfold, Suriye'deki yeni liderliğin artık otoritesini dayatmak ve diğer grupları yabancılaştırmamak arasında bir denge kurması gerektiğini söylüyor.
Pinfold, Al Jazeera'ya verdiği demeçte, "Onun (Golani) en büyük zorluğu, otoritesini bastırmak, kimseyi yabancılaştırmadan ve HTŞ'yi çok zorlamadan gerçekten sorumluluk sahibi olduğunu göstermek olacak," dedi.
Yaklaşık 20 bin savaşçısı olan muhalif grup analize göre kuzeybatıdaki İdlib bölgesini yönettiği zamana kıyasla artık "önemli ölçüde zorlanabilir."
Ayrıca analize göre grup, siyasi yöneticilerinden polislerine kadar güvenilir kabul edilen herkesi başkent Şam'a getirdi.
Pinfold, "Ancak bu, yerel halk ile yeni taşınan kişiler arasında da sürtüşme yaratacak çünkü birden bire onları denetleyip emir veren kişiler haline geldiler" dedi.
ORTADAN KAYBOLAN SİLAHLILAR
Uzman, HTŞ'nin ilerleyişi sırasında ortadan kaybolan ve üniformalarını atmış ancak silahlarını atmamış farklı silahlı gruplarla ne yapılacağı konusunda sorular olduğunu söyledi:
"Yani, Suriye'de evlerinde oturup silahlarıyla ne olacağını bekleyen çok sayıda adam var ve bunların çoğunluğu savaş çağındaki erkekler. Bence onları silahsızlandırmak ve devlete entegre etmek, ancak aynı zamanda onları yabancılaştırmamak ve radikalleştirmemek çok hassas bir denge gerektiriyor" dedi.
Lübnan'ın geçici Başbakanı Najib Mikati, Roma'ya yaptığı bir gezide İtalya'ya akredite Arap büyükelçilerle bir araya geldi ve ayrıca Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ve Papa Francis ile bölgedeki gelişmeleri görüştü.
Lübnan Ulusal Haber Ajansı'na göre Mikati burada büyükelçilere "Suriye halkının iradesine saygı duymalıyız ve onlara en iyisini diliyoruz" dedi ve ekledi: "Ayrıca, iki ülke arasındaki ilişkilerin karşılıklı saygıya ve iki halkın çıkarlarına dayalı olmasını dört gözle bekliyoruz."
Mikati, gezi sırasında İsrail ile Hizbullah arasındaki ateşkesin devam etmesi gerektiğini vurguladı ve ülkesinde yakında yeni bir Lübnan cumhurbaşkanının seçilmesini umduğunu söyledi.
Perşembe günü yedi ay önce Suriye hapishane sisteminde kaybolan 29 yaşındaki ABD vatandaşı Travis Timmerman'ın Sednaya hapishanesinden kurtulduğu serbest bırakılarak ülke dışına çıkarıldığını açıklanmıştı.
Timmerman'ın sağ olarak bulunması 2012'den beri Suriye'de kayıp olan gazeteci Austin Tice için umutları da canlandırdı.
NBC'den Richard Engel'e konuşan ve Sahir el Ahmet 2022'de bulunduğu hapishanede en az iki kez yürürken ve egzersiz yaparken gördüğünü söyledi. Ahmet, ikisinin de Esad rejimi istihbaratına ait özel bir hapishanede tutulduğunu öne sürdü.
FBI YAŞLANDIRILMIŞ FOTOĞRAFINI PAYLAŞTI
ABD Federal Soruşturma Bürosu (ABD) 2012'de Suriye'de kaybolan Amerikalı gazeteci Austin Tice'ın 40'lı yaşlarında nasıl görünebileceğini gösteren düzenlenmiş bir fotoğrafını X'e yükledi.
Tice'ı arama girişimlerinin hızlanması, yetkililerin Tice'ı bulup eve getirme çabalarını yoğunlaştırmasıyla Suriye'deki Esad rejiminin düşmesinin ardından geldi.
FBI, X hakkındaki açıklamasında "Suriye'deki son olaylar göz önüne alındığında, Ağustos 2012'de Şam'da gözaltına alınan Austin Bennett Tice'ın güvenli bir şekilde bulunmasına, kurtarılmasına ve geri dönmesine yol açabilecek bilgiler için çağrımızı yeniliyor" dedi ve ekledi:
1 MİLYON DOLAR'A KADAR ÖDÜL
"FBI ve hükümet ortaklarımız Austin'ı ailesine geri getirme konusunda kararlılığını sürdürüyor ve Austin'ın güvenli bir şekilde geri dönmesini sağlayacak bilgiler için 1 milyon dolara kadar ödül teklif ediyoruz."
CBS ve The Washington Post gibi yayın organlarında çalışan serbest gazeteci Austin Tice, 31'inci yaş gününden kısa bir süre sonra 14 Ağustos 2012'de ortadan kayboldu.
'TÜRKLER İLE ÇALIŞIYORUZ'
Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre 10 Aralık'ta yaptığı açıklamada Suriye'de geçiş sürecinde Suriye halkına destek olmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirterek, ülkedeki tüm gruplarla temas halinde olduklarını kaydetti. Jean-Pierre "Tice'ın hayatta olduğundan umutluyuz. Onun bulunması ve eve dönebilmesi noktasında Türklerle ve diğerleriyle birlikte çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
CNN ABD yayınına Suriye'den Rusya kargo uçaklarının tahliyesine ilişkin gelen yeni görüntüler üzerine Emekli General Mark Hertling'i canlı yayına bağladı. Hertling gelişmelerle ilgili "Rusya mühimmatlarını ve birliklerini tahliye ediyor gibi görülüyor. Bunu birçok açık kaynak ve uydu görüntülerinden anlıyoruz. Bu Rusya İÇİN büyük bir geri çekilme" ifadelerini kullandı.
Maxar Technologies tarafından 13 Aralık 2024'te yayımlanan bu uydu görüntüsünde, Suriye'nin batısındaki Lazkiye ilindeki Rus Hmeimim Hava Üssü'nde ekipman yüklemeye hazırlanan bir Antonov An-124 ağır nakliye uçağı görülüyor.
ABD'nin önde gelen yayın organlarından Washington Post 'Günün Dünya Analizine' Türkiye'yi taşıdı ve "Esad'ın devrilmesinin ardından Türkiye Suriye'de kazanan olarak ortaya çıkıyor. Türkiye, Suriye'nin siyasi geçişini yönlendirmede en güçlü eli olan dış güç oldu" ifadelerini kullandı.
Analizde "Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye'nin başkenti Ankara'da Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Buluşma, ABD yetkililerinin Suriye'de kilit devlet kurumlarını ve sivilleri koruyan 'kapsayıcı' bir siyasi sürecin geliştirilmesine odaklanmasıyla, Türkiye'nin önümüzdeki haftalarda oynayacağı merkezi rolü yansıtıyordu" ifadeleri yer aldı ve şöyle devam etti:
"Türk yetkililer hız kesmeden ilerliyor. Türkiye, yıllardır kesilen diplomatik ilişkilerin ardından Perşembe günü Şam’daki büyükelçiliğini yeniden açarak geçici bir büyükelçi atadı. Erdoğan'ın iktidar partisinden milletvekilleri, Türk iş insanlarını Halep gibi Suriye şehirlerine keşif turlarına götürdü; buralarda yakın zamanda kazançlı inşaat sözleşmelerinin sunulması bekleniyor. Ankara ayrıca Türkiye’deki 3 milyondan fazla Suriyeli mültecinin, koşullar uygun olduğunda, ülkelerine dönmeleri teşvik ediliyor."
"Perşembe günü, Türkiye'nin istihbarat başkanı İbrahim Kalın, muhalif liderlerle görüşmeler yapmak üzere Şam'da göründü. Haberlere göre, yükselen fraksiyon Hayat Tahrir el-Şam'ın üst düzey bir yetkilisi tarafından arabayla gezdirildi ve kentin ünlü Emevi Camii'nde dua etti. On yıl önce Erdoğan, Esad rejimini ve Suriye halkına yönelik katliamlarını sert bir şekilde eleştirerek, bir gün o caminin avlularında dua edeceğine söz vermişti. Bu hayal yakında gerçeğe dönüşebilir."
FP: TÜRKİYE ARAP ULUSLARINI SAKİNLEŞTİREBİLİR
Foreign Policy "Esad Sonrası Suriye Yeni Bir Bölgesel Düzeni Nasıl Başlatabilir" başlıklı yazında "Türkiye, Suriye'nin komşularını ve Körfez ülkelerini siyasi geçişte merkezi bir rol oynamaya davet ederek İslamcı bir yönetimden korkan Arap uluslarını sakinleştirebilir" yorumunu yaptı.
Dergi ayrıca "Beşar Esad'ın ülkeden kaçmasıyla, Suriye'nin iç siyasi düzeni bir gecede değişmekle kalmadı; jeopolitik kimliği de değişti. Suriye artık İran'ın 'direniş ekseni'nin bir parçası değil veya Moskova'nın hem hava hem de deniz üsleri ile derin stratejik ayak izine sahip olduğu Rusya'nın Arap dünyasındaki müttefiki değil" ifadelerini kullandı.
ME EYE: MİT ZİYARETİ ERDOĞAN'IN ETKİSİNİ GÖSTERİYOR
Orta Doğu'nun önde gelen yayın organlarından Middle East Eye, Mısırlı yetkililere dayandırdığı haberinden Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Aralık ayında Mısır'ı ziyaret edeceğini öne sürerek "Mısırlı yetkililerin Erdoğan'ın ziyaretini güvence altına almaya çalıştığını" bildirdi.
Yayın organı "Ziyaret, Esad hükümetinin gitmesi ve Suriyeli muhaliflerin Şam'da bir geçiş hükümeti kurmasıyla Erdoğan'ın bölgesel etkisinin nasıl genişlediğini vurguluyor" ifadeleri kullanırken ekledi:
"Batılı ve bölgesel yetkililer, Türkiye'nin istihbarat şefi İbrahim Kalın'ın Perşembe günü Şam'da olduğunu ve onlara grup üzerinde rakipsiz bir etki sağladığını söylüyor. Türkiye'nin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) başkanı İbrahim Kalın, ziyareti sırasında Suriye başkentinde görüntülendi. Emevi Camii'ni ziyaret ederken silahlı korumalar tarafından çevrelenmişti. Kalın daha sonra HTŞ askeri lideri Ebu Muhammed Golani tarafından siyah bir sedanla Şam'da gezdirilirken görüntülendi."
Yayın organı "Mısır'ın Türkiye ve İran arasında arabulucu" olacağını iddia ederken "Kahire'de Erdoğan'ın katılması beklenen zirveye İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezekşiyan'ın bekleniyor ve Sisi, Erdoğan ile İranlı mevkidaşı arasındaki görüşmelerde arabuluculuk yapmayı umuyor" notu düştü.
NEWSWEEK: ABD VE TÜRKİYE ARASINDA SURİYE ANLAŞMASI
ABD'li Newsweek dergisi ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ziyaretiyle ilgili " Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ülkelerinin Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın devrilmesinden sonra Suriye'nin geleceğine ilişkin vizyonlarında genel olarak aynı fikirde olduklarını duyurdular" yorumu yaptı ve ekledi:
"Esad'ın devrilmesinden sonra Suriye'nin geleceği belirsizliğini korurken, Blinken, son yıllarda terörist grubun toprak halifeliğini ortadan kaldırmak için her iki ülkenin de gösterdiği ortak çabalara atıfta bulunarak, DEAŞ'ı kontrol altında tutmanın önemine dikkat çekti.
CHATHAM HOUSE: TÜRKİYE KAZANAN OLARAK ORTAYA ÇIKTI
İngiliz düşünce kuruluşu Chatham House Suriye ile ilgili detaylı analizine "Türkiye Suriye'de kazanan olarak ortaya çıktı" ifadeleriyle başladı.
"Hiçbir kriz Türkiye'nin bölgesel ve uluslararası politikadaki yerini Suriye çatışması kadar yeniden tanımlamadı. Türkiye, Suriye ile 900 km'den fazla olan en uzun kara sınırını paylaşıyor. Bu nedenle Suriye, Türkiye için yalnızca bir dış politika meselesi değil, aynı zamanda bir iç politika meselesidir" denilen analiz Türkiye ile ilgili şu detaylarla sürdü:
"Hükümetin politikasını yüksek sesle eleştiren Türkiye muhalefeti, uzun zamandır Ankara'nın artık devrilen Esad rejimiyle ilişkilerini normalleştirmesini savundu.
Esad'ın düşmesiyle birlikte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümeti politikalarının haklı çıktığını düşünüyor. Türkiye'nin yıllar içinde yakın bağlar geliştirdiği aktörler Şam'da daha fazla etki ve güç elde etmeye hazırlanırken, Ankara Suriye'de önemli kaldıraçları elde etmeye hazırlanıyor."
Düşünce Kuruluşu ayrıca "Suriye'de 13 yıl süren çileli savaşın ardından Ankara sonunda kazandığını hissediyor. Ancak gerçek görev, çatışma sonrası aşamayı kazanmak, Suriye'de barışı sağlamak ve çatışmanın tekrarlanmasını önlemek" şeklinde bir yorum yaptı.