DünyaSkandal patladı! Savaştan 2,5 ay önce, tarih 23 Temmuz 2023 Pazar

Skandal patladı! Savaştan 2,5 ay önce, tarih 23 Temmuz 2023 Pazar

30.08.2024 - 13:09 | Son Güncellenme:

ABD'deki Müslüman seçmenin sandıkta kime oy vereceği netleşiyor, anket sonucu şoke edici. İsrail gazetesi Yediot Ahronot ise, savaştan 75 gün önce gerçekleşen gizli bir buluşmanın detaylarını yazdı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgal ettiği savaşta on birinci ay doldu, Orta Doğu'ya şiddet dalgası olarak yansıyan katliamın ABD seçimlerine doğrudan etkisi var.

FİLİSTİNLİ AİLELER CENİN'DE EVLERİNİ TERK EDİYOR

Filistinli aileler, İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde yer alan Cenin kentine düzenlediği saldırıları nedeniyle evlerini terk etmeye başladı. Üç gündür süren saldırılar nedeniyle, bölgedeki gıda ve su yetersizliği de göçü tetikledi.


"İSRAİL’İN BATI ŞERİA’DAKİ SALDIRILARINDA 20 FİLİSTİNLİ ŞEHİT OLDU"

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in 28 Ağustos’tan bu yana işgal altındaki Batı Şeria’da düzenlediği saldırılarda ölen Filistinli sayısının 20 olduğunu açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Çarşamba gününün şafak vaktinden bu yana Batı Şeria'nın kuzeyinde şehit sayısı 20'ye yükseldi.” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan Filistin Kızılayı’ndan yapılan yazılı açıklamada, işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin kentinde Kızılay’a ait 3 ekip aracının İsrail askerlerinin saldırısına uğradığı belirtildi.

Açıklamada, “Cenin kenti ve kampında üçüncü gününde devam eden kuşatma altında olan vatandaşların çağrılarına yanıt vermekte büyük zorluk yaşıyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Ekip araçlarının İsrail askerlerinin hedefi olduğuna dikkat çekilen açıklamada, biri gönüllü doktor olmak üzere saldırıya uğrayan 3 araçta bulunan sağlık çalışanlarının yaralandığı belirtildi.

Gönüllü doktorun elinden gerçek mermiyle vurularak yaralandığı kaydedildi.

HİZBULLAH 4 ASKERİ BÖLGEYE SALDIRDI

Lübnan'daki Hizbullah örgütü, İsrail'in kuzeyindeki 4 askeri hedefe saldırı düzenlediğini duyurdu.

Hizbullah, resmi Telegram hesabından yaptığı açıklamada, İsrail'in kuzeyindeki Ramsa ve Zibdin bölgelerini hedef aldığını belirtti.

Bunların yanı sıra Hizbullah, Horsh Baram ve Metula bölgelerinde İsrail askerlerinin bulunduğu yerleri de hedef aldıklarını açıkladı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise Lübnan'ın güneyinden fırlatılan roketin, ülkenin kuzeyindeki Mecdal Tevin bölgesine düştüğü ifade edilirken, olayda ölen ya da yaralanan olup olmadığı bildirilmedi.

Lübnan haber ajansı NNA yayınladığı haberde, ülkenin güneyindeki Sur'a bağlı Zibkin bölgesinin İsrail uçakları tarafından hedef alındığını aktardı ancak saldırı sonucunda can kaybı olup olmadığına ilişkin bilgi paylaşılmadı.

Haberin Devamı
ABD MEDYASINDAN TAKAS İDDİASI

ABD merkezli haber sitesi Axios’un ABD ve İsrailli yetkililere dayandırdığı haberinde, bu hafta gerçekleşen müzakerelerin odak noktasının esir takası olduğu ve anlaşmanın sağlanması durumunda ilk aşamada 33 esir ile yüzlerce Filistinli mahkumun takas edileceği aktarıldı.

ABD, Mısır ve Katar arabuluculuğunda devam eden Gazze Şeridi’nde ateşkes ve esir takası müzakereleri devam ediyor. İsrail ile Hamas'ın ortak noktada bulaşamadığı müzakerelere ilişkin yeni bir iddia daha ortaya atıldı. ABD merkezli haber sitesi Axios’un ABD ve İsrailli yetkililere dayandırdığı haberinde, bu hafta gerçekleşen müzakerelerin odak noktasının esir takası olduğu bildirildi. Habere göre, İsrail ile Hamas arasında anlaşma sağlanması durumunda ilk aşamada kadın, 50 yaş üstü erkek ya da ciddi sağlık sorunu olan 33 esir ile 150’si cinayetten ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış yüzlerce Filistinli mahkum takas edilecek. Ayrıca 33 esirden daha azının hayatta olması durumunda da Hamas aradaki farkı kapatmak için esirlerin cansız bedenini teslim edecek.

İsrailli yetkililerin Axios’a verdiği bilgilere göre, müzakereciler Hamas’ın anlaşma çerçevesinde serbest bırakılmasını istediği mahkumların listesini görüştü.

İSRAİL İSTİHBARATI NETANYAHU'YU UYARMIŞ

İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet Direktörü Ronen Bar'ın, Gazze Şeridi'ndeki 7 Ekim saldırılarından aylar önce 23 Temmuz 2023'te Başbakan Binyamin Netanyahu'yu "savaşın an meselesi" olduğu konusunda uyardığı öne sürüldü. İsrail'deki Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre Ronen Bar, Gazze'deki 7 Ekim saldırılarından 76 gün önce Netanyahu ile "acilen" görüşmek istedi.

Bar, Başbakan'a Gazze Şeridi'ne saldırıların başlatıldığı 7 Ekim'den aylar önce "Şimdi size çıkacak bir savaş konusunda uyarıda bulunuyorum" diyerek, söz konusu "somut tehdide" ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Şin-Bet Direktörü, Netanyahu'ya sunduğu istihbarat detaylarında "baskın" veya "intifada" ifadelerini kullanmazken, "savaşın an meselesi" olduğunu ancak günü veya saatini bilemeyeceklerini söyledi.

Ana muhalefet lideriyle de bir araya geldi

Şin-Bet Direktörü Bar, 23 Temmuz 2023'te Netanyahu ile toplantısının hemen ardından ana muhalefet lideri Yair Lapid ile de görüştü. Bar'ın bir "savaşın yakın" olduğu konusundaki açıklama ve uyarılarına Lapid'in şaşırdığı kaydedildi.Lapid'in "Bunu Başbakan'a söyledin mi?" sorusuna ise Bar "evet" yanıtını verdi.

İSRAİL YARDIM MALZEMESİ TAŞIYAN ARACI VURDU

Amerikan Yakın Doğu Mülteci Yardım Örgütü (Anera), Gazze'deki hastaneye yardım malzemesi taşıyan araçlarının İsrail ordusunun saldırısına uğradığını ve 4 Filistinlinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Anera'dan yapılan yazılı açıklamada, dün gerçekleştirilen saldırının hiçbir şekilde kabul edilemez olduğu ve bu tür saldırıların bölgedeki yardım çalışmalarını sekteye uğrattığı kaydedildi.

Kerem Ebu Salim (Şalom) Kapısı'ndan ayrılan Anera'nın yardım konvoyunun Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ait hastaneye yakıt ve gıda taşıdığı belirtilen açıklamada, konvoyun İsrailli yetkililerle daha önceden olduğu gibi koordine edildiği vurgulandı.

Açıklamada, yol güvenliğiyle ilgili olarak konvoya katılan yerel halktan silahsız 4 Filistinlinin İsrail tarafından gerekçe gösterildiği ve konvoya önceden uyarı olmaksızın saldırı düzenlendiği bildirildi. Yardım örgütünün başkanı Sean Carroll, saldırıda söz konusu 4 Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve bir kişinin yaralandığını kaydederek, "Bu çalışmalar, insanların hayatlarına mal olmamalı." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı
HAMAS İSRAİL'İN SON PLANINI AÇIKLADI

Hamas, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’daki askeri operasyonlarının burada egemen olma ve halkı tehcir etme planının bir parçası olduğunu belirtti.

Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, “Bu operasyon, Batı Şeria topraklarını istila etme, halkını sürme ve tehcir etme planı bağlamında gerçekleşiyor.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, İsrail’in Batı Şeria’nın Tulkerim ve Tubas kentlerindeki operasyonlarının başarısızlığının Cenin kentinde de yaşanacağına vurgu yapılarak, Filistin halkının direnişinin kırılamayacağı ve tek seçenek olarak birlik içerisinde direnişin önemine dikkat çekildi.

Arap ve İslam dünyası başta olmak üzere uluslararası topluma çağrı yapılan açıklamada, İsrail’in Filistin halkına karşı izlediği suç politikasının durdurulması gerektiği vurgulandı.

İsrail, 28 Ağustos'ta işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde Cenin, Tulkerim ve Tubas kentlerindeki mülteci kamplarına "2. İntifada"nın yaşandığı 2002'den itibaren en yoğun ve kapsamlı "Yaz Kampları" adlı saldırısını başlattığını duyurmuştu.

Tubas kentine bağlı el-Faria Mülteci Kampı'ndan sonra Tulkerim'deki Nur Şems Mülteci Kampı'ndan çekilen İsrail askerlerinin Cenin'deki saldırıları ise 3. gününde devam ediyor.

Bölgenin altyapısında ağır hasara yol açan saldırılarda 17 Filistinli hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.

NETANYAHU VE GALLANT ARASINDA YENİ GERİLİM

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas ile anlaşma müzakerelerinin önündeki engellerden biri olarak görülen Mısır ile Gazze sınır hattındaki Philadelphi Koridoru'nda ordunun işgalinin sürmesine ilişkin resmi karar alınmasını savunan Başbakan Binyamin Netanyahu'ya "Başbakanın esirleri idam etme yetkisi dahi var" sözleriyle karşı çıktı.

The Jerusalem Post'a isimlerinin gizli kalması koşuluyla konuşan iki üst düzey yetkilinin verdiği göre, dün akşam Güvenlik Kabinesi'nde Hamas ile yürütülen dolaylı esir takası müzakereleri konusunda ayrışma yaşayan Netanyahu ile Gallant sözlü tartışmaya girdi.

Toplantının başında Savunma Bakanı, kabine üyelerine hitaben yaptığı konuşmada esir takası anlaşmasının İsrail için stratejik bir dönüm noktası olduğunu savunarak, İsrail'in anlaşma müzakerelerine devam etmemesi halinde bu durumun etkilerinin esir meselesinden çok daha öteye taşınacağını ve bölgesel savaşa yol açabileceğini söyledi.

Netanyahu'nun, ordunun İsrail işgalinin sürdüğü Mısır ile Gazze sınırındaki 14 kilometrelik Philadelphi Koridoru'ndaki varlığının devam etmesini oylamaya sunmak istediğine dair planlanmamış duyurusu kabine üyeleri arasında gerilime yol açtı.

Başbakan'ın duyurusuna karşı çıkan Gallant, Philadelphi Koridoru'nda kalma yönünde resmi bir karar almanın esir takası müzakerelerinde "İsrail'in elini kolunu bağlayacağını" öne sürdü.

"NETANYAHU'NUN ESİRLERİ İDAM ETME YETKİSİ DAHİ VAR"

Üst düzey bir İsrailli yetkili, Netanyahu'nun konuyu oylamaya sunma niyetini açıklamasının ardından Gallant'ın, "Başbakanın her kararı oylamaya sunma yetkisi, hatta esirleri idam etme yetkisi dahi var." dediğini söyledi.

Gallant, "Philadelphi Koridoru'nda kalmak veya esir takası yapmak" seçeneklerinden birinin tercih edilmesi gerektiğini ve iki seçeneğe birlikte ulaşılmayacağını kaydetti.

Ayrıca, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve Mossad Direktörü David Barnea da oylama öncesinde çekincelerini dile getirdi.

Halevi, ordunun Philadelphi Koridoru'ndaki varlığının devam etmesi yönündeki bir resmi kararın esirlerle ilgili durumu daha da karmaşık hale getireceğini ifade etti.

KASSAM TUGAYLARI'NDAN AÇIKLAMA

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda İsrail askerlerini öldürdüğünü ve yaraladığını duyurdu.Kassam Tugayları'ndan yapılan yazılı açıklamada, Gazze kentinin güneyindeki Zeytun Mahallesi'nde Kassam Tugayları ile İsrail askerleri arasında çatışmalar yaşandığı aktarıldı.

Kassam Tugayları’nın keskin nişancı ve mayınlı saldırılarında İsrail ordusu saflarında ölü ve yaralılar olduğu kaydedildi.Ölü ve yaralı askerlerin tahliyesi için İsrail ordusuna ait helikopterin bölgeye iniş yaptığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca, Kassam Tugayları’nın, Gazze kentinin Tel el-Hava mahallesinde bulunan yüksekokul çevresinde bir İsrail askerini keskin nişancı ile vurduğu ifade edildi.

İsrail ordusu, Gazze’den İsrail’in iç bölgesine roket atıldığını duyurdu. Öte yandan İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nden başkent Tel Aviv yakınlarındaki Rişon Letsiyon kentine doğru roket atıldığını duyurdu. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, "Tel Aviv'in güneyindeki Rişon Letsion bölgesinde devreye giren sirenin ardından Gazze Şeridi'nin güneyinden açık bir alana düşen bir roketin fırlatıldığı tespit edildi." denildi.

İsrail'in 10 ayı aşkın süredir devam eden saldırılarında, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere can kaybının 40 bini aştığı Gazze'de, her geçen gün insanlık felaketinin derinleştiği görülüyor. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak, sivil altyapı da tahrip ediliyor.

Haberin Devamı
BM: 7 EKİM'DEN BERİ BATI ŞERİA'DA 150'DEN FAZLA ÇOCUK ÖLDÜRÜLDÜ

Birleşmiş Milletler (BM), 7 Ekim'den bu yana İsrail ordusu ve Filistinlilerin topraklarını gasbeden İsraillilerin giderek artan saldırılarına sahne olan işgal altındaki Batı Şeria'da 150'den fazla çocuğun öldüğünü aktardı.

BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail ordusunun Batı Şeria'daki saldırılarına ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Lazzarini, 7 Ekim'den bu yana düzenlenen saldırılarda Batı Şeria'da 150'den fazla çocuğun hayatını kaybettiğini kaydetti.

İsrail güçlerinin Batı Şeria'nın kuzeyindeki saldırılarının bölgedeki Filistinli mültecileri etkilemeye devam ettiğini belirten Lazzarini, kuzeydeki dört mülteci kampında on binlerce kişinin altyapıların yıkılması dahil olmak üzere İsrail saldırılarından etkilendiği ifade etti.

KASSAM TUGAYLARI KOMUTAN HAZİM'İN ÖLDÜĞÜNÜ DOĞRULADI

İsrail'in bu sabah işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin'de bir aracı drone'la vurduğu saldırının detayları netleşiyor.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları, İsrail saldırısında Cenin komutanı Vissam Eymen Hazim'in drone saldırısından önceki çatışmada öldüğünü doğruladı. Hazim'in yanındaki diğer iki isim de SİHA saldırısında hayatını kaybetti.

GAZZE'DE 640 BİN ÇOCUK İKİ DOZ AŞILANACAK

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) işgal altında bulunan Filistin topraklarındaki temsilcisi Richard Peeperkorn, Gazze Şeridi'nde 1 Eylül'de başlayacak çocuk felci aşısı kampanyasına dair bilgi verdi.

Kampanyanın iki turlu olacağını kaydeden Dr. Peeperkorn, "Kampanyanın her turunda Filistin Sağlık Bakanlığı, DSÖ, BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNWRA) işbirliğiyle 10 yaş altı 640 binden fazla çocuğa iki doz iki damla yeni oral çocuk felci aşısı tür 2 (nOPV2) yapılacak" dedi.

Gazze'ye 1,26 milyon doz aşı ile 500 aşı taşıyıcısı teslim edildiğini bildiren DSÖ yetkilisi, "400 bin ek doz aşı yakında Gazze'ye ulaşacak. 2 bin 180'den fazla sağlık çalışanı ve toplum erişim görevlisi aşılama yapmak ve toplulukları kampanya hakkında bilgilendirmek üzere eğitildi" ifadesini kullandı.

20 bine yakın çocuğun İsrail tarafından savaş sırasında katledildiği Gazze Şeridi'nde, ilk çocuk felci vakası geçen ay tespit edildi. Bu, bölgede çeyrek asır sonra belirlenen ilk vakaydı.

Dr. Peeperkorn, salgını durdurmak ve çocuk felcinin uluslararası yayılmasını önlemek için kampanyanın her turunda en az yüzde 90 aşılama oranına ihtiyaç duyulduğu bilgisini verdi.

Haberin Devamı
ABD: İSRAİL ORDUSUNUN ATEŞ AÇMASI 'KABUL EDİLEMEZ BİR HATA'

ABD, Dünya Gıda Programı'nın (WFP) bir ekibinin bulunduğu araca İsrail ordusu tarafından ateş edilmesini 'kabul edilemez bir hata' olarak tanımladı.

Bir ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Washington yönetiminin 27 Ağustos'ta bir WFP aracına ateş açılması da dahil olmak üzere Gazze'deki insani yardım kuruluşlarını hedef alan olaylardan derin endişe duyduğunu belirtti.

ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood da, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki (BMGK) bir oturumda WFP aracına defalarca ateş açılmasına değindi. Wood, "İsrail sadece hatalarını üstlenmekle kalmamalı, aynı zamanda ordusunun Birleşmiş Milletler (BM) personeline bir daha ateş açmamasını sağlamak için somut adımlar atmalıdır" dedi.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı James Kariuki ise, İsrail'in Gazze Şeridi'nde verdiği tahliye emirlerini kınayıp Filistinlilere güvenli bir yer kalmadığını söyledi.

Kariuki, İsrail işgal ordusunun BM ve insani yardım kuruluşlarının araçlarını hedef almasını 'dehşet verici ve kabul edilemez' olarak niteledi.

İSRAİL'DE BİR KÜÇÜK UÇAK DÜŞTÜ

İsrail'in başkenti Tel Aviv'in kuzeyinde yer alan Kfar Glikson yerleşiminde bir küçük uak düştü.

Yerel medya, açık alana çakılan küçük uçakta bir kişinin öldüğünü, bir kişinin ise yaralandığını yazdı.

İfaiye ekipleri, alev alan uçaktaki yangını söndürdü.

SAVAŞTAN İKİ BUÇUK AY ÖNCE VERİLEN UYARI ORTAYA ÇIKTI



Hamas'ın 7 Ekim 2023 Cumartesi sabahı gerçekleştirdiği şok baskınla vurulan İsrail, Gazze Şeridi'ni yakıp yıktığı savaşın onuncu ayı dolarken yeni gerçeklerle yüzleşiyor.

Yediot Ahronot gazetesi, İsrail iç istihbarat servisi Şin-Bet'in Başbakan Binyamin Netanyahu'yu 7 Ekim baskınından tam 75 gün önce uyardığını yazdı.

Habere göre, Şin-Bet Direktörü Ronen Bar 23 Temmuz 2023 Pazar günü Başbakan Netanyahu'dan bir randevu talep etti.

Tam da bir gün sonra Netanyahu hükümetinin aylarca büyük protestolara maruz kaldığı yargı düzenlemesinin oylaması vardı.

Ronen Bar, Başbakan Netanyahu'ya yargının yetkilerini kısıtlayan ve İsrail tarihindeki en büyük gösterileri tetikleyen düzenlemenin ülkeyi saldırıya açık hale getirdiğini söyledi.

İsrail'in düşmanlarının gözünde zayıf göründüğü yorumunu yapan Şin-Bet yöneticisi, bunun bir saldırı başlatma fırsatı olarak görüleceğini belirtip "Bugün size savaş uyarısı yapıyorum. Savaşın hangi gün başlayacağını ve saati bilmiyoruz" dedi.

Yediot Ahronot, Ronen Bar'ın söz konusu uyarının aynısını ilerleyen saatlerde muhalefet lideri Yair Lapid'e de verdiğini aktardı. Yair Lapid, bu hafta içinde yaptığı açıklamada Netanyahu'nun saldırıdan haberdar olduğunu söyledi ve bu sözler İsrail gündemini sarstı.

İsrail başbakanlık ofisi haber üzerine Yediot Ahronot gazetesine bir açıklama gönderdi, Netanyahu'nun 7 Ekim sabahı saat 06.29'dan bir dakika önce bile bir uyarı almadığını savundu. Ofis yalnızca Gazze Şeridi'ndeki savaşa atıfta bulunup genel bir uyarının alındığını inkar etmiyor.

Gazze Şeridi'ndeki savaşın sonsuza kadar devam etmesini isteyen Netanyahu ve aşırı sağcı koalisyon ortakları, 7 Ekim baskınına dair ihmallerin araştırılmasının üstünü örttü.

Haberin Devamı
LÜBNAN'DA BANKALARDA SAVAŞ KRİZİ

İsrail ile Hizbullah arasında tırmanan savaş gerilimi zaten kötü durumdaki Lübnan ekonomisine bir darbe daha vurdu. Başkent Beyrut’ta halk paralarını alamadıkları için bankalara saldırdı. CNN TÜRK ekibinden Ümit Uzun ve Halil Kahraman o bankaları görüntüledi.

REHİNE YAKINLARI: NETANYAHU ANLAŞMAYI SABOTE ETMEK İÇİN HİÇBİR FIRSATI KAÇIRMIYOR

Neredeyse her gün gösteri yapan İsrailli rehine yakınları, Tel Aviv yönetiminin onayladığı Philadelphia Koridoru işgaline sert tepki gösterdi.

Rehine ve Kayıp Aileleri Platformu adıyla yapılan yazılı açıklamada Başbakan Binyamin Netanyahu doğrudan hedef alındı ve "Neredeyse bir yıllık ihmalden sonra, Netanyahu bir anlaşmanın olmayacağını garantilemek için tek bir fırsatı bile kaçırmıyor" denildi.

Rehine yakınları, Netanyahu'nun attığı adımlarla Gazze Şeridi'nde tutulanların serbest bırakılmasını tehlikeye soktuğunu söylüyor.

Gazze Şeridi'ne halihazırda 100'den fazla rehine olduğu tahmin ediliyor.

İsrail güvenlik kabinesi, Mısır ve Gazze sınırındaki tampon bölge Philadelphia Koridoru'nda Mayıs ayında başlayan işgalin sürmesine onay verdi.

14 kilometre uzunluğunda ve birkaç yüz metre genişliğindeki koridora İsrail askerlerinin el koyması, 1979 anlaşmasının ihlali anlamına geliyor.

Hamas, ateşkes ve rehine takası müzakerelerinde İsrail işgal birliklerinin Philadelphia Koridoru'ndan çekilmesini şart koşuyor.

İsrailli rehine yakınları ve destekçileri Perşembe günü gerçekleştirdikleri protestoda, ellerinde pankartlarla Gazze Şeridi'ne girdi.

CENİN'DE DRONE SALDIRISI

İşgal altında tuttuğu Batı Şeria'da son 20 yılın en büyük saldırılarını gerçekleştiren İsrail ordusu, Perşembe akşamı kuzeybatıdaki Tulkerim kentinden çekildi.

Bu sabah ise yine kuzeydeki Cenin'de İsrail tarafından bir araç hava saldırısıyla vuruldu. Bir silahlı insansız hava aracından (SİHA) ateşlenen füzenin vurduğu aracın alev aldığı görülürken, araçta en az üç kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.

İsrail'in birçok şehirde gerçekleştirdiği baskınlar üçüncü gününe girerken, en az 20 Filistinli yaşamını yitirdi.

İSRAİL KABİNESİ PHILADELPHIA KORİDORU'NDAKİ İŞGALİ ONAYLADI



İsrail işgal birliklerinin Mayıs ayı başında Gazze-Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru'na girmesi, Kahire ve Tel Aviv'i karşı karşıya getirdi.

Aslında bir tampon bölge olan 14 kilometre uzunluğunda ve birkaç yüz metre genişliğindeki hatta İsrail askerlerinin yerleşmesi, 1979 anlaşmasının ihlali anlamına geliyor.

Başbakan Binyamin Netanyahu ve aşırı sağcılardan oluşan koalisyonu, bir sonuç vermeyen ateşkes müzakerelerinde Philadelphia Koridoru'ndaki işgal askerlerinin çekilmesini reddetti.

Koridorun işgali İsrail Güvenlik Kabinesi'ne sunuldu, kabine üyeleri askerlerin Mısır-Gazze sınırında kalmasını onayladı. Yerel medya, kabinenin 10 üyesinden sekizinin işgalin devamından yana oy kullandığını yazdı.

Savunma Bakanı Yoav Gallant 'hayır' oyu kullanırken, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir toplantıya katılmadı.

Hamas, bir ateşkes anlaşması için İsrail işgal askerlerinin Gazze Şeridi ve Philadelphia Koridoru'ndan çekilmesini şart koşuyor.

ABD'DE MÜSLÜMANLAR GAZZE VAHŞETİNİN GÖLGESİNDE KİME OY VERECEK?



ABD Başkan Yardımcısı ve halihazırda Demokrat Parti'nin başkan adayı Kamala Harris, ulusal kongreden sonra ilk televizyon röportajını verdi. Adaylığı resmen kabul ettikten sonra CNN International televizyonuna konuşan Harris, İsrail'e silah desteğinin durdurulması taleplerini reddetti.

Röportajda Kamala Harris'e başkan olarak seçilmesi durumunda Gazze'deki savaşla ilgili nasıl bir tutum belirleyeceği soruldu. Beyaz Saray'ın pozisyonunun değişmeyeceğini kaydeden Demokrat siyasetçi, İsrail ve Hamas'ın 'anlaşmaya varması' gerektiğini, Filistinlilerin de İsrail'e komşu olarak kendi ülkelerine sahip olmayı hak ettiklerini dile getirdi.

Önceliğinin ateşkes anlaşması olduğunu aktaran Harris, "Açık konuşayım, İsrail'in savunmasına ve kendini savunma kabiliyetine olan taahhüdüm sarsılmaz ve kesindir. Bu değişmeyecek" dedi.

Demokrat Parti içinde bir kesimin yoğun şekilde 'İsrail'e silah ambargosu' istediğini hatırlatan sunucunun, "Bu silah politikasında hiçbir değişiklik olmaz mı?" sorusuna, Harris "Hayır. Şu anda anlaşmayı halletmemiz lazım" yanıtını verdi.

Çok fazla sayıda Filistinli sivilin yaşamını yitirdiğini vurgulayan ABD Başkan Yardımcısı, "Bu savaş sona ermeli. Anlaşmayı tamamlamalı ve rehineleri çıkarmalıyız" ifadesini kullandı.

Yapılan son ankete göre, ABD'de nüfusun yarıdan fazlasının Amerikan silahlarının İsrail tarafından Filistinlilere karşı kullanılmasını desteklemiyor. Chicago Küresel İlişkiler Konseyi'nin anketinde, Amerikalıların yüzde 53'ü İsrail'e sunulan askeri yardımların 'Filistinlilere karşı kullanılmayacak şekilde' sınırlandırması gerektiğini belirtti.

Ankete katılanların yüzde 30'u 'ABD'nin İsrail'i aşırı şekilde desteklediğini' düşünüyor, Joe Biden yönetiminin bugüne kadar Tel Aviv'e 'çok fazla' silah yardımı yaptığını savunanların oranı ise yüzde 34.

Başkanlık seçimlerine ise yaklaşık iki aylık bir süre var, ülkedeki Müslüman seçmenlerin sandıkta kime oy vereceği merak ediliyor. Amerikan İslam İşleri Konseyi'nin yayınladığı son ankette, gözden kaçmayacak sürprizler var.

Ankete göre, Demokrat Parti'nin adayı Kamala Harris yüzde 29,4 oy alırken, Yeşiller Partisi'nin adayı Jill Stein ABD'deki Müslümanların yüzde 29,1'nin desteğini alıyor. Harris ve Stein arasında 0,3 puan fark var.

Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump ise, Müslüman seçmen anketinde çakılmış görünüyor. Trump'a verilen destek, yüzde 11,2.

Kararsız olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 16,5, sandığa gitmeyeceğini belirtenlerin oranı ise yüzde 8,8 çıktı.

Bağımsız adaylar Cornel West yüzde 4,2'de kalırken, bir diğer bağımsız aday Chase Oliver'a destek vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 0,8 oldu.

GAZZE ŞERİDİ'NDE ÇOCUK FELÇİ AŞISI İÇİN SAVAŞA KISMİ ARA



Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Gazze'de 1 Eylül Pazar gününden itibaren çocuk felci aşısı kampanyasının başlatılması için savaşa insani yardım molası verilmesi ve kısmi ateşkes konusunda taraflarla anlaştıklarını açıkladı.

WHO Filistin Bölge Temsilcisi Dr. Rik Peeperkorn, İngiltere ve İsviçre'nin çağrısıyla Gazze Şeridi'ndeki savaşı görüşmek üzere bir kez daha toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) olağanüstü oturumu öncesinde söz konusu bilgiyi verdi.

Dr. Rik Peeperkorn, İsrail yetkilileri ve Gazze'nin sağlık bakanlığı yetkilileriyle yapılan anlaşmaya göre insani ateşkesin üçer günlük zaman dilimleri halinde, önce Gazze'nin merkezinde, sonra güneyinde ve son olarak kuzeyinde uygulanacağını söyledi. Her bölge için üç gün boyunca 06: 00 ile 15:00 arasında taraflar arasında ateşkes ilan edileceği belirtildi.

WHO yetkilisi Dr. Peeperkorn, çocuk felci aşılarıyla ilgili kampanyanın herhangi bir bölgede üç günde tamamlanmaması halinde, kısmı insani ateşkesin bir veya iki gün daha uzatılabileceği konusunda da çatışan taraflarla uzlaşma sağlandığını kaydetti.

Anlaşmaya göre, Gazze’nin üç ayrı bölgesinde 10 yaşın altındaki 640 binden fazla çocuk ağız yoluyla aşılanacak. Aşı kampanyasında 3 bin kişi görev yapacak.

Aşı kampanyası, BM’ye bağlı Filistinlilere Yardım Kuruluşu (UNRWA), Dünya Sağlık Örgütü (WHO), BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF ve Gazze'nin sağlık bakanlığının yer alacağı ortak operasyonla yürütülecek.

Neredeyse 11 aydır İsrail'in katliam yaptığı ve binaların yarıdan fazlasının yıkıldığı Gazze'de, Deyr el-Belah kentinde iki hafta önce 10 aylık bir çocukta çocuk felci vakası tespit edildi.

BM İnsani Yardım Ofisi (OCHA) Başkan Vekili Joyce Msuya, geçen hafta 25 yıl sonra ilk çocuk felci vakasının tespit edilmesinin ardından, insani yardım görevlilerinin çocuk felcinin yayılmasını durdurmak için olağanüstü çalıştıklarını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü Acil Durum Programı Direktörü Mike Ryan ise, çocuk felci kampanyasının çok daha büyük ölçekte, çok daha hızlı bir şekilde ve herhangi bir engelleme olmaksızın yapılması gerektiğini ifade etti.