29.05.2024 - 11:11 | Son Güncellenme:
İsrail'in Gazze'yi yakıp yıktığı vahşette sekizinci ay bu hafta sonu dolacak, Refah'taki yeni katliamın yankıları devam ediyor. Orta Doğu'yu ateş çemberine dönüştüren savaştaki bütün gelişmeleri canlı blog sayfasına taşıyoruz.
Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini ile bir araya geldi.
Borrell, Lazzari’nin Gazze Şeridi’ndeki insani krizi anlatacak kelime bulamadığını aktararak, “Her geçen gün ölümler ölümleri takip ediyor. İnsanlar sadece hayatlarını kaybetmekle kalmıyor, umut ve sosyal doku da yok ediliyor. Vicdanımızı ve insanlığımızı rencide eden bu trajediye bir son vermeliyiz. AB'nin UNRWA'ya verdiği desteği yineleyerek çalışmalarını ve ekibini övdüm. Üye Devletler mali desteklerini sürdürdü. AB fonunun bir sonraki dilimi yolda. UNRWA'yı bir terör örgütü olarak yaftalama girişimlerini reddediyoruz. Filistinliler için vazgeçilmez bir yaşam hattı olmaya devam etmektedir” dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile telefonda görüştü. Elysee Sarayı tarafından yapılan açıklamada, Macron'un Abbas'a Fransa'nın "gerekli reformları yapması" halinde Filistin'i tanıyabileceğini ifade ettiği aktarıldı. Açıklamada, ayrıca Macron'un Abbas'a Fransa'nın Filistinliler ve İsrailliler için "ortak bir vizyon" ve "güvenlik garantileri" oluşturma taahhüdünü ifade ettiği belirtildi.
Macron'dan "tabu" çıkışı
Macron dün yaptığı açıklamada, Filistin'in Fransa tarafından tanınmasının "tabu olmadığını" ve "bir Filistin Devleti'ni tanımaya tamamen hazır olduğunu" söylemişti. Macron, Filistin'in tanınmasının İsrail'in ve bölge devletlerinin dahil olduğu bir sürecin parçası olarak faydalı bir zamanda tanınması gerektiğini düşündüğünü belirtmiş, "Duygusal yaklaşarak bir tanıma yapmayacağım" demişti.
İsrail, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nı (UNRWA) terör örgütü listesine almak için harekete geçti. İsrail parlamentosunda, UNRWA'nın terör örgütü olarak tanımlanmasını öngören yasa tasarısı 6’ya karşı 42 oyla ön okumadan geçti. Yasa tasarının 3 okumadan da geçmesi halinde Terörle Mücadele Yasası, UNRWA için de geçerli olacak ve İsrail, UNRWA ile olan tüm ilişkilerini kesecek, UNRWA’nın İsrail topraklarındaki varlıkları kapatılacak. Yasa tasarısı ile ayrıca UNRWA çalışanlarının dokunulmazlık ve ayrıcalıkları da ortadan kaldırılacak. Tasarı resmi olarak "Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) Dokunulmazlık ve Ayrıcalıklarının Kaldırılması Tasarısı" olarak adlandırılıyor.
İsrail'in geçtiğimiz pazar günü Gazze Şeridi'nin Refah kentindeki yerinden edilmiş Filistinlilerin bulunduğu çadır kampa düzenlediği ve 45 kişinin öldüğü saldırıda ABD yapımı bombalar kullandığı iddia edilmişti. ABD Dışişleri Bakanı Blinken bu iddialara karşılık olarak ''Hangi bomba nasıl kullanıldı, bilmiyorum. Bunun araştırılması gerekiyor.' ifadelerini kullandı. Öte yandan Beyaz Saray ateşkes teklifinin hala masada olduğunu açıkladı.
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleştirilen 77. Dünya Sağlık Asamblesi Genel Kurulu'nda konuştu. Koca, konuşmasında İsrail'in Gazze'deki hastaneleri ve tedavi imkanlarını hedef alarak, temel insan hakkı olan sağlık hakkına savaş açtığını vurguladı. "Hastanelerin hedef alınması bir savaş suçudur" diyen Koca, "Vücudu parçalanıp dört bir yana saçılan çocuklar, Gazze’nin ve 21'inci yüzyılın çocuklarıdır. Savaş kutsala da uzanmıştır; korunma güvencesi olacak mekân, teminat olacak onurlu söz kalmamıştır" ifadelerini kullandı.
Gazze'deki durumun, Refah bölgesinde 1 milyon 400 bin sivilin hayatını tehdit ettiğini ve 600 binden fazla kişinin bölgeyi terk etmek zorunda kaldığını söyleyen Koca, yiyecek, su ve diğer temel ihtiyaçların engellenmesinin, İsrail tarafından açlığın bir savaş silahı olarak kullanıldığını gösterdiğini belirtti.
Koca, "Sağlık sisteminin çökmüş olması yanında, insanlık dışı yaşam koşullarının, salgınların, yetersiz beslenmenin, ağır psikolojik travmaların uzun vadeli sonuçlarını da göz önünde bulundurmamız gerekir" dedi. Bu nedenle, Gazze'de sivilleri hedef alan İsrail saldırılarına kalıcı ateşkesle bir an evvel son verilmesi gerektiğini belirtti.
"TAMAMEN GÖZLERİMİZ ÖNÜNDE SEYREDEN BU TRAJEDİ"
Türkiye'nin, Gazze'ye insani yardımların kesintisiz ulaşması sağlanana kadar İsrail ile tüm ticaretini durdurduğunu açıklayan Koca, "Tamamen gözlerimiz önünde seyreden bu trajedi, İkinci Dünya Savaşı dahil trajedilerin en büyüklerinden biridir" dedi.
Koca, "Bu trajedide açlık, hastalık, teknoloji ürünü olmayan ama daha barbarca kullanılan silahlardır. Bu gayri insanî silahların kullanılmasını önlemeliyiz" diyerek uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı.
Koca, kalıcı ateşkesin acilen sağlanması gerektiğini de vurgulayarak, "İnsanlık onurumuz, Gazze'deki trajedinin son bulmasına bağlıdır" ifadelerini kullandı.
Bakan Koca, Filistinli mevkidaşı tarafından tebrik edildi
Konuşmanın ardından salonda bulunan Filistin Sağlık Bakanı Dr. Abu Ramadan, Bakan Koca'yı konuşmasından dolayı tebrik etti.
İsrail'in geçtiğimiz pazar günü Gazze Şeridi'nin Refah kentindeki yerinden edilmiş Filistinlilerin bulunduğu çadır kampa düzenlediği ve 45 kişinin öldüğü saldırıda ABD yapımı bombalar kullandığı tespit edildi. ABD merkezli New York Times gazetesi, saldırı sonrası kullanılan mühimmatın kalıntılarının ABD üretimi "GBU-39'a ait olduğunu" ve bu bombanın ABD'de "tasarlanıp üretildiğini" belirtti.
Gazete, bombanın cinsinin "GBU-39'u hedefe yönlendiren kanatçıkları kontrol eden kuyruk çalıştırma sistemi" ve "benzersiz cıvata deseni" gibi unsurlar sayesinde tespit edildiğini söyledi.
Bombanın kalıntılarında "81873" ile başlayan bir dizi numaraya ulaşıldığını aktaran gazete, bu numaraların ABD hükümeti tarafından GBU-39 da dahil olmak üzere bombalar için parça tedarik eden Colorado merkezli bir firmaya verilen "benzersiz tanımlayıcı kod" olduğunu belirtti.
İsrail ordusu, geçtiğimiz pazar günü yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah'taki Tal Al-Sultan Kampı'na saldırı düzenlemiş, saldırıda 45 kişi hayatını kaybetmiş, 249 kişi de yaralanmıştı. İsrail, dün ise Refah'taki El Mevasi çadır kampını vurmuş, saldırıda 21 kişi hayatını kaybetmiş, 10'u ağır 64 kişi de yaralanmıştı.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 236 gündür devam ederken İsrail ordusu, Gazze-Mısır sınırı boyunca toplam 14 kilometre boyunca uzanan ve "Philadelphia Koridoru" olarak adlandırılan bölgenin tamamı üzerinde "operasyonel kontrol" kurduğunu açıkladı. İsrail ordusu, fiziksel olarak koridorun büyük bir kısmında bulunduğunu, birliklerin bulunmadığı kıyıya yakın küçük bir bölümün ise gözetleme ve ateş gücüyle kontrol edildiğini aktardı.
İsrail, ordunun bölgeyi kontrol etmesi sonrası Hamas'ın artık Mısır'dan "silah kaçakçılığı yapamayacağını" ifade ederek, tespit edilen tünellerin yıkılmaya başlandığını aktardı. İsrail, Mısır'ın bölgedeki gelişmeler konusunda bilgilendirildiğini açıkladı.
MISIR, PHİLADELPHİA KORİDORU KONUSUNDA İSRAİL'İ UYARMIŞTI
Mısır tarafından ocak ayında yapılan açıklamada, Gazze ile Mısır'ı ayıran Selahaddin Koridoru olarak da bilinen Philadelphia Koridoru'nu işgal etme girişiminin "ciddi bir tehdit" oluşturacağı kaydedilmiş, "İsrail'in bu yönde atacağı herhangi bir adım Mısır-İsrail ilişkilerine ciddi bir tehdit oluşturur" denilmişti.
ABD'nin desteğiyle tüm dünyayı karşısına alıp Gazze'yi yerle bir eden, 36 bin Filistinliyi vahşice katleden İsrail'in savaşı bitirmeye niyeti yok.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, Gazze Şeridi'ndeki savaşın en az yedi ay daha süreceğini ve 2025'ten önce bitmesini beklemediğini söyledi.
Kamu yayın kuruluşu Kan'a konuşan Hanegbi, ayrıca İsrail işgal birliklerinin Mısır-Refah sınırındaki stratejik Philadelphia Koridoru'nun yüzde 75'ini kontrol ettiği bilgisini de verdi.
İsrail ordusu aylardır korkuyla beklenen Refah işgaline 7 Mayıs tarihinde başladı. Katliamdan kaçan 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Gazze Şeridi'nin en güneyindeki şehre İsrail tankları girdi ve Refah sınır kapısını ele geçirdiler.
Bunun üzerine Mısır Refah sınır kapısını kapattı, Uluslararası Adalet Divanı'nda açılan soykırım davasına müdahil oldu.
Bu hafta ise İsrail ordusu ile sınırı yığınak yapan Mısır askerleri arasında ilk kez çatışma çıktı, bir Mısır askeri öldü.
1979'daki barış anlaşmasıyla ortaya çıkan Philadelphia Koridoru, aslında Gazze Şeridi ile Mısır arasında bir tampon bölge. 14 kilometre uzunluğunda ve birkaç yüz metre genişliğindeki koridorun İsrail tarafından kontrol edilmesi, 1979 anlaşmasının ihlali anlamına geliyor.
İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Danışmanı Tzachi Hanegbi, Gazze'deki savaşın 7 ay daha devam edeceğini söyledi. Hanegbi ayrıca yerel basına İsrail ordusunun Gazze ile Mısır arasındaki tampon bölge olan Philadelphi Koridoru'nun yüzde 75'inin kontrolünde olduğunu bildirdi.
Husiler ABD'ye ait Reaper MG-9 İHA'sını düşürdüğünü iddia etti. Yayınlanan görüntülerde ise çölün üzerine düşen İHA'nın neredeyse hiç hasar almadığı dikkat çekti.
Tasnim haber ajansı, Tahran yönetiminin Arap Yarımadası'ndaki müttefiki Yemenli Husilere yeni füzeler sevk ettiğini bildirdi.
Başkent Sana dahil Yemen'in batısını kontrol eden Husiler'e gönderilen Kadir adlı seyir füzelerinin menzili 300 kilometre.
Tasnim, denizden ya da kıyılara yerleştirilen rampalardan ateşlenen füzelerin ABD ve İsrail'in bölgedeki çıkarlarına ciddi bir meydan okuma olduğunu kaydetti.
İran destekli Husiler, Kasım ayı ortasından bu yana Kızıldeniz ile Aden Körfezi'ni birbirine bağlayan Babülmendep Boğazı çevresinde saldırılar düzenliyor.
Kamikaze drone ve füzelerin kullanıldığı saldırılarda onlarca gemi vurulurken, ABD ve Batılı müttefiklerinin kurduğu uluslararası koalisyonun devriyeleri Husileri durduramadı.
İsrail işgal ordusunun Gazze Şeridi'nden çekilmesini isteyen Husiler, yanı sıra İsrail'in en güneyinde yer alan Eilat şehrine birçok füze ve kamikaze silahlı insansız hava aracı fırlattı.
Filistinli yetkililer, son bir gündeki İsrail saldırılarında en az 75 kişinin daha yaşamını yitirdiğini, Gazze Şeridi'ndeki toplam can kaybının 36 bin 171'e çıktığını açıkladı.
Düzenlediği basın toplantısında İsrail'in saldırıları hakkında skandal ifadeler kullanan ABD'li yetkilinin çadır kent saldırıları ile ilgili soruya verdiği yanıt dünyada ses getirdi.
Amerikan CNN International televizyonu, dünyayı ayağa kaldıran Refah katliamında İsrail savaş uçaklarının GBU-39 bombası attığını duyurdu.
45 Filistinlinin diri diri yanarak can verdiği katliamın ardından çekilen görüntüleri analiz eden CNN televizyonu, ABD tarafından üretilen küçük çaplı GBU-39 bombasının kuyruğunu belirledi. CNN ayrıca, bombadaki seri numarasının üretici California merkezli Boeing'le eşleştiğini de ekledi.
Fanatik Yahudiler, bir kez daha İslam'ın üçüncü kutsal mabedi Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi.
Al Jazeera, İsrail polisinin korumasında Mescid-i Aksa'ya gelen fanatik Yahudileri gösteren videoyu doğruladığını bildirdi.
Söz konusu görüntü, yerel bir medya kanalının Telegrab hesabında yayınlandı.
İsrailli radikaller iki hafta önce de yine polis korumasında kutsal mabede baskın düzenlemiş ve İsrail bayrağı açmıştı.
Gazze Şeridi'nin en güneyindeki Refah şehrindeki işgalini genişleten İsrail ordusu, Mısır sınırındaki hassas tampon bölge Philadelphia Koridoru'nu neredeyse tamamen ele geçirdi.
Söz konusu koridorda hafta başında çıkan çatışmada bir Mısır askeri öldü, Kahire ve Tel Aviv arasında ilk ciddi kriz patlak verdi.
Al Jazeera muhabiri Hani Mahmud, Refah'ın derinliklerine ilerleyen İsrail işgal birliklerinin hava saldırıları ve yoğun top atışlarıyla desteklendiğini bildiriyor.
Yerinden edilmiş 1 milyonu aşkın Filistinlinin sığındığı Refah'taki kara saldırıları Mayıs ayının ilk haftası biterken başladı.
Aylardır korkuyla beklenen kara işgaliyle, yüz binlerce Filistinli bu kez kuzeye ya da Akdeniz kıyısındaki El Mevasi bölgesine kaçtı.
Al Jazeera muhabiri, son saldırılarla birlikte Refah'ta bir sahra hastanesi dışında tüm hastanelerin devre dışı kaldığı bilgisini de verdi.
İSRAİL ORDUSU BUBİ TUZAĞINI DOĞRULADI
Washington merkezli Savaş Araştırmaları Enstitütüsü (ISW) ise, İsrail işgal ordusunun beş tugayla Refah'ın batısına doğru ilerlediğini, yanı sıra saldırı için insansız kara araçlarının kullanılmış olabileceğini aktardı.
ISW, yanı sıra Refah kent merkezinden yoğun silah seslerinin duyulduğunu, Filistinli direnişçilerin İsrail askerlerinin içinde olduğu bir binayı havaya uçurduğunu kaydetti. ISW, söz konusu binanın patlayıcılarla tuzaklandığını da ekledi.
İsrail ordusu ise, bugün yaptığı açıklamada Refah'taki bubi tuzağında üç askerinin öldürüldüğünü doğruladı.
Resmi açıklamaya göre öldürülen askerler Nahal tugayındaydı, üç asker de patlamada ağır yaralandı.
HİZBULLAH YENİ VİDEO YAYINLADI
Lübnan sınırında İsrail işgal birlikleriyle çatışan Hizbullah ise, Ramiye'deki İsrail üssünü yakın mesafeden vurduğu görüntüyü paylaştı.
Hizbullah'ın televizyonu El Menar, saldırıda güdümlü füzeler ve top mermileri kullanıldığını bildirdi.
ABD'nin İsrail'le bir anlaşmaya varması için yoğun görüşmeler yaptığı Suudi Arabistan, Refah'ta en az 45 kişinin öldüğü katliamın ardından üslubunu sertleştirdi.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, yerlerinden edilmiş Filistinlilerin barındığı çadırların savaş uçakları tarafından vurulmasıyla ortaya çıkan tabloyu 'soykırım katliamlarının sürmesi' olarak tanımladı.
Riyad yönetimi, 7 Ekim'de başlayan Gazze'deki savaştan önce Tel Aviv'le normalleşme müzakereleri yürütüyordu.
İsrail medyası, son açıklamayı belki de savaşın başından beri İsrail'e karşı yapılmış en sert çıkış olarak niteledi.
Gazze Şeridi'nin en güneyinde yer alan Refah'ı hedef alan hava saldırısı, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu onlarca ülke tarafından kınandı.
Kasım ayı ortasından bu yana Kızıldeniz'den geçen gemilere saldıran Yemenli Husiler, Yunanistan'a ait bir gemiyi füzelerle vurdu.
İran destekli grubun ateşlediği üç füzenin Marshall Adaları bayraklı gemiye isabet ettiği ancak hasar alan aracın Kızıldeniz'de yoluna devam ettiği bildirildi.
ABD ordusunun Orta Doğu operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Husiler tarafından fırlatılan beş füzeden üçünün Laax isimli Yunan gemisini vurduğunu duyurdu.
CENTCOM ayrıca, Husilerin Kızıldeniz'e gönderdiği beş silahlı insansız deniz aracının imha edildiği bilgisini de verdi.
İngiliz güvenlik şirketi Ambrey'e göre, Laax isimli kargo gemisi telsizle saldırının ardından su aldığını bildirdi.
Birleşik Arap Emirlikleri'nden hareket eden Yunanistan'a ait geminin önce Hudeyde açıklarında, ardından Muha açıklarında saldırıya uğradığı kaydediliyor.
Başkent Sana ve ülkenin en büyük limanı Hudeyde dahil Yemen'in batısını kontrol eden Husiler, İsrail işgal birliklerinin Gazze Şeridi'nden çekilmesini istiyor.
Gazze Şeridi'ndeki savaşın başlamasından bir gün sonra, 8 Ekim'de çatışmaların başladığı İsrail-Lübnan sınırının Salı günü ABD'den sürpriz olmayan bir ziyaretçisi vardı.
İsrail işgal ordusu, Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah'ın ateşlediği kamikaze drone'un Akdeniz semalarında düşürüldüğünü açıkladı.
Yanı sıra İsrail savaş uçakları Lübnan'ın güneyindeki bazı hedefleri bombardımana tuttu.
Lübnan sınırını ziyaret eden İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ise, çatışmalar nedeniyle tahliye edilenlerin kesinlikle geri döneceği sözünü verdi.
Times of Israel, Herzog'un İsrail'in en kuzeyindeki Metula kasabasını ziyaret ettiğini, burada askerlerle görüştüğünü yazdı.
Lübnan sınırında beliren başka bir isim ise, ABD'de Donald Trump'ın karşısında Cumhuriyetçi Parti adına başkan adaylığı için yarışan ancak havlu atan Nikki Haley'di.
Washington'ın en şahin isimlerinden biri olan ve Trump döneminde ABD'nin Birleşmiş Milletler daimi temsilciliğini yürüten Haley, Lübnan sınırını Danny Danon ile birlikte gezdi.
Danny Danon, Akdeniz kıyısındaki bir üste Nikki Haley'in top mermilerinin üzerine 'Onları bitirin' yazdığı fotoğrafı paylaştı.
Kendisi de İsrail'in eski BM temsilcisi olan Danon, X hesabından yayınladığı fotoğraflarda ABD'li Haley'in mor bir kalem kullandığı detayını da verdi.
ABD, savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana İsrail'in en büyük silah tedarikçisi ve uluslararası arenada destekçisi.
Washington Refah operasyonuna karşı olduğunu defalarca ilan etmesine rağmen Binyamin Netanyahu ve aşırı sağcı hükümeti Gazze Şeridi'nin en güneyindeki şehre kara saldırısı başlattı.
İsrail hafta sonu çadırları hava saldırısıyla vurup onlarca insanın diri diri yandığı yeni bir katliam yaparken, tanklar ise Refah kent merkezine girdi.
Salı gününü Çarşamba'ya bağlayan gece yarısı ve sabah saatlerinde Refah'ın birçok noktasında patlamalar duyuldu.
AFP haber ajansı, İsrail ordusunun Refah'ta yeni hava saldırıları düzenlediğini bildirdi.
AFP'ye konuşan bir görgü tanığı ise, gökyüzündeki İsrail drone'larının Refah'ta hareket eden her şeyi vurduğunu söyledi. Görgü tanığı, saldırı altındaki Refah'ta hiç kimsenin barındığı evler ya da çadırlardan dışarı çıkamadığı bilgisini de verdi.