Dünyaİsrail ordusuna en ağır darbe, tugay komutanı İhsan Daksa öldürüldü!

SAVAŞTA SON DAKİKA İsrail ordusuna en ağır darbe, tugay komutanı İhsan Daksa öldürüldü!

21.10.2024 - 09:31 | Son Güncellenme:

Axios İsrail'in ABD'ye gönderdiği akıl almaz Lübnan teklifi yazdı, özellikle iki madde dikkat çekici. Finans kuruluşu El Kard El Hasan'ın vurulduğu saldırılar Lübnan'ı cehenneme çevirdi, İsrail ordusu savaşın başından beri en ciddi darbeyi aldı.

Gazze Şeridi'ni 381 gündür kan gölüne çeviren İsrail, Eylül ayı sonundan itibaren savaşı Lübnan geneline taşıdı. Yeni saldırılar ve eşine az rastlanır bir ateşkes teklifi var.

megaphone

CANLI AKTARIYORUZ

YAHYA SİNVAR'IN TÜNELDEKİ GÖRÜNTÜLERİ PAYLAŞILDI

İsrail ordusu, Hamas lideri Yahya Sinvar’ın Gazze Şeridi’nde bir tünelde aile üyeleriyle birlikte yürüdüğü görüntüleri paylaştı.

İSRAİL'DEN AKIL ALMAZ TEKLİF

İsrail işgal ordusu, Lübnan sınırına yakın konumdaki Nehariye'de bu sabah itibarıyla bir tatbikata başlayacağını duyurdu. Akdeniz kıyısındaki Nehariye, Lübnan'a en yakın İsrail şehirlerinden biri.

Ordudan yapılan açıklamada, şehir sakinlerinin Nehariye'deki askeri hareketlilikten endişe duymaması istendi. İşgal ordusunun Lübnan sınırındaki tatbikatın önceden planlandığını duyurmaması dikkat çekici.

1 Ekim itibarıyla Lübnan'ı karadan işgale başladığını açıklayan İsrail ordusu, Hizbullah'ın savunma hatlarıyla sınır hattında sıkışıp kalmış durumda.

Amerikan yayın organı Axios, İsrail'in Lübnan'da ateşkes karşılığında ABD'ye ilettiği talepleri yazdı. Beyaz Saray'a gönderilen istekler arasında özellikle ikisi gözden kaçacak gibi değil: İsrail savaş uçaklarının Lübnan semalarında serbestçe uçabilmesi, yani hava sahasının resmi olarak İsrail'e açılması. Bir diğeri ise, Lübnan'ın güneyinde İsrail ordusuna Hizbullah'ın silahsızlandırılmasının 'aktif olarak uygulamasına' izin verilmesi.

Beklendiği gibi, işgalci İsrail'in ateşkes şartları Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararlarına aykırılık taşıyor.

Haberini iki ABD'li ve iki İsrailli kaynağa dayandıran Axios, İsrail'in istek listesi Beyaz Saray'a geçen hafta ulaştı ve bugün Başkan Joe Biden'ın Lübnan özel temsilcisi Amos Hochstein başkent Beyrut'u ziyaret ediyor.

ABD'li yetkililerden biri, Lübnan'ın egemenliğinin ciddi oranda altını oyan İsrail teklifinin hem uluslararası kamuoyu hem de Beyrut yönetimi tarafından kabul edilmeyeceği yorumunu yaptı.

ALBAY İHSAN DAKSA TANKLA HAVAYA UÇTU!



Gazze Şeridi ve Lübnan'daki işgallerde ağır kayıplar veren İsrail ordusu, en ciddi darbeyi Pazar günü Cibaliye'de yedi.

İsrail, geçen haftadan bu yana Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki mülteci kampı Cibaliye'de yeniden saldırılar gerçekleştiriyor.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları, Pazar günü Cibaliye'deki bir tankı havaya uçurdu. Önceden yerleştirilmiş bir patlayıcının infilak etmesiyle alevler içinde kalan tankta, işgal ordusunun 401. Zırhlı Tugayı Komutanı Albay İhsan Daksa vardı.

İsrail ordusu tugay komutanı albay Daksa'nın bölgeyi gözlemlemek için tankından dışarı çıktığı sırada patlamanın gerçekleştiğini açıkladı.

İsrail işgal ordusunun sahadaki en önemli komutanlarından biri olan 41 yaşındaki Daksa, Dürzi topluluğundan bir askerdi.

Geçen yıl Ekim ayı sonlarında Gazze Şeridi'ndeki kara işgalini başlatan İsrail ordusu, yaklaşık bir yılda 358 askerini kaybetti.

Tugay komutanı İhsan Daksa'nın öldüğü patlamada, yine 162’nci Tümen'e 52’nci Tabur'dan bir subay da ağır yaralandı.

Haberin Devamı
EL KARD EL HASAN'IN ŞUBELERİ VURULDU, LÜBNAN CEHENNEME DÖNDÜ



Pazar gününü Pazartesi'ye bağlayan gece yarısı Lübnan'ın dört bir yanı patlamalarla sarsıldı, İsrail ordusu doğudaki Bekaa Vadisi'nden başkent Beyrut ve güneydeki şehirlere ülkeyi cehenneme çevirdi.

Pazar gecesi Lübnan'da Hizbullah ile ilişkilendirdiği bir finansal kuruluşun şubelerine hava saldırıları düzenleyeceğini açıklayan İsrail'in hedefinde, El Kard el Hasan adlı vakıf vardı.

Lübnan’ın 24 bölgesinde halka tahliye emri verilirken, uyarılar alışılmadık derecede sert ve kapsamlıydı. Resmi açıklamada, gece boyunca hedeflerin vurulacağı belirtiliyordu.

Uyarılardan kısa bir süre sonra, Hizbullah kalesi olarak bilinen Beyrut’un güneyindeki Dâhiye semtinde birbiri ardına 12 patlama duyuldu ve ardından göğe dumanlar yükseldi.

Beyrut'tan bildiren Al Jazeera muhabiri Laura Khan, Lübnan'ın başkentinde büyük bir paniğin yaşandığını ve insanların sokaklarda koşturduğunu aktardı. Dâhiye çevresinde yolların kapalı olduğunu ve başkent sakinlerinin Beyrut'tan kaçmak için araçlarına binmesiyle trafiğin kilitlendiğini bildiren Khan, İsrail saldırısının tam da ABD'in özel elçisi Amos Hochstein'in Lübnan'a inmesinden saatler önce gerçekleştiğini vurguladı.

İsrail savaş uçaklarının ateşlediği füzelerin hedefinde, havalimanı çevresi de vardı. Al Jazeera muhabiri Khan, eski havalimanı yolunun vurulduğunu ve bir binanın yerle bir olduğunu belirtti.

İsrail dernek statüsündeki kuruluşun İran’ın finansmanını Hizbullah'a aktararak, silah satın alınmasında ve üyelerinin maaşlarının ödenmesinde rol oynadığını ileri sürüyor.

1980'lerde kurulan ve ABD’nin yaptırımlarına tabi olan El Kart El Hasan, Lübnan'daki Şii topluluğuna kredi, ATM'den para yatırma ve çekme gibi finansal hizmetler sunuyor.

El Kart El Hasan’ın Lübnan genelinde 30'dan fazla şubesi var, bunların 15'i Beyrut'un merkezi ve kalabalık banliyölerinde.

İşgal ordusunun sözcüsü Daniel Hagari, "Önümüzdeki günlerde, İran'ın sivil kuruluşları, dernekleri ve STK'ları kullanarak Hizbullah'ın terör faaliyetlerini nasıl finanse ettiğini ortaya çıkaracağız" diye konuştu.