Dünyaİşte Tel Aviv'e 2 bin kilometreden ulaşan füze! Görüntüyü yayınladılar

CANLI İşte Tel Aviv'e 2 bin kilometreden ulaşan füze! Görüntüyü yayınladılar

17.09.2024 - 09:16 | Son Güncellenme:

İsrail'in başkenti ve çevresinde yaşayanların sığınaklara koşmasına neden olan füzenin adı, Filistin 2. Hamas lideri Yahya Sinvar ise bir haftada ikinci sürprize imza atıp yeni bir mektup yayınladı.

Gazze Şeridi'ndeki savaşta bir yılın dolmasına üç hafta kaldı, İsrail'deki siyasi krizin yanı sıra bölge ülkelerindeki gelişmeleri canlı blog sayfasına taşıyoruz.

megaphone

CANLI AKTARIYORUZ

ABD'DEN İSRAİL'E UYARI

ABD Başkanı Joe Biden'ın Orta Doğu danışmanı Amos Hochstein'ın Pazartesi günü İsrail'in başkenti Tel Aviv'de yaptığı görüşmelerin ayrıntıları ortaya çıkıyor.

Hochstein, Tel Aviv'de Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'la bir araya geldi.

ABD medyası, Washington'ın söz konusu randevularda Hizbullah'la savaşın tırmandırılmaması için Tel Aviv'i uyardığını yazdı.

Söz konusu mesaj, İsrail'in Lübnan sınırından tahliye edilenlerin geri dönebilmesi için savaşın kapsamını genişletmeye karar vermesinin ardından geldi.

TEL AVİV'E 2 BİN KM'DEN ULAŞAN FÜZENİN GÖRÜNTÜSÜ YAYINLANDI


Dünya, hafta sonu ateşlenen balistik füzeden ancak hedefine ulaştıktan sonra haberdar oldu. İsrail'in başkenti Tel Aviv'e kadar ulaşan ve hava savunma sistemlerine yakalanmayan füzenin görüntüleri yayınlanırken, Hamas lideri Yahya Sinvar ikinci kez sürpriz yapıp bir mektup gönderdi.

Başkent Sana dahil Yemen'in batısını kontrol eden Husiler İsrail işgal ordusunun Gazze Şeridi'nden çekilmesini istiyor ve Kasım ayı ortasından bu yana Kızıldeniz'den geçen gemilere saldırıyor.

ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyonla adı konulmamış bir savaş yürüten İran destekli grup, geride kalan aylarda birçok kez İsrail'i kamikaze silahlı insansız hava araçları ve füzelerle hedef aldı. İsrail'in en güneyinde yer alan Eilat liman şehri birden fazla kez vuruldu, Kızıldeniz kıyısındaki tatil merkezi ile Yemen'in kuzeyi arasındaki mesafe 1700 kilometreydi.

Husiler Temmuz ayında büyük bir sürprize imza atarak ilk kez İsrail'in başkenti Tel Aviv'e ulaştılar, bir binaya çarpan kamikaze drone bir kişinin ölümüne neden oldu. İsrail ordusu Tel Aviv saldırısına Yemen'in en büyük limanı Hudeyde'yi savaş uçaklarıyla bombardımana tutarak misillemede bulundu.

15 Eylül Pazar sabahına gelindiğinde ise, Tel Aviv'de gün ağarırken arka arkaya sirenler çaldı. Öyle ki, İsrail ordusunun yayınladığı haritada Tel Aviv çevresi kıpkırmızı görünüyordu.

Gökyüzünde birçok patlama sesi duyuldu, İsrail hava savunma sistemleri defalarca önleyici füze ateşlemesine rağmen başarısız oldu, yaklaşık 2 bin kilometre mesafe kat eden balistik füze Tel Aviv'e ulaştı.

Tel Aviv çevresinde büyük yangınlar çıktı, İsrail ordusu yaptığı resmi açıklamada füzenin tamamen imha edilemediğini savunup düşen şarapneller nedeniyle hafif hasarlar oluştuğunu iddia etti.

ORİJİNALİ 1 DAKİKA 54 SANİYE

Kısa süre içerisinde füzenin Yemen'den ateşlendiği ortaya çıktı. Yemenli Husiler saldırıyı üstlenip İsrail'in başkentine bir hipersonik füze ateşlediklerini duyurdu.

İran destekli grup, bir gün sonra da internet sitelerinden İsrail'e fırlatılan füzenin görüntüsünü yayınladı. Orijinali 1 dakika 54 saniye olan video kaydında Filistin 2 adı verilen füzenin birden fazla açıdan çekilmiş görüntüsü vardı.

Husiler ilk kez İsrail'in merkezine ulaşan füzenin hipersonik olduğunun altını çiziyor, İsrail ordusu ise balistik füze olduğunu savunuyor.

Yemenli grubun verdiği bilgiye göre füzenin menzili 2 bin 150 kilometre ve silah Mach hızında ilerliyor.

İsrail medyası Husilerin şimdiye kadar 220 balistik, kruz füzesi veya kamikaze drone ateşlediğini, bunların çoğunun güneydeki Eilat'ı hedef aldığını yazdı.

HAMAS LİDERİNDEN İKİNCİ SÜRPRİZ MEKTUP

Geçen hafta Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'a bir mektup gönderen Hamas lideri Yahya Sinvar, bu kez Husilere tebrik mektubu yolladı. Savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana İsrail tarafından her yerde aranan Sinvar Husileri füze saldırısı nedeniyle kutladı, grubun lideri Abdülmelik Husi'yi İsrail'e atıfta bulunarak düşman varlığının derinliğine başarıyla ulaştıkları için tebrik etti.

Hamas lideri Sinvar mektubunda ayrıca İsrail'e karşı uzun bir yıpratma savaşı vermeye hazır olduklarını da vurguladı.

İsmail Haniye'nin 31 Temmuz tarihinde İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğramasıyla Hamas'ın başına geçen Yahya Sinvar'ın yerini kimse bilmiyor. İsrail 7 Ekim baskınının mimarı olarak gördüğü Sinvar'ı bulmak için neredeyse Gazze Şeridi'nde her taşın altına baktı ancak 62 yaşındaki Filistinli lider bulunamadı. İsrail işgal ordusu halen Sinvar'ın Gazze'deki tünellerde saklandığını tahmin ediyor.

ABD DIŞİŞLERİ AYŞENUR EZGİ SORUSUNU YANITSIZ BIRAKTI

İsrail işgal askerleri tarafından Batı Şeria'daki bir protestoda başından vurularak katledilen Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi, hafta sonu Didim'de toprağa verildi.

ABD, 26 yaşındaki Eygi'nin Beyta kasabasındaki gösteride kasten vurulmasına dair pozisyonunun netleştirebilmiş değil. Ailenin bağımsız soruşturma talebi şimdilik karşılık bulmadı, ABD Dışişleri Bakanlığı son açıklamasında soruşturmanın İsrail askerlerini aklamadığını savundu.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, İsrail'e 'angajman kurallarını değiştirmesi gerektiği' yönündeki çağrıyı yineledi, ABD'nin devam eden soruşturmanın sonuçlarını bekleyeceğini ve sonuçtan memnun kalmazsa ek önlemler almaya çalışacağının sinyalini verdi.

Sözcü Miller'a New York Times'ta yayımlanan haberdeki detay da soruldu. New York Times, 14 Eylül tarihindeki haberinde Ayşenur Ezgi Eygi'nin Aydın'daki cenaze törenine hiçbir ABD'li yetkilinin katılmadığını yazdı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü cenaze töreninde ABD'li yetkililerin olup olmadığı yönündeki soruyu yanıtlamaktan kaçındı.

Haberin Devamı