08.03.2024 - 08:52 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
İsrail'in Gazze'ye gönderilen yardımların bölgeye engellemesiyle bölgedeki insani kriz her geçen gün daha kötüye gidiyor. Öyle ki, bölgede açlıktan ölümler bildiriliyor. Ramazan ayına sayılı günler kala insani krizin hafifletilmesi için Hamas ve İsrail arasında ateşkes görüşmeleri sürüyordu. Ancak hala anlaşmaya varılamaması sonucu umutlar tükeniyor. Tüm gelişmeler çerçevesinde ABD Başkanı Joe Biden ise, Gazze için 'acil durum misyonunu' duyurdu. Gelişmeleri canlı bildiriyoruz...
Al Jazeera, Gazze'ye havadan atılan yardım paketlerinin paraşütlerinde yaşanan sorun nedeniyle kutuların insanların üzerine düştüğünü ve en az 5 kişinin öldüğünü bildirdi. Bölgeden gelişmeleri aktaran Al Jazeraa muhabiri "Sadece açlık, tıbbi yetersizlik ve İsrail saldırılarında ölmüyorlar. Yardım paketleri bile bölgede ölüm saçıyor" dedi.
Fransa lideri Macron, Rusya'nın Ukrayna'da iki şehri daha alması durumunda Fransa'nın Ukrayna'ya asker göndereceğini açıkladı.
Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Dünya Kadınlar Günü’nde Gazze Şeridi’nde İsrail saldırılarında öldürülen kadınlarla ilgili verileri açıkladı. UNRWA tarafından yapılan açıklamada, Gazze’de günde ortalama 63 kadının düzenlenen saldırılar sonucu hayatını kaybettiği, kadınlardan 37’sinin ise anne olduğu ifade edildi.
Saldırıların başladığı 7 Ekimden bu yana hayatını kaybeden kadın sayısının 9 bine ulaştığı belirtilen açıklamada, birçok kadının ise enkaz altında olduğu kaydedildi.
İsrail ordusunun 29 Şubat’ta yardım bekleyen sivillere ateş açması sonucu 118 kişi hayatını kaybetmişti, 760 kişi de yaralanmıştı. Olayla ilgili inceleme yapan Birleşmiş Milletler (BM) ekibi, tanıklar, sağlık görevlileri ve insan hakları gözlemcileri, elde edilen kanıtların İsrail güçlerinin ağır ateş açtığına işaret ettiğinin altını çizmişti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail’in saldırısını kınamıştı.
İsrail ordusu (IDF) saldırıdan sonra açıklamada, İsrail askerlerinin Filistinlilerin ölümünden sorumlu olduğunu yalanlamış ve ölümlerin çoğunun izdiham sebebiyle gerçekleştiğini öne sürmüştü.
Ancak gelen tepkilerin ardından ordu tarafından yapılan yeni incelemeye göre, İsrail askerlerinin kendisine yaklaşan Filistinlilere 'kesin olarak ateş açtığı' kabul edildi. Buna göre açıklamada, 'ordu birliklerinin insani yardım konvoyuna ateş açmadığı' savunuldu ancak 'oradaki askerlere yaklaşan ve tehdit oluşturan bazı şüphelilere ateş açtığı' kabul edildi.
Birleşmiş Milletler'e bağlı, Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Dünya Kadınlar Günü'nde Gazze'deki Filistinli kadınların içinde bulunduğu duruma ilişkin bir hatırlatma yayınladı. Ajans, savaşın devam ettiği her gün için ortalama 63 kadının öldürüldüğünün altını çizdi.
Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in ablukası altındaki Gazze Şeridi'ne son 24 saatte düzenlediği 8 saldırıda 78 kişinin hayatını kaybettiği, 104 kişinin de yaralandığı bildirildi.
Açıklamada, Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 30 bin 878'e, yaralı sayısının ise 72 bin 402'ye yükseldiği belirtildi. Hayatını kaybedenlerin yüzde 72'sinin kadın ve çocuk olduğu ifade edildi.
İsrail-Hamas arasındaki savaşa 8 Ekim'de dahil olan İran'ın Lübnan'daki uzantısı Hizbullah, İsrail'in kuzeyinden ülkeye binlerce roket fırlattı. İsrail ordusu bu saldırılara karşı bölgede yaklaşık 5 kilometrelik bir tampon bölge oluşturdu. Tel Aviv yönetimi daha sonra İHA ve savaş uçaklarıyla sık sık Hizbullah'ın üst düzey komutanlarına suikast düzenledi.
İran ise Hizbullah'ı savaşta desteklemediğini ve savaşçıların Tahran'dan bağımsız hareket ettiğini sık sık söyledi ancak İsrail basınında çıkan iddialar Tahran'ın bu sözlerini yalanlayacak nitelikte. Ynet internet sitesinde yer alan haberde İran'ın Hizbullah'a vermek için nükleer başlıklı roketler hazırladığı öne sürüldü.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan bir İsrailli yetkili ise "Bu durum çok rahatsız edici" dedi. Ynet söz konusu roketlerin yüksek yoğunlukta plütonyum veya uranyum içerdiğini belirtti. Ana malzemelerin yanı sıra nükleer başlıklı füzelerin kullanımında hassas ve koordineli çalışan bir sisteme de gereksinim duyuluyor.
İsrail istihbaratından ismini vermek istemeyen üç yetkili ise bu durumun birkaç haftadır devam ettiğini öne sürdü.
İsveç'in NATO'ya girmesinden hemen sonra ABD bombardıman uçakları bölgeye gitti. Konuyla ilgili hem ABD hem de Rus kanadından peş peşe açıklamalar geldi.
İsrail merkezli The Jerusalem Post'a göre, Netanyahu ile Gantz arasındaki karanlık ilişki bambaşka bir boyuta geçti. The Jerusalem Post'un haberine göre, eski İsrail Savunma Bakanı ve şu an Savaş Kabinesi Üyesi olan Benny Gantz'ın adeta topun ağzına koydu. Buna göre, Gantz, İngiltere'de olası soruşturma ve tutuklamalara maruz bırakıldı.
İsrail, Gantz'ın heyetine resmi delegasyon statüsü vermedi, bu da Gantz'ın yurt dışında olası suç duyurularına ve tutuklanmalara maruz kaldığı anlamına geliyordu. Süreci tamamlamak için İngiltere İsrail büyükelçiliğine başvurdu.
Avrupa'da artan Filistin yanlısı protestoların arka planında İngiltere, ziyaretin statüsünden korktu ve sonuç olarak Gantz'ın delegasyonuna resmi bir statü vermeye çalıştı. Bu, Gantz'ın devam eden Filistin davasıyla ilgili kovuşturmalardan ve tutuklama emirlerine karşı özel bir dokunulmazlığa sahip olacağı anlamına geliyordu.
İNGİLİZLER ŞAŞKINA DÖNDÜ
İsrail televizyonu Channel 12'nin haberine göre İngilizler, savaştan sonra İsrail'in üst düzey yetkiliye yurt dışı ziyareti sırasında güvenlik sağlamak isteyeceğini düşünüyordu ancak Netanyahu ile Gantz arasındaki 'iç politikanın' farkında değillerdi.
İngiltere, resmi heyetin görevlendirme mektubunu hazırlamak için İsrail Dışişleri Bakanlığı'na başvurdu. Başlangıçta İngiltere ve İsrail Dışişleri Bakanlığı arasında işbirliği vardı ancak birkaç saat sonra bakanlık, ayrıntıları Gantz'ın ofisinden aldıktan sonra iletişimi kesti.
Rapora göre, İngilizler şaşırmıştı ve risk almak istemeyerek bürokratik hazırlıkları tamamlamak için İsrail'deki İngiliz Büyükelçiliğine başvurdu.
Amerikan Wall Street Journal'ın haberinde yer verdiği iddiaya göre, Hamas liderleri Yahya Sinvar ve İsmail Haniyeh, Gazze'deki ateşkes anlaşması konusunda 'anlaşmazlığa' düştü. Buna göre; Sinvar, İsrail'den zorla daha fazla taviz koparmak isteyen şahin bir duruş sergiliyor. Haniye ise altı haftalık bir ara vermeye razı.
The Wall Street Journal'ın Perşembe günkü haberine göre Hamas'ın Gazze şefi Yahya Sinwar, siyasi büro lideri İsmail Haniye ile silahlı grubun ateşkes müzakerelerinde talepler konusunda anlaşmazlık içine düştü.
Bilgi sahibi yetkililere dayandırılan habere göre, iki lider birbiriyle çelişen görüşlere sahip. Sinvar, İsrail'den zorla daha fazla taviz koparmak isteyen şahin bir duruş sergiliyor. Kahire müzakerelerine liderlik eden Haniye ise, kalıcı bir ateşkes ihtimalinin söz konusu olduğu savaşta bir buçuk aylık bir duraklamayı kabul etmeye hazır.
HAMAS'IN ATEŞKES TALEBİ
Perşembe günü erken saatlerde Hamas, Telegram kanalında yaptığı açıklamasında heyetinin 'hareketin liderleriyle istişarede bulunmak üzere' Kahire görüşmelerinden ayrıldığını duyurdu.
Hamas'ın ateşkes konusundaki zorunlulukları arasında rehineleri serbest bırakmadan önce ateşkes sağlanması, İsrail'in Gazze'den çekilmesi ve tüm Gazzelilerin evlerine dönmesine izin verilmesi yer alıyor. Silahlı grup yanı sıra, rehinelerden hangisinin hayatta veya ölü olduğunu tespit edemeyeceklerini belirtti.
Hamas'ın iki lideri arasındaki çekişme iddiaları, bu hafta başında Sky News Arabia tarafından yayınlanan ve Sinvar'ın önceden istişarede bulunulmadan 7 Ekim saldırısını başlatması sebebiyle yurtdışındaki Hamas liderliği tarafından ağır eleştirilere hedef olduğunu öne süren bir haberin ardından geldi. Bu iddiaya göre ise, saldırı kararından yalnızca beş Hamas liderinin haberi vardı. Haber kaynağına göre Haniyeh onlardan biri değildi.
Biden yönetiminden yetkililer, milyonlarca insanın kıtlığın eşiğinde olduğu Gazze'deki sivillere insani yardım ulaştıracak gemiler için geçici bir liman ve iskele inşa etme planını açıkladı.
Ramazan ayına artık sayılı gün kalmışken İsrail-Hamas arasında ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasına varılacağına dair umutlar azalıyor. ABD Başkanı Joe Biden ise bu gelişmeler çerçevesinde, ABD ordusuna Gazze'nin Akdeniz kıyısında yeni bir rota oluşturacak geçici bir liman ve iskele inşa etme emri verdi.
Biden yönetiminin yetkilileri, Biden'ın Perşembe gecesi yaptığı ABD Kongresinin ortak oturumunda yaptığı Birliğin Durumu konuşmasında 'acil durum misyonu' olarak adlandırdıkları planı açıkladı. Misyon, Başkan'ın 'bölgeyi hava, kara ve deniz yoluyla umutsuzca ihtiyaç duyulan yardımla doldurma' talimatının bir parçası olarak tanımlandı.
YÜZLERCE KAMYON DOLUSU YARDIMIN ULAŞMASINI SAĞLAYACAK
Liman planı, geçen hafta ABD'nin Gazze'ye havadan yardım göndermeye başlamasının ardından geldi. Yardımların üçüncüsü Perşembe günü gerçekleşmişti. Beyaz Saray tarafından belirlenen kurallara göre isminin gizli kalması koşuluyla gazetecilere plan hakkında bilgi veren üç üst düzey yönetim yetkilisinden biri, yeni denizcilik tesisinin Gazze'ye her gün 'yüzlerce' kamyon dolusu yardımın ulaştırılmasına imkan sağlayacağını söyledi. Yardım, malların İsrail tarafından denetleneceği ve yetkililerin söylediğine göre 'yiyecek, su, ilaç ve geçici barınak taşıyan büyük gemilere' yükleneceği Güney Kıbrıs üzerinden yönlendirilecek.
WASHİNGTON-TEL AVİV İLİŞKİLERİ GERİLMİŞTİ
İsrail'in Gazze kuşatması bölgeye insani yardımların girmesini engelliyordu. Washington ile Tel Aviv arasındaki ilişkiler ise giderek gerginleşti. İnsani yardım kuruluşlarına göre, uyugulanan abluka yüzünden bölgedeki milyonlarca sivil, giderek kötüleşen halk sağlığı felaketinin ortasında kıtlığın eşiğinde.
Protestocular, ABD Başkanı Joe Biden'ın Birliğin Durumu konuşmasını gerçekleştirmesi beklenirken başkent Washington DC'deki Beyaz Saray'ın önünde toplanarak Gazze'de ateşkes talebiyle eylem düzenledi.
Protestocular, ABD Başkanı Joe Biden'ın Birliğin Durumu konuşmasını gerçekleştirmesi beklenirken başkent Washington DC'deki Beyaz Saray'ın önünde toplanarak Gazze'de ateşkes talebiyle eylem düzenledi.
Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) savunuculuk grubu, konuşmanın Biden'ın ABD'nin İsrail'in Gazze'deki savaşını durdurmak için attığı somut adımları duyurmak için 'en iyi ve belki de son şansı' olduğunu söyledi.
Gazze'den İsrail'in Sderot şehrine üç roket atıldı. İsrailli yetkililer, roketlerden birinin şehir sınırları içine düştüğünü, diğer ikisinin ise şehrin dışına düştüğünü, saldırıda herhangi bir hasar veya yaralanma bildirilmediğini söyledi.
Gazze'den İsrail'in Sderot şehrine üç roket atıldı. İsrailli yetkililer, roketlerden birinin şehir sınırları içine düştüğünü, diğer ikisinin ise şehrin dışına düştüğünü, saldırıda herhangi bir hasar veya yaralanma bildirilmediğini söyledi.
Gazze'deki İslami Cihat'ın askeri kanadı Kudüs Tugayları, Telegram'daki bir gönderide 'Sderot'u ve yerleşim yerlerini bombaladık' diyerek saldırıyı üstlendi.