28.01.2024 - 15:04 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
İsrail'in Gazze'yi yerle bir ettiği savaşta 114'üncü gün, Orta Doğu'daki bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.
İsrail Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Fransa’nın başkenti Paris’te ABD, İsrail, Katar ve Mısır’ın katılımıyla İsrail ve Hamas arasındaki muhtemel esir takasına ilişkin anlaşmaya dair yapılan toplantı yapıcı olarak nitelendirildi.
Fransa’nın başkenti Paris’te ABD, İsrail, Katar ve Mısır’ın katılımıyla İsrail ve Hamas arasındaki muhtemel esir takasına ilişkin anlaşmaya dair yapılan toplantı sona erdi. İsrail Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada, toplantı yapıcı olarak nitelendirilerek, "Tarafların bu hafta ek toplantılarda tartışacağı önemli boşluklar hala var" denildi.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 7 Ekim’den bu yana devam ederken, ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi İsrail ve Filistin arasında yeni bir ateşkes planı hazırlandığı iddiasında bulundu. Mısırlı yetkililere dayandırılan haberde, Mısır’ın İsrail ve Filistin arasında tüm esirlerin serbest bırakılmasını içeren yaklaşık 4 aylık ateşkes planı üzerinde çalıştıkları öne sürülerek, planın ilk etabında ateşkesin 6 hafta süreceği iddia edildi. 6 haftalık ateşkeste Gazze Şeridi’ndeki İsrailli kadın, çocuk ve yaşlıların serbest bırakılacağı ifade edilen haberde, bunun karşılığında ise İsrail’in Filistinli mahkumları serbest bırakacağı ve Gazze Şeridi’ne yardım akışının artırılmasına izin vereceği belirtildi.
Planın bir sonraki aşamasında ise Hamas'ın İsrailli askerleri serbest bırakacağı ve Gazze Şeridi’nde ölenlerin cansız bedenlerinin İsrail’e verilmesini içerdiği aktarılan haberde, Hamas'ın ABD'de de dahil olmak üzere uluslararası garantiler alacağı belirtilerek, bunun Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları nihai olarak sona ermesini sağlayacak kapsamlı bir anlaşmaya kapı aralayacağı ifade edildi.
Bir ülke daha çalışanlarının İsrail ve Filistin arasındaki 7 Ekim olaylarına karıştığı iddiası üzerine Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) yönelik yardımları askıya aldı. Fransa Dışişleri Bakanlığı, iddiaları "son derece ciddi" olarak nitelendirerek, UNRWA'ya yönelik yardımların askıya alındığını bildirdi. Bakanlık, "Fransa 2024'ün ilk yarısı için yeni bir ödeme planlamadı ve eylem zamanı geldiğinde Birleşmiş Milletler ve ana bağışçılarla birlikte karar verecek" ifadelerini kullandı.
Dün ABD, Almanya, İngiltere, İtalya, Avustralya, Finlandiya ve İsviçre, iddialar üzerine UNRWA’ya yönelik yardımların askıya alındığını açıklamıştı.
Türkiye, aralarına Fransa'nın da eklendiği bazı ülkelerin Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) sağladıkları fonları askıya almalarına ilişkin resmi açıklama yaptı.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama şöyle:
"Bazı ülkelerin Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) yaptıkları yardımları durdurmalarını endişeyle karşılıyoruz.
UNRWA, milyonlarca Filistin mültecisinin hayati ihtiyaçlarını, son derece zor şartlar altında karşılamaktadır. Gazze’de 7 Ekim’den bu yana UNRWA’nın 150’den fazla çalışanı İsrail tarafından öldürülmüştür.
UNRWA’nın birkaç mensubuna yönelik birtakım iddialar nedeniyle bu kuruluşa yapılan yardımların durdurulması, öncelikle Filistin halkına zarar verecektir.
Bu doğrultuda, UNRWA’ya yardımları kestiğini açıklayan ülkelerin bu kararlarını gözden geçirmelerini temenni ediyoruz."
UNRWA, 7 Ekim'deki Hamas baskınına yardım ettikleri gerekçesiyle bazı çalışanlarının işine son verdi. UNRWA’nın yöneticisi Philippe Lazzarini, kapsamlı bir soruşturmanın başlatıldığını ve söz konusu çalışanların sözleşmelerinin hemen sona erdirildiğini açıkladı.
ABD, Avustralya, İtalya, Kanada, Almanya, Finlandiya, İtalya, Hollanda, İsviçre, İngiltere, İskoçya ve son olarak Fransa, UNRWA'ya yardımı kestiklerini duyurdu. İrlanda ve Norveç ise, UNRWA'ya fon sağlamaya devam edeceklerini açıkladı.
1949 yılında kurulan UNRWA, Gazze, Batı Şeria, Ürdün, Lübnan ve Suriye’de yaşayan Filistinlilere sağlık, eğitim ve insani yardımda bulunuyor. UNRWA, İsrail’in Gazze saldırısı başladığından beri yüz binlerce kişiye sığınak ve barınma sağladı.
Gazze Şeridi'ndeki savaşın yeni merkez üssü haline gelen Han Yunus'ta çatışmalar şiddetlenirken, Hamas İsrail işgal ordusuna ait dört tankı roketle vurduğunu açıkladı.
Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları, İsrail ordusunun Merkava tanklarını roketlerle hedef aldı.
Merkava tanklarından ikisi, Han Yunus'un batısındaki Cevrat el Akkad'da Yasin-105 roketleriyle vuruldu.
En şiddetli çatışmaların yaşandığı El Emel Mahallesi'nde de iki Merkava tankı imha edildi.
İngiltere Savunma Bakanlığı, HMS Diamond savaş gemisinin kendisine doğru gelen bir silahlı insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu.
Husilerin ateşlediği kamikaze drone'un Sea Viper füze sistemiyle vurulduğunu belirten İngiltere, Kızıldeniz'deki olayın gerçekleştiği yere dair daha fazla detay paylaşmadı.
Filistinli yetkililer, son 24 saatte 165 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle dördüncü ayı dolmak üzere olan savaşta can veren Gazze sakinlerinin sayısının 26 bin 422'ye çıktığını açıkladı.
İsrail katliamında yaşamını yitirenlerin 11 binden fazlası çocuk ve 7 bin 500'ü kadın.
İşgal ordusunun bombardımanında yaralananların sayısı da 65 bini geçti.
Gazze'nin birçok şehrini ve mahallesini yok eden İsrail'in saldırıları, nüfusun yaklaşık yüzde 85'inin de yerinden olmasına yol açtı.
İspanya'nın başkenti Madrid'de sokağa inen Filistin taraftarı 20 bin gösterici, Gazze'deki savaşa karşı yürüdü.
Göstericilerin çoğu ellerinde 'soykırım' yazan pankartlar ve Filistin bayrakları taşırken, İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırım davası açan Güney Afrika'ya teşekkür pankartları da dikkat çekti.
Protestocular arasında yer alan 54 yaşındaki Lobna Elnakhala, "Neredeyse 110 gündür susuz, yiyeceksiz ve hiçbir şeyleri olmadan yaşıyorlar. Çocuklar ölüyor ve çok zor koşullarda yaşıyorlar" dedi.
Gazze Şeridi'ndeki savaş 114'üncü gününe girerken, Amerikan Wall Street Journal gazetesinin yayımladığı bir haber 2,3 milyon insanın yaşadığı Filistin topraklarını yakıp yıkan İsrail'in işgaldeki ana hedeflerinden birine ulaşamadığını net bir şekilde ortaya koydu.
Habere göre, 365 kilometrelik Gazze Şeridi'nin altını bir metro gibi saran Hamas'ın tünel sisteminin yüzde 80'i halen sağlam olabilir.
Haberini İsrailli ve ABD'li yetkililere dayandıran WSJ, Hamas'ın tünellerinin bir kısmının havaya uçurulduğunu bir kısmının da suyla doldurulduğunu belirtti. Tünellerin öncelikle haritalandırılması, bubi tuzakları ve rehinelerin kontrol edilmesi gerekiyor. Habere göre, yıkım aşamasına ancak bu işlemlerden sonra geçilebilir ve bu nedenle süreç yavaş ilerliyor.
Hamas lideri Yahya Sinvar ve diğer Filistinli liderlerin tünellerde saklandığına inanıldığını belirten WSJ, yeni keşfedilen ağlarla birlikte tünellerin uzunluğunun 560 ila 725 kilometreyi bulabileceğini yazdı. Bu rakamlar, İsrail'in daha önce tahmin ettiği uzunluktan hayli fazla. İşgal ordusu, savaşın ilk haftalarında Gazze Şeridi'nin altında 400 kilometre tünel olduğunu değerlendiriyordu.
Gazze'nin toplam 365 kilometrekarelik bir alan olduğunu hatırlatan WSJ, tünel ağının uzunluğunun hayrete düşürdüğü yorumunu yaptı.
Haberde, Hamas'ın kazdığı tünellerin birçoğuna henüz dokunulmadığı belirtildi ve İsrail ordusunun erişiminin zor olduğu vurgulandı.
Amerikan gizli servisi Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) Direktörü William Burns, İsrail ve Hamas arasındaki anlaşmanın son detaylarını görüşmek üzere Fransa'nın başkenti Paris'e uçtu.
Al Jazeera, Paris'te Hamas ile İsrail arasındaki rehine takası ve geçici ateşkese dair ayrıntıların müzakere edileceğini bildirdi.
Paris'te buluşan diğer isimler İsrail dış istihbarat servisi Mossad'ın yöneticisi David Barnea, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman el Tani ve Mısır istihbarat servisinin başındaki Abbas Kamel.
Al Jazeera, CIA şefi Burns'un bir ilerleme görmesi halinde ABD Başkanı Joe Biden'ın Orta Doğu danışmanı Brett McGurk'ü hızlıca yeniden bölgeye göndermesinin beklendiğini duyurdu.
Beyaz Saray'ın kıdemli danışmanı Brett McGurk, geride bıraktığımız haftayı Orta Doğu'da bir dizi görüşme yaparak geçirdi.
Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı ise, New York Times gazetesinin gündeme getirdiği ABD'nin hazırladığı aşamalı rehine anlaşması planını doğruluyor. Buna göre, savaşa iki ay ara verilmesi karşılığında Hamas'ın elindeki 132 rehineden büyük çoğunluğu serbest kalacak.
ABD'nin Orta Doğu opearasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Yemenli Husiler tarafından Aden Körfezi'nde füzeyle vurulan Marlin Luanda adlı petrol tankerine Amerikan, Fransız ve Hint donanmasının yardım ettiğini duyurdu.
Marshall Adaları bayrağı taşıyan petrol tankeri Marlin Luanda, Cuma akşamı Husilerin ateşlediği bir füzenin hedefi oldu. Yemen'in güneyindeki Aden Körfezi'nde vurulan gemide büyük bir yangın çıktı, Rus üretimi neftyağı taşıyan araçtan yükselen alevler kilometrelerce öteden göründü.
CENTCOM, ABD, Fransa ve Hindistan donanmalarının hızlı müdahalesiyle yangının söndürüldüğü bilgisini verdi. Resmi açıklamaya göre, Amerikan USS Carney, Fransız FS Alsace ve Hint INS Visakhapatnam savaş gemileri hızla olay yerine vardı. Yangının söndürülmesiyle Marlin Luanda adlı tanker önceki rotasına geri döndü.
Bugün ise İngiliz donanmasına bağlı Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları (UKMTO) Aden Körfezi'nde yeni bir vaka yaşandığını bildirdi. Bir gemiye saldırgan bir şekilde yaklaşan küçük bir deniz aracı, uyarı ateşinin ardından bölgeden uzaklaştı.
Olay, Somali'nin Boosaaso kıyısının yaklaşık 130 kilometre kuzeybatısında meydana geldi. Silahlı beş kişinin bulunduğu tek motorlu teknenin gemiye 400 metre kadar sokulduğunu kaydeden UKMTO, gemideki güvenlik ekibinin uyarı ateşiyle tehlikenin uzaklaştırıldığını aktardı.
Washington'dan gelen diğer haberler ise, ABD'nin Çin'e İran'la konuşup Husilere sunduğu desteği durdurması için baskı yaptığını ortaya koyuyor.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Cumartesi günü Bangkok'da Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile buluştu. Söz konusu görüşmede, Washington Pekin'den İran'ı durdurmasını istedi.
Birleşmiş Milletler'e bağlı Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'nun (UNRWA) 7 Ekim'deki Hamas baskınına yardım ettikleri gerekçesiyle bazı çalışanlarının işine son vermesi, bir çalkantıyı beraberinde getirdi.
UNRWA’nın yöneticisi Philippe Lazzarini, kapsamlı bir soruşturmanın başlatıldığını ve söz konusu çalışanların sözleşmelerinin hemen sona erdirildiğini açıkladı.
ABD, Avustralya, İtalya, Kanada, Almanya, Finlandiya, İtalya, Hollanda, İsviçre, İngiltere ve son olarak İskoçya, UNRWA'ya fon yardımını kestiklerini duyurdu.
İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz ise, beklendiği gibi Philippe Lazzarini'nin istifasını talep etti.
İrlanda ve Norveç ise, UNRWA'ya fon sağlamaya devam edeceklerini açıkladı.
1949 yılında kurulan UNRWA, Gazze, Batı Şeria, Ürdün, Lübnan ve Suriye’de yaşayan Filistinlilere sağlık, eğitim ve insani yardımda bulunuyor.
UNRWA, İsrail’in Gazze saldırısı başladığından beri yüz binlerce kişiye sığınak ve barınma sağladı.