06.01.2025 - 08:13 | Son Güncellenme:
HABER MERKEZİ
Orta Doğu'daki son dakika haberleri milliyet.com.tr bloğundan anlık takip edebilirsiniz.
CANLI AKTARIM
İsrail'in soykırım yaptığı Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda 2 kadın ve 1 çocuk hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.
Görgü tanıkları, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'un batısında bulunan Mevasi bölgesinde yerinden edilmiş Filistinlilerin yaşadığı çadırlara İsrail'in hava saldırısı düzenlediğini belirtti.
Saldırıda bir kadının yaşamını yitirdiği ve çoğunluğu çocuk, yaralananların olduğu aktarıldı.
Gazze'nin doğusundaki Ed-Derac Mahallesi'nde yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı bir evin vurulduğu, biri kadın ve biri çocuk, 2 kişinin yaşamını yitirdiği ve birçok kişinin yaralandığı kaydedildi.
İsrail ordusunun, Gazze'nin güneydoğusundaki Ez-Zeytun Mahallesi'ndeki konutlara da saldırdığı ve şehrin çeşitli bölgelerine topçu saldırıları düzenlendiği de paylaşıldı.
İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 17 bin 818'i çocuk, 12 bin 287'si kadın, 45 bin 854 Filistinli öldü, 109 bin 139 kişi yaralandı.
Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.
İsrail güçleri, Suriye ile İsrail arasında 1974 yılında imzalanan ateşkes anlaşmasıyla oluşturulan BM tarafından denetlenen Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeye, Suriye'deki 13 yıllık iç savaşın ardından geçen ay Beşar Esad’ın düşüşünden hemen sonra girdi.
PROTESTOCULARA ATEŞ AÇTILAR
Yerel halk, İsrail güçlerinin bazı bölgelerde evleri yıktığını ve çiftçilerin tarlalarına gitmelerini engellediğini söyledi. Independent'ın haberine göre en az iki olayda, İsrail askerlerinin kendilerine yaklaşan protestoculara ateş açtığı bildirildi.
Tampon bölge dışında yer alan Davaya köyünde, 18 yaşındaki Abdülrahman Halid el-Akka, ailesinin evinde bir şilte üzerinde yatarken iki bacağından vurulduğu için hala iyileşmeye çalışıyor. Akka, 25 Aralık’ta İsrail işgaline karşı bölgeden yaklaşık 100 kişiyle protestoya katıldığını ve "Suriye özgürdür, İsrail dışarı!" sloganları attıklarını söyledi. "Silahsızdık, sadece protesto yapıyorduk" diyen Akka, "Ama onlara yaklaştığımızda bize ateş etmeye başladılar" ifadelerini kullandı.
Gazetenin haberine göre yerel halk ve medya raporlarına göre olaylarda, altı protestocu yaralandı. Benzer bir olayda, 20 Aralık'ta Maariyah köyünde bir adam yaralandı. İsrail ordusu o dönemde yaptığı açıklamada, adamın hızla yaklaştığını ve dur çağrılarını görmezden geldiğini belirterek ateş ettiklerini söyledi. Gazete, İsrail ordusunun yorum taleplerine yanıt vermediğini söyledi.
YEREL YÖNETİMLERİ BASTILAR
Küçük köylerden ve zeytinliklerden oluşan, huzurlu bir kırsal alan görünümü taşıyan Kuneytra halkı, gazeteye hem İsrail'in ilerleyişinden dolayı hayal kırıklığına uğradıklarını ifade etti. Rinata Fastas, İsrail güçlerinin yerel hükümet binalarını bastığını, ancak henüz yerleşim mahallelerine girmediğini söyledi. Fastas, İsrail askerlerinin daha ileri gitmesinden veya halihazırda işgal ettikleri alanı kalıcı olarak işgal etmeye çalışmasından korktuğunu belirtti.
İsrail, hala 1967 Ortadoğu Savaşı sırasında Suriye'den ele geçirdiği ve daha sonra ilhak ettiği Golan Tepeleri'ni işgal ediyor. ABD dışındaki uluslararası toplum,burayı işgal edilmiş bölge olarak kabul ediyor.
BM'YE ŞİKAYET
Yeni Suriye hükümeti, İsrail'in hava saldırıları ve Suriye topraklarına ilerleyişi hakkında BM Güvenlik Konseyi'ne şikayette bulundu.
Dünya Sağlık Örgütü direktörü Dr. Tedros Ghebreyesus DSÖ'nün Kuzey Gazze'deki Kamal Advan hastanesi müdürü Hüsam Ebu Safiyye hakkında, 27 Aralık'ta İsrail güçleri tarafından gözaltına alınmasından bu yana hiçbir haber alınamadığını söyledi.
Dr. Tedros "İsrail'i onu serbest bırakmaya çağırmaya devam ediyoruz. Tekrar ediyoruz: Hastanelere ve sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar sona ermeli. Gazze'deki insanların sağlık hizmetlerine erişmesi gerekiyor. Ateşkes!" dedi.
İŞKENCE ŞÜPHESİ
Dr. Hüsam Ebu Safiyye, geçen ayın sonlarında İsrail'in bir baskını sırasında gözaltına alındığından bu yana bir daha görülmedi. İsrail işgal ordusu, aynı baskında Gazze'nin kuzeyindeki son büyük işleyen sağlık tesisi olan Kamal Advan Hastanesi'ni de kapatmıştı. CNN'e konuşan eski tutuklular, Dr. Ebu Safiyye'nin, hastanedeki diğer sağlık çalışanlarıyla birlikte İsrail'in Negev çölündeki kötü şöhretli Sde Teiman askeri üssünde tutulduğunu söyledi. Habere göre bu üs, aynı zamanda bir gözaltı tesisi olarak da kullanılıyor.
Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard da X platformunda yaptığı açıklamada, Safiyye için "işkence ve kötü muamele görme riskinin yüksek olduğunu" belirtTİ ve İsrail'den doktorun nerede olduğunu açıklamasını talep etti.
Filistin Sağlık Bakanlığı Pazartesi günü Filistin topraklarında son 24 saatte 49 kişinin öldürüldüğünü ve savaşın toplam ölü sayısının 45 bin 854'e ulaştığını söyledi.
Bakanlık yaptığı açıklamada, yaklaşık 15 aylık savaşta en az 109 bin 139 kişinin yaralandığını söyledi.
İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalal Smotrich, işgal altındaki Batı Şeria'nın bazı şehirlerinin, Gazze Şeridi'ndeki Cibaliya bölgesi gibi harabeye çevrilmesini istedi. Filistin karşıtı görüşleriyle öne çıkan Smotrich, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Finduk beldesinde 3 İsraillinin öldüğü silahlı saldırıya ilişkin sosyal medya hesabından yazılı açıklama yaptı. "Finduk beldesi, Nablus ve Cenin (Gazze'deki) Cibaliya'ya benzemeli" ifadelerini kullanan Smotrich, Gazze'deki yıkımın aynısını Batı Şeria'da görmek istediğini dile getirdi.
Başbakan Binyamin Netanyahu'nun kabinesinde yer alan diğer aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir de Filistin yönetimiyle işbirliğini sonlandırma çağrısı yaptı. Ben-Gvir, ayrıca İsrail ordusunun Batı Şeria'nın birçok noktasına "kontrol noktası" kurması önerisinde bulundu.
CİBALİYE'DEKİ SALDIRILAR
Gazze'nin kuzeyinde yer alan Cibaliya bölgesi 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail ordusunun yoğun saldırılar düzenlediği yerlerin başında geliyor.
Bölgedeki Filistinlilerin büyük çoğunluğunun zorla göç ettirildiği Cibaliya'daki ağır yıkım dikkati çekiyor.
Saldırılara rağmen ayakta kalan binalar da İsrail ordusunca iş makinaları ve patlayıcılarla tahrip ediliyor.
CNN International da "Brezilya'da tatilde olan eski bir İsrail askeri, Gazze'de görev yaptığı sırada savaş suçlarından sorumlu olduğu iddiasıyla hakkında açılan dava sonrasında ülkeden aniden kaçtı" ifadeleriyle yer verdiği haberde "Dava, Gazze'de görev yapan yüzlerce İsrail askerinin faaliyetlerini izleyen Hind Rajab Vakfı (HRF) tarafından açılan bir dizi davanın sonuncu örneği" notu düştü.
HRF NASIL KURULDU?
Hind Rajab Vakfı adını Gazze'de ailesinin arabasındayken İsrail tank ateşiyle öldürülen 5 yaşında bir kız çocuğundan alıyor.
İsrail merkezli Channel 12'nin haberine göre İsrail Dışişleri Bakanlığı İsrail Savunma Kuvvetleri askerlerine karşı Gazze'deki savaş suçları nedeniyle yurt dışında en az 12 şikayet başvurusu yapıldığını bildi. Bu durum, İsraillilerin potansiyel kovuşturmadan kaçınmak amacıyla çeşitli ülkelerden ayrılmaları yönünde uyarılar yapılması ile birlikte gündeme geldi.
Şikayet yapılan ülkeler arasında Brezilya, Sri Lanka, Tayland, Belçika, Hollanda, Sırbistan, İrlanda ve Kıbrıs'ın olduğu belirtilirken, yeni veriler bir bakanlık toplantısında yapılan sunuma dayandırıldı. Haaretz gazetesine göre, liste ayrıca Güney Afrika ve Fransa'yı da içeriyor. Haaretz ayrıca İsrail'de Askeri Savunma Genelkurulu, Dışişleri Bakanlığı, Ulusal Güvenlik Konseyi ve Şin Bet'in yurt dışında askerlere yönelik hukuki tehditleri değerlendirmek için bir ortak masa kurduğunu bildirdi.
BREZİLYA'DA TUTUKLAMA KARARI
Belçika merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan Hind Rajab Vakfı İsrailli askerleri belirleyip şikayet dilekçeleri veriyor. Vakıf, sosyal medyada savaş suçları işlediklerini, bu suçları işlediklerini iddia ettiklerini veya savaş suçlarını desteklediklerini gösteren videolar yayınlayan İsrailli askerleri tespit etmeyi ve bu askerler aleyhine şikayet başvuruları yapmayı hedefliyor.
Brezilya'da savcılar, ülkede tatil yapan eski bir İsrail askeri hakkında Gazze’deki savaş suçlarını gerekçe göstererek tutuklama kararı çıkardı. Söz konusu asker, İsrail Dışişleri’nin de yardımıyla ülkeyi hızlıca terk etti.
Vakıf adına davayı açan avukat, Brezilya'nın, Roma Statüsü'nü imzalamış bir ülke olarak insanlığa karşı suçların soruşturulmasını ve cezalandırılmasını sağlamakla yükümlü olduğunu belirtti.
Asker, 'sistematik bir yıkım kampanyasının parçası olmak'la suçlanıyordu.
İSRAİL MUHALEFETİ: BECERİKSİZLİK
Soruşturma İsrail'de siyasi krize sebep oldu. Muhalefet lideri Yair Lapid "İsrailli bir askerin Gazze’de savaştığı için gece yarısı Brezilya’dan kaçmak zorunda kalması, beceriksiz bir hükümetin muazzam bir siyasi başarısızlığıdır" şeklinde konuştu.
İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar ise "Tanık olduğumuz şey sistematik ve antisemitik bir kampanyadır. Sayısız uluslararası aktör ve pek çok ülke bu konuda suç ortağıdır" iddiasında bulundu.
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) İsrail Başbakanı Binjamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama kararı çıkarmıştı.
Filistin Gazeteciler Sendikası bir raporda, geçen yıl İran tarafından 111 erkek ve kadın muhabir öldürüldü. Filistin'in Şihab haber ajansının pazartesi günü erken saatlerde yayınladığı rapora göre, bu rakam, 7 Ekim 2023'te Gazze savaşının başlamasından bu yana İsrail rejimi tarafından öldürülen gazetecilerin toplam sayısını 202'ye çıkarıyor.
Raporda ayrıca, çatışmanın başlangıcından bu yana 145 gazetecinin tutuklandığı ve bunlardan 60'ının hala gözaltında olduğu belirtildi. Savaş başladığından beri Gazze Şeridi'nde çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere öldürülenlerin sayısı Cumartesi itibarıyla 45 bin 805'e yükseldi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı yeni açıklamada Washington'un Gazze'de bir ateşkes anlaşmasının imzalanmasını ve rehinelerin önümüzdeki iki hafta içinde serbest bırakılmasını istediğini söyledi.
Blinken, Güney Kore'de düzenlediği basın toplantısında, ateşkes anlaşmasının yakın olup olmadığı sorulduğunda, "Kalan zamanımız olan önümüzdeki iki hafta içinde bunu bitiş çizgisine getirmek istiyoruz" dedi.
İsrail ile Hamas arasındaki savaşta ateşkes sağlanması, Gazze'deki katliamın durması ve rehinelerin ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın 20 Ocak'ta göreve başlamasından önce serbest bırakılması için çabalar yeni Doha'daki görüşmelerle yeni bir aşamaya geldi.
İsrail muhalif basınından Haaretz'e konuşan kaynaklar Hamas ile İsrail arasındaki temasların karar aşamasına yaklaşıldığını söyledi. Müzakereler Doha'da sürüyor.
Üst düzey bir Hamas yetkilisi, BBC ile Filistinli grubun potansiyel bir ateşkes anlaşmasının ilk aşamasında serbest bırakmayı düşündüğünü 34 rehinenin yer aldığı bir liste paylaştı.
BBC'nin haberine göre listede adı geçenler arasında 10 kadın ve yaşları 50 ile 85 arasında değişen 11 yaşlı erkek rehine ile Hamas'ın daha önce İsrail hava saldırısında öldüğünü söylediği çocuklar var. Habere göre "Hamas, hasta olduğunu bildirdiği bazı rehineleri de listeye dahil etti."
ATEŞKES ÖNCESİ KATLİAM
Hamas kontrolündeki Gazze'den gelen haberlere göre, hafta sonu İsrail hava saldırılarında bölgede 100'den fazla kişi öldü.
İsrail başbakanlık ofisi ise , Hamas'ın İsrail'e bir rehine listesi verdiğine dair haberleri yalanladı.
GÖRÜŞMELER DOHA'DA
Ateşkes müzakereleri hafta sonu Katar'ın başkenti Doha'da yeniden başladı, ancak görüşmelerin henüz önemli bir ilerleme kaydetmediği görülüyor.
MOSSAD BAŞKANI DOHA'YA UÇUYOR
İsrail merkezli Yedioth Ahronot'un dünkü haberine göre Mossad Başkanı David Barnea'nın rehine görüşmelerine katılmak üzere bugün Katar'a gitmesi bekleniyor. Haber, Filistinli bir kaynağın Al-Arabia Al-Jadeed'e Doha'daki rehine görüşmeleri için "karar günü" olarak bugünü işaret etmesinin ardından geldi.
Alman hükümetinin, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarını ve politikalarını eleştiren "Zochrot" ve "New Profile" isimli İsrailli insan hakları örgütlerinin fonlarını kestiği bildirildi. Almanya'nın kamuya ait uluslararası yayın kuruluşu Deutsche Welle'nin (DW) haberine göre, Almanya'nın Zochrot ve New Profile'ın fonlarını durdurması, İsrail hükümetinin politikalarını ve Gazze Şeridi'nde devam eden saldırılarını eleştiren insan hakları örgütlerine yönelik federal fonların kesilmesine ilişkin daha geniş bir modelin parçası olarak görünüyor.
Almanya'nın fon kesintisi, söz konusu insan hakları örgütlerinin devam eden projelerini 2023'ün sonlarında sona erdirdi. Bazı gözlemciler bu hamlenin İsrail hükümetini eleştirenlerin alanını daraltacağından endişe ediyor. Öte yandan Almanya, 7 Ekim 2023'ten bu yana en az 6 Filistinli kuruluşa fon sağlamayı da durdurdu.Zochrot ve New Profile temsilcileri, Almanya'nın aldığı bu kararın siyasi olduğunu ve İsrail'de sivil toplum alanının daraldığı bir dönemde eleştirel sesleri susturmaya yönelik bir girişim olduğunu belirtiyor. Söz konusu temsilciler, Almanya'nın bu kararı İsrail'in baskısı altında aldığını vurguluyor.