DünyaSavaşta son dakika: İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Hedef Hizbullah...

Savaşta son dakika: İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Hedef Hizbullah...

19.08.2024 - 15:49 | Son Güncellenme:

İsrail ordusu Hizbullah'ın drone saldırısında ölen askeri öğle saatlerinde doğruladı, sınırdaki çatışmada ciddi bir tırmanış var. İsrail, Lübnan topraklarına hava saldırısı düzenledi. Lübnanlı güvenlik kaynakları, saldırıda Hizbullah'a ait bir silah deposunun hedef alındığını söyledi.

Gazze Şeridi'nden Orta Doğu'ya yayılan savaşta 319'uncu güne girildi. Bölgedeki bütün gelişmeleri canlı blog sayfasına taşıyoruz.

İSRAİLLİ ESİR AİLELERİ MEKTUP GÖNDERDİ

İsrailli esir ailelerinin, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns, Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani’ye birer mektup gönderdi.

Aileler, mektuplarda, arabulucuların savaşı sona erdirme çabalarını ve esir olan yakınlarını geri getirmek için gerekli adımları desteklediklerini vurgulayarak, “Ateşkes anlaşmasını ve kaçırılanların (esirlerin) serbest bırakılmasını destekleyen İsrail vatandaşlarının çoğunluğu adına, devam eden arabuluculuk çabalarınız ve anlaşmayı mümkün olan en kısa sürede sonuçlandırma konusundaki kararlılığınız için derin şükranlarımızı sunmak istiyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Son dönemde yapılan anketlerin ve ülke çapında düzenlenen gösterilerin İsrail halkının büyük çoğunluğunun esir takası anlaşmasını desteklediğine dikkat çeken aileler, arabulucuların çabalarının sonuç verebileceğine inandıklarını kaydetti.

İSRAİL'DE YEDEK ASKERLER GÖREVE ÇAĞRILDI

İsrail ordusu, daha önce askerlikten muaf tutulan yedek askerleri, “kuvvet eksikliği” gerekçesiyle göreve çağırmaya başladığını duyurdu.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, “Savunma Bakanı (Yoav Gallant), daha önce askerlik hizmetinden muaf tutulan ve halen hizmet yaşında olan yedek askerlerin, kuvvet eksikliği nedeniyle göreve geri çağrılması talimatı verdi.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, bu kararın düzenli ve yedek kuvvetlerin durum ve faaliyet hacminin değerlendirilmesi ve ordunun asker sayısını artırmayı planladığı süreç çerçevesinde alındığı belirtildi.

Ordunun, hazırlıklarını tamamladıktan sonra yedek askerlerin başvurularını almaya başlayacağına dikkat çekilen açıklamada, dönmeye uygun görülen kişilerin gerekli görüldüğünde çeşitli birimlerde görevlendirileceği kaydedildi.

ABD'DE GAZZE'YE DESTEK GÖSTERİSİ

ABD'nin Chicago kentinde gerçekleştirilecek Demokratik Ulusal Kongre öncesi Filistin'e destek gösterisi düzenlendi. United Center adlı merkezde toplanan göstericiler, ellerinde taşıdıkları Filistin bayrakları ve pankartlarla İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto ederek Filistin'e destek mesajı verdi.

Haberin Devamı
HİZBULLAH ÜYESİ HÜSEYİN ALİ HÜSEYİN SÜLEYMAN ÖLDÜ

Hizbullah, İsrail’in Lübnan'ın güneyindeki Deyr Kanun Ras el-Ayn beldesine düzenlediği hava saldırısında bir mensubunun öldüğünü duyurdu.

Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, hayatını kaybeden mensubunun Deyr Kanun Ras el-Ayn beldesinden 1988 doğumlu Hüseyin Ali Hüseyin Süleyman olduğu belirtildi.

Açıklamada, “Süleyman’ın Kudüs yolunda şehit olduğuna” vurgu yapılarak daha fazla ayrıntıya yer verilmedi.

Son olayla birlikte İsrail ordusunun 8 Ekim 2023'ten bu yana Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırılarda ölen Hizbullah mensubu sayısı 417'ye yükseldi.

Lübnan Sağlık Bakanlığına bağlı Halk Sağlığı Acil Operasyon Merkezi akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, ülkenin güneyindeki Sur kentinde Deyr Kanun ile Ras el-Ayn beldesi arasındaki yolda seyir halindeki bir aracın hedef alındığını ve saldırıda, ilk belirlemelere göre 1 kişinin hayatını kaybettiğini belirtmişti.

Aynı olaya ilişkin Lübnan resmi ajansı NNA ise İsrail İHA'sıyla düzenlenen saldırıda söz konusu araçta bulunan birkaç kişinin yaralandığı, bölgeye ambulansların intikal ettiği ifade edilmişti.

İSRAİL'İN LÜBNAN SALDIRISINDA YARALI SAYISI 8'E YÜKSELDİ

İsrail savaş uçaklarının Lübnan'ın doğusundaki Bekaa bölgesinde bulunan Baalbek kentine düzenlediği hava saldırısında 2'si çocuk 8 kişinin yaralandığı belirtildi.

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail savaş uçaklarının Bekaa bölgesine düzenlediği saldırılarda ilk belirlemelere göre 6 Lübnan vatandaşı ile 5 ve 15 yaşlarındaki Suriye uyruklu 2 çocuğun yaralandığı belirtildi.

Açıklamada, tüm yaralıların acil servislerde tedavi altına alındığı kaydedildi.

Lübnan resmi haber ajansı NNA, İsrail savaş uçaklarının, Baalbek kentine bağlı 3 beldeye hava saldırıları düzenlediğini duyurdu.

Baalbek'teki Duhur el-Ayrun, Curud Nebi Şit ve Suheyle beldelerinin peş peşe hedef alındığı, Lübnan semalarında İsrail İHA'larının görüldüğü ifade edildi.

İSRAİL SİLAH DEPOLARINI VURDUĞUNU DOĞRULADI

İsrail, Lübnan’ın kuzeydoğusundaki Baalbek bölgesinde yer alan Nabi Chit köyü yakınlarına düzenlediği hava saldırısında Hizbullah'a ait silah depolarını vurduğunu açıkladı. İsrail ordusu, ayrıca günün erken saatlerinde Lübnan'ın güneyindeki Deir Qanoun'da düzenlenen İHA saldırısında bir Hizbullah üyesinin öldürüldüğünü belirterek, öldürülen kişinin Hizbullah’ın roket ve füze biriminin önde gelen isimlerinden Hüseyin Ali Hüseyin olduğunu aktardı.

Haberin Devamı
İSRAİL MÜZAKERE HEYETİ TEL AVİV'E DÖNDÜ

Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir takası müzakereleri için Mısır'ın başkenti Kahire'ye giden İsrailli heyetin, Gazze Şeridi ile Mısır sınırındaki Philadelphi Koridoru konusunda Hamas'la bir anlaşmaya varamadan Tel Aviv'e döndüğü belirtildi.

Yedioth Ahronot gazetesinin haberine göre, İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad'ın Direktörü David Barnea ve iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet'in Başkanı Ronen Bar'ın yer almadığı İsrailli heyet ülkeye döndü.

İsrailli bir yetkilinin ifadelerine yer verilen haberde, müzakerelerde Philadelphi Koridoru konusunda bir sonuca varılamadığı ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bu konudaki tavrından taviz vermeye hazır olmadığı aktarıldı.

İsrail'in, kuvvetlerini Philadelphi Koridoru'nda tutmak istediği ancak Mısırlılar ile Filistinlilerin İsrail ordusunun tamamen çekilmesi konusunda ısrar ettiği kaydedildi.

Öte yandan Mısır merkezli El-Kahire el-İhbariyye televizyon kanalının üst düzey bir yetkiliden aktardığı haberde, Kahire yönetiminin, İsrail'in, Philadelphi Koridoru ile Refah Sınır Kapısı'ndan tamamen çekilmesinde ısrarcı olduğu belirtildi. Haberde, "Mısır'ın, İsrail kuvvetlerinin Philadelphi Koridoru'nda kalmasını kabul ettiği" yönünde İsrail basınında çıkan iddialar yalanlandı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken arasında yapılan görüşmenin ardından İsrail Hükümet Sözcüsü David Mercer bir basın açıklaması yapmıştı.

Sözcü Mercer, Netanyahu'nun "İsrail ordusunun Philadelphi Koridoru'nda fiziki olarak bulunması" ilkesinin arkasında kararlı bir şekilde durduğunu ifade etmişti.

Netanyahu, 27 Mayıs'ta ABD Başkanı Joe Biden'ın açıkladığı ateşkes taslağının İsrail'in hazırladığı tekliften farklı olduğunu ileri sürerek yeni şartlar eklenmesini talep etmişti.

İsrail Başbakanı, Gazze'yi ikiye ayıran Netzarim Koridoru ve Gazze Şeridi ile Mısır sınırındaki Philadelphi Koridoru'nun yanı sıra Refah Sınır Kapısı'ndaki İsrail işgalinin devam etmesini istemişti.

İsrail ile Hamas arasında esir takası ve Gazze Şeridi'nde ateşkese varılması amacıyla Katar'ın başkenti Doha'da 15-16 Ağustos'ta müzakereler yapılmıştı.

Tarafların haftaya Mısır'ın başkenti Kahire'de ateşkes müzakerelerine devam edeceği bildirilmişti.

"REFAH'TA İSRAİL'E AİT 5 ASKERİ ARACI VURDUK"

 

Kassam Tugaylarından yapılan açıklamada, İsrail ordusuna ait 3 tank, bir askeri nakliye aracı ve bir buldozerin "Yasin-105" füzeleriyle vurulduğu belirtildi.

Söz konusu İsrail askeri araçlarının Refah kentinin batısındaki Tel Sultan Mahallesi'ndeki spor sahası yakınında vurulduğu kaydedildi.

İsrail askerleri arasında ölen ya da yaralananlara ilişkin ise bilgi verilmedi.

Öte yandan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerine sızan İsrail askerleri ile Filistinli direniş grupları arasındaki çatışmaların sürdüğü aktarıldı.

İsrail ordusundan ise konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

İSRAİL'İN DÜZENLEDİĞİ HAVA SALDIRISINDA 1 KİŞİ ÖLDÜ

 

Lübnan Sağlık Bakanlığına bağlı Halk Sağlığı Acil Operasyon Merkezinden yapılan açıklamada, ülkenin güneyindeki Sur kentinde Deyr Kanun ile Ras el-Ayn beldesi arasındaki yolda seyir halindeki bir aracın hedef alındığı belirtildi.

Saldırıda, ilk belirlemelere göre 1 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi.

Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan haberde ise İsrail İHA'sıyla düzenlenen saldırıda söz konusu araçta bulunan birkaç kişinin yaralandığı, bölgeye ambulansların intikal ettiği ifade edildi.

Saldırıda öldürülen kişinin kimliğine ilişkin ise bilgi verilmedi.

Haberin Devamı