DünyaCehennemin kapıları Beyrut'ta açıldı! Yer altındaki kaleye bomba yağdı: Nasrallah öldü mü?

SON DAKİKA Cehennemin kapıları Beyrut'ta açıldı! Yer altındaki kaleye bomba yağdı: Nasrallah öldü mü?

28.09.2024 - 07:48 | Son Güncellenme:

İsrail'in Cuma günü başlayan kanlı saldırıları Beyrut'ta Hizbullah'ın kalelerini hedef aldı. Ölümcül saldırılar gece boyu devam etti, şehir patlama ve çığlık sesleriyle yankılandı. Hizbullah lideri Nasrallah ve kızının akıbeti ise belirsiz.

 İsrail'in Gazze Şeridi'nin ardından Lübnan'a yaydığı savaştaki tüm detayları canlı blog sayfasına taşıyoruz.

megaphone

CANLI

BEYRUT GECE BOYUNCA İSRAİL SALDIRILARIYLA YANKILANDI

İsrail savaş uçakları, İsrail ile 8 Ekim’den bu yana çatışan Hizbullah Hareketi’nin kalesi niteliğindeki Dahiye’nin Burj el-Beracine, Kifaat, Şuveyfat, Hades ve Leylaki bölgelerindeki binalara 40'tan fazla saldırı gerçekleştirdi.

İsrail saldırıları, başkentin güneyinde birçok yer ve binada yangınlara ve büyük yıkımlara yol açtı.

İsrail ordusu, ülkenin orta kesimindeki Beyrut’un yan sıra güneydeki Sur kenti ile doğudaki Bekaa bölgesindeki Hizbullah hedeflerine de hava saldırıları düzenledi.

Ülkenin güneyiyle başkentin güneyindeki Dahiye bölgesinden kuzeye doğru yoğun göç sürerken evlerini terk edip güvenli gölge arayışına giren çok sayıda Lübnanlı Beyrut sokaklarında geceyi geçirdi.

'DERHAL TERK EDİN'

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, Beyrut’un güneyindeki Dahiye bölgesinde yer alan Leyleki ve Hades mahallerindeki üç binanın boşaltılmasını istemiş ve "Sizler, Hizbullah'ın çıkarlarına yakın olmanız hasebiyle binaları derhal terk ederek bölgeden en az 500 metre uzaklaşmalısınız" ifadelerini kullanmıştı.

Adraee, sosyal medya hesabından yaptığı bir diğer açıklamada, Beyrut'un güneyinde yer alan Burc el-Baracine Mahallesi'ndeki el-Emir Okulu önündeki binanın Hizbullah çıkarlarına hizmet ettiği gerekçesiyle vurulacağına işaret ederek, binada ve yakınlarındaki binalarda oturan vatandaşların bölgeyi derhal terk etmelerini istemişti.

CEHENNEMİN KAPILARI BEYRUT'TA AÇILDI! NASRALLAH ÖLDÜ MÜ?


Lübnan’ın başkenti Beyrut Cuma günü bir kez daha ölümcül İsrail saldırılarıyla sarsıldı. İsrail, Beyrut’taki Hizbullah karargahını vurduğunu duyurdu.

BEYRUT PATMALAR VE ÇIĞLIKLARLA YANKILANDI

Saldırıların hemen öncesinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Hizbullah ile savaşmaya devam edeceklerini söylemişti.

İlk etapta şehrin güneyini hedef alan saldırılar bütün Beyrut’ta yankılandı, şehri dumanlar sardı ve çığlıklar yükseldi. Saldırılar gece boyunca devam etti. Gelen son bilgilere göre, en az altı kişi öldü, 91 kişi ise yaralandı. Yaralılar için acil kan bağışı çağrısı yapıldı. 

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'ta bulunan Lübnan Başbakanı Necib Mikati, kanlı saldırıların ardından ziyaretini yarıda keserek ülkeye dönüş kararı aldı.


İsrail, bu hafta Gazze’deki savaş yerine odağını Lübnan’a kaydırdı. Hava saldırılarında yüzlerce kişi öldü ve yüz binlerce kişi yerinden edildi. Saldırılarda çocukların da öldüğü kaydedildi.

Fakat Cuma günü gerçekleşen saldırılar en güçlüleriydi. AFP haber ajansına konuşan 40 yaşındaki öğretmen Ebir Hamud, “Allahım, nasıl saldırdılar. Binanın üstüme yıkılacağını düşündüm” dedi.

İsrail ordu sözcüsü Hizbullah’ın genel karargahının hedef alındığını açıkladı. 

'OYUNUN KURALLARI DEĞİŞTİ'


Hizbullah saldırıların ardından İsrail’in Safed şehrine hava saldırısı düzenlediklerini duyurdu. İsrail ordusu, saldırılar sonucu Safed'de bir evin ve arabanın vurulduğunu açıkladı.

Lübnan’daki İran büyükelçiliği İsrail’in saldırısının 'oyunun kurallarını değiştirdiğini' ve 'saldırıyı düzenleyenlerin ceza alması gerektiğini' belirtti.

İsrail televizyonlarında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın hedef alındığı haberleri geçildi. Hizbullah kaynakları ise ilk dakikalarda Nasrallah’ın 'iyi' olduğunu öne sürdü.

Yine aynı dakikalarda İran'ın Tasnim haber ajansı da Hizbullah liderinin güvende olduğunu bildirdi. 

YER ALTINDAKİ KARARGAH HEDEFTEYDİ


Gecenin ilerleyen saatlerinde İsrail ordusu Sözcüsü Tümamiral Daniel Hagari akşamın erken saatlerinde ordunun hala saldırının sonuçlarını araştırdığını ve Nasrallah'ın öldürülüp öldürülmediği konusunda bir açıklama yapmayacağını savundu.

Amerikan New York Times gazetesine konuşan beş İsrailli yetkili ise, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı öldürme girişiminin, Tel Aviv'in, Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyindeki yer altındaki merkezde bir liderlik toplantısı düzenlediğine dair istihbarat almasının ardından geldiğini kaydetti.

İsmi gizli tutulan yetkililer, İsrail istihbaratının, Beyrut'un güneyinde konumlanan yoğun nüfuslu bir mahallede dört konut binasının altında bulunan karargahtan haberdar olduğunu ve Nasrallah'ın oraya gittiğini gösteren gerçek zamanlı bilgilere dayanarak hava saldırıları emri verdiğini ekledi.

'SAĞ KURTULDUĞUNA İNANMAK ZOR'


Yetkililer, bu bilgilere, kullanılan silahlara, bölgeye ateşlenen büyük miktarda mühimmata ve saldırıdan bu yana Hizbullah'ın içinden toplanan istihbarata dayanarak, İsrail'in ilk değerlendirmesinin Nasrallah'ın öldürüldüğü yönünde olduğunu aktardı. Fakat bu değerlendirmenin değişebileceği konusunda uyardılar.

Jerusalem Post gazetesine konuşan İsrailli bir yetkili şöyle söyledi: 

"Onun (Nasrallah'ın) saldırıdan sağ kurtulduğuna inanmak zor."

Netanyahu'nun, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitap etmek için gittiği New York'ta Beyrut saldırısını onayladığı ve ziyaretini kısa kesip ülkesine döneceği bildirildi.

'HİZBULLAH İLE NASRALLAH ARASINDA İLETİŞİM KESİLDİ'


Uluslararası medya, Hizbullah'a yakın bir kaynağın, Nasrallah ile Hizbullah arasındaki iletişimin kesildiğini söylediğini bildirdi.

Grup, saldırının üzerinden saatler geçmesine rağmen Nasrallah'ın kaderi hakkında henüz bir açıklama yapmadı.

İsrail'in Channel 12 televizyonu Hizbullah liderinin kızı Zeyneb Nasrallah'ın da saldırıda hayatını kaybetmiş olabileceğini bildirdi. 

Doğrulanması durumunda ölümü Hizbullah için önemli sembolik anlamlar taşıyabilir ve grubun İsrail'e vereceği karşılığı etkileyebilir.

Ancak henüz konuya ilişkin Hizbullah veya Lübnan yetkililerinden resmi bir doğrulama gelmedi.

Zeyneb Nasrallah, Hizbullah'a ve ailesine olan açık sözlü sadakatiyle tanınıyor.

'SON YILLARIN EN ÖLÜMCÜL DÖNEMİ'

Hizbullah, İsrail’e karşı Lübnan sınırında savaşmaya 7 Ekim'den beri devam ediyordu. 

Birleşmiş Milletler, İsrail ve Lübnan arasındaki şiddete dikkat çekerek, Lübnan’da son yılların en ölümcül döneminin yaşandığı uyarısında bulundu.