DünyaBölgesel savaş kapıda! Füzeler peş peşe ateşlendi, İsrail Lübnan'ı bombaladı...

CANLI Bölgesel savaş kapıda! Füzeler peş peşe ateşlendi, İsrail Lübnan'ı bombaladı...

19.09.2024 - 17:32 | Son Güncellenme:

Lübnan'da infilak eden telsizleri imal eden Japon firması kafaları karıştıran bir açıklama yaptı, New York Times gazetesi çağrı cihazlarında adı geçen fırmanın aslında İsrail istihbaratının paravan şirketi olduğunu yazdı. Hizbullah lideri Nasrallah İsrail'in çağrı cihazı ve telsiz saldırıları sonrasında kamera karşısına geçti. Nasrallah'ın konuşması sırasında Beyrut'ta İsrail jetlerinin sesleri duyuldu. Öte yandan İsrail, Lübnan’da çok sayıda noktaya hava saldırısı düzenledi.

Gazze Şeridi'ndeki savaş 350'inci gününe girerken, Lübnan'da iki gün arka arkaya gerçekleşen patlama dalgası en az 32 can aldı, 3 binden fazla yaralı var.

megaphone

CANLI AKTARIYORUZ

GAZZE'DE BİR EVE HAVA SALDIRISI

İsrail ordusuna ait savaş uçağının Gazze şehrindeki bir eve düzenlediği hava saldırısı sonucu ikisi kadın 7 Filistinli öldü, çok sayıda kişi yaralandı.

Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğünden yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze'de bir evi bombalaması sonucu ikisi kadın 7 Filistinlinin öldüğü, bazıları ağır olmak üzere çok sayıda kişinin yaralandığı belirtildi.

Görgü tanıkları da AA muhabirine yaptıkları açıklamada, İsrail savaş uçağının Gazze'nin Ed-Derec Mahallesi'nde Eş-Şeyh ailesine ait bir evi bombaladığını söyledi.

Saldırı sonucu evin yerle bir olduğunu ifade eden görgü tanıkları, evin içinde bulunanların bazılarının öldüğünü, bazılarının da yaraladığını dile getirdi.

YENİ GÜVENLİK TALİMATLARI AÇIKLANDI

İsrail ordusu, ülkenin kuzeyinde yer alan Yukarı Celile'deki sınıra yakın İsrail yerleşim yerlerinde yeni güvenlik talimatları açıkladı.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde yaşanan olayların gölgesinde durum değerlendirmesi yapıldığı ve bir dizi güvenlik önlemi alındığı belirtildi.

Açıklamada, güvenlik önlemleri çerçevesinde söz konusu bölge sakinlerinden yerleşim yerlerindeki hareketliliği azaltmaları, toplu halde bulunmaktan kaçınmaları, yerleşim yerlerinin kapılarını kontrol altında tutmaları ve korunan bölgelerin yakınında kalmaları istendi.

İSRAİL BİR ARACI HEDEF ALDI

İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde bulunan Cenin kentinin Kabatiya beldesine düzenlediği baskında 3 Filistinli öldü, 4'ü yaralandı. Cenin kentindeki Kabatiya beldesinde bir aracın vurulduğu belirtildi.

Haberin Devamı
100 NOKTADA BİN ROKET BAŞLIĞI İMHA EDİLDİ İDDİASI

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a yönelik düzenlediği hava saldırılarında 100 noktada bin roket başlığını imha ettiğini iddia etti.

İsrail ordusu, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, öğleden sonra Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah hedeflerine hava saldırıları düzenlediğini duyurdu.

Açıklamada, hava saldırılarında, 100 noktada İsrail'e fırlatmaya hazır bin roket başlığının vurularak imha edildiği aktarıldı.

Ordunun, Hizbullah'ın yeteneklerini ve askeri altyapısını hedef almaya devam ettiği ifade edildi.

İSRAİL'İN KUZEYİNDE YANGIN

Lübnan'ın güneyinden İsrail'in kuzeyindeki Metula yerleşim yerine atılan füzelerin bölgede yangın çıkmasına ve bazı evlerin zarar görmesine neden olduğu belirtildi.

Yedioth Ahronot gazetesinin haberine göre, Hizbullah'ın Metula yerleşim yerine fırlattığı füzeler birkaç yerde yangın çıkmasına, bazı evlerin zarar görmesine ve bir kadının hafif şekilde yaralanmasına yol açtı.

Sosyal medyada Metula bölgesinde çıkan yangınların görüntüleri paylaşıldı.

Saldırılar sonucu iletişim ve elektrik hatları da zarar gördü.

MESAJ GÖNDERİLEREK PATLATILDI

Lübnan'da Hizbullah mensuplarının haberleşme amacıyla kullandığı çağrı cihazlarının ve telsizlerin eş zamanlı patlatılmasının etkileri sürüyor. Bu hafta düzenlenen saldırıya yönelik Lübnanlı yetkililer tarafından yapılan ön soruşturmada, cihazlara Lübnan'a gelmeden önce patlayıcı yerleştirildiği tespit edildi. Haberde, Lübnan'ın Birleşmiş Milletler (BM) misyonu tarafından BM Güvenlik Konseyi'ne gönderilen mektupta çağrı cihazlarının ve el telsizlerinin elektronik mesaj gönderilerek patlatıldığının tespit edildiği belirtildi.

Haberin Devamı
İSRAİL MÜLTECİ KAMPINA SALDIRI DÜZENLEDİ

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin orta kesiminde yer alan Nuseyrat Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıda ölü ve yaralıların olduğu bildirildi. Saldırı sonrası aralarında çocukların da bulunduğu yaralılar, tedavi edilmek üzere Deyr Belah'taki Aksa Şehitleri Hastanesi'ne getirildi.

ABD'DEN DİPLOMATİK BASKI VURGUSU

ABD Dışişleri Bakanlığı, 17 Eylül'de Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar meydana gelmesiyle artan İsrail-Hizbullah gerginliğinin azaltılması için taraflara diplomatik baskı uygulamaya devam edileceğini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında, son iki gündür yaşanan gelişmeler üzerine İsrail ordusuyla Hizbullah mensupları arasında artan çatışmaların yatıştırılması için ABD'nin uygulayacağı politik duruş hakkında gazetecileri bilgilendirdi.

Miller, "Hiçbir tarafın bu çatışmayı tırmandırmasını istemiyoruz. İsrail'in karşı karşıya olduğu gerçek güvenlik sorununu çözmenin en iyi yolunun, binlerce İsrail vatandaşının ve binlerce Lübnan vatandaşının evlerine dönmesine izin verecek diplomatik bir çözüm olduğunu düşünüyoruz." dedi.

"Tüm tarafları gerginliği azaltmaya ve sonunda diplomatik bir çözüm için baskı yapabileceğimiz bir noktaya ulaşmaya zorlamaya devam edeceğiz" diyen Miller, İran, Hizbullah ve Hamas'a karşı İsrail'in kendini savunma hakkının yanında durmaya "devam edeceklerini" söyledi.

Miller, ABD'nin "İsrail'in bölgedeki rakiplerine göre niteliksel bir askeri üstünlüğe sahip olmasını garantilemesi gerektiğini" ifade etti.

Sözcü Miller, Hizbullah mensuplarına ait çağrı cihazlarının patlaması sonucu hayatını kaybedenler arasında çocukların da bulunduğunun hatırlatılması üzerine, bir ülkenin kendini teröristlere karşı savunmasını "uygun" bulduklarını ancak sivillerin hiçbir zaman "meşru bir hedef haline gelmemesi gerektiğini" belirtti.

Lübnan'ın güneyinde yoğunlaşan çatışmaların Gazze'deki barış görüşmelerine etkisi hakkındaki soruyu yanıtlayan Miller, "Önceliğin Gazze'de ateşkes sağlamak olduğuna inanmaya devam ediyoruz." diye konuştu.

HİZBULLAH'A AİT 30 FÜZE PLATFORMUYLA 150 FÜZE RAMPASI VURULDU

İsrail ordusu, Hizbullah'ın ateşlenmeye hazır 30 füze platformuyla 150 füze rampasını hedef aldığını açıkladı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, söz konusu saldırı İsrail istihbaratıyla işbirliği içinde gerçekleştirildi.

Açıklamada, Hizbullah'a ait İsrail topraklarına doğru ateşlenmeye hazır 30 füze platformu ve 150 füze rampasının hedef alındığı belirtildi.

İsrail ordusunun ayrıca, Hizbullah'ın altyapısını ve Lübnan'ın güneyindeki çeşitli bölgelerde bulunan silah depolarını vurduğu, topçu birliklerinin de Nakura bölgesine saldırı düzenlediği aktarıldı.

Haberin Devamı
timeline

Canlı Anlatım Özeti