Dünya Savaşta son dakika... Patriot krizi dalga dalga! Rusya İsrail'i açık açık uyardı

CANLI Savaşta son dakika... Patriot krizi dalga dalga! Rusya İsrail'i açık açık uyardı

02.07.2024 - 10:19 | Son Güncellenme:

Amerikan donanması savaş gemilerini yalnızca konum bilgisi vererek paylaştı, İngiliz gemisi de Doğu Akdeniz'de. ABD, İsrail ve Ukrayna arasındaki Patriot pazarlığı ise, anında Moskova'da yankı buldu.

Savaşta son dakika... Patriot krizi dalga dalga Rusya İsraili açık açık uyardı

İsrail'in Gazze Şeridi'ni yok ettiği savaşta dokuzuncu ay doldu, beş ülkeye sıçrayan çatışmaların tam ölçekli bir savaşa yol açma tehlikesi artık elle tutulur halde.

megaphone

CANLI AKTARIYORUZ

KASSAM TUGAYLARI'NDAN YENİ AÇIKLAMA

Kassam Tugaylarından yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi'ne karadan giren İsrail ordusuna yönelik gerçekleştirdikleri eylemlere ilişkin bilgi paylaşıldı.

Gazze kentinin eş-Şucaiye Mahallesi'nde İsrailli 2 askeri sıfır mesafeden etkisiz hale getirildiği belirtilen açıklamada, söz konusu 2 askerin öldürüldüğü eylemin Kudüs Seriyyeleri ile gerçekleştirildiği kaydedildi.

"Kassam mücahitleri, Şucaiye Mahallesi'nde bir evin içine gizlenmiş 14 Siyonist askeri TBG roketiyle hedef aldı. Vurulan askerler öldü ve yaralandı." bilgisine yer verilen açıklamada, aynı mahallede İsrail ordusundan başka bir grupla da çatışmaya girildiği ve askerlere kayıplar verdirildiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, bölgede İsrail ordusuna ait bir tank ve 4 personel taşıyıcı aracın roketlerle vurulduğu aktarıldı.

ABD HUSİ RADAR SAHASINI YOK ETTİKLERİNİ DUYURDU

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Yemen'de Husilerin kontrolündeki bölgede İran destekli bir Husi radar sahasını yok ettiklerini duyurdu.

İSRAİL LÜBNAN'A ROKET FIRLATTI

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, Lübnan'dan yerleşim birimine doğru yaklaşık 15 roket atışı tespit edildiği, bunlardan 10'unun imha edildiği kaydedildi.

Kanal 12 televizyonunun haberinde de roket saldırısı nedeniyle Celile Sapı bölgesindeki Kiryat Shmona yerleşim biriminde sirenlerin çaldığı aktarıldı.

İsrail ordusundan yapılan başka bir açıklamada, bir İsrail savaş uçağının Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah'a ait bir askeri binaya saldırı düzenlediği, binada bir Hizbullah mensubunun bulunduğu belirtildi.

Haberin Devamı
BM'DEN İSRAİL'E TEPKİ

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in Han Yunus'un doğusunda "bölgenin boşaltılması" çağrısının çok endişe verici olduğunu belirterek, bu denli büyük bir "tahliyenin" sivillerin acılarını daha fazla artıracağı uyarısında bulundu.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında Gazze'deki gelişmelere ilişkin bilgi verdi.

İsrail'in "bölgenin boşaltılması" çağrısının Gazze Şeridi'nin üçte birine tekabül ettiğine dikkati çeken Dujarric, bu denli büyük bir tahliyenin sivillerin çektiği acıyı ve insani yardım ihtiyacını artıracağını kaydetti.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisinin (OCHA) İsrail'in Han Yunus'un doğusunda "bölgenin boşaltılması" çağrısının çok endişe verici olduğunu belirttiğini aktaran Dujarric, buradaki insanların iki ya da üçüncü kez yer değiştirmek zorunda kaldığını söyledi.

Dujarric, "bölgenin boşaltılması" çağrısının yapıldığı yerde yaklaşık 250 bin kişinin kaldığını, bu çağrının yerinden edilmişlere ev sahipliği yapan 90 okul, 4 tıbbı tesis ve Avrupa Hastanesi'ni etkilediğini bildirdi.

Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'un doğusunda binlerce kişi, İsrail'in "bölgenin boşaltılması" çağrısı sonrası muhtemel saldırılardan kaçarak kentin batısına göç ediyor.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, başta çocuk ve kadınlar olmak üzere Han Yunus'un doğusundaki Filistinlilerin bir kez daha zorla yerlerinden edildikleri görülüyor.

Görüntülerde, Han Yunus'un yıkıma uğrayan elektriksiz sokaklarında saldırı endişesiyle güvenli olduğunu düşündükleri bir yere sığınmak için toplanan Filistinliler dikkati çekiyor.

Bir başka görüntüde ise çoğunluğu yaya olan, sırt çantaları ve yanlarına alabildikleri birkaç parça eşya ile gece yarısı yola çıkan Gazzelilerin, araç ışıklarıyla aydınlatmaya çalıştıkları karanlık sokaklarda ilerlemesi yer alıyor.

"GAZZE'DE GÜVENLİ HİÇBİR YER YOK"

Birleşmiş Milletler (BM), "Gazze'de sadece insani kriz yok, aynı zamanda bir sefalet girdabı var." açıklamasında bulundu. BM Gazze Kıdemli İnsani Yardım ve Yeniden Yapılanma Koordinatörü Sigrid Kaag, BM Güvenlik Konseyi üyelerini Gazze'deki insani yardım operasyonlarına ilişkin bilgilendirdi. 7 Ekim'in ardından Gazze'deki sivillerin "uçuruma itildiğini" ifade eden Kaag, "Gazze'de sadece insani kriz yok, aynı zamanda bir sefalet girdabı var." dedi.

BM Koordinatörü Kaag, kamu sağlık sistemi ve eğitim sisteminin imha edildiğini belirterek, sıcaklar nedeniyle bulaşıcı hastalıklarda da artış olduğunu kaydetti.

İsrail'in 6 Mayıs'ta Refah'a saldırılarının ardından 1 milyondan fazla kişinin tekrar yerinden edildiğine işaret eden Kaag, Gazze genelinde 1,9 milyon insanın yerinden edildiğini söyledi.

Kaag, "Gazze'de güvenli hiçbir yer yok." vurgusunu yineleyerek, İsrail'in Han Yunus'taki "yeni tahliye emrinden" derin endişe duyduğunu dile getirdi.

İRAN: BÖLGESEL BİR SAVAŞ ARAMIYORUZ, ABD İSRAİL'İ DİZGİNLEMELİ

İran dini lideri Ali Hamaney'in danışmanı Kemal Harazi, Tahran yönetiminin bölgesel bir savaş arayışında olmadığını, ABD'nin İsrail'i engellemesi gerektiğini söyledi.

Financial Times gazetesine konuşan danışman Harazi, İsrail'in Hizbullah'a karşı saldırıya geçmesi halinde İran'ın Lübnanlı gruba her türlü desteği vereceğini dile getirdi.

Kemal Harazi Washington'ın harekete geçerek gerilimin daha da artmaması için İsrail'e baskı yapmasını istedi, "Bütün bölgeye yayılacak bir savaş ihtimali var, İran dahil tüm ülkeleri içine çekebilecek. Bu durumda bir seçeneğimiz olmaz ama Hizbullah'a her türlü desteği sunarız" dedi.

Haberin Devamı
PATRIOT KRİZİ! RUSYA'DAN İSRAİL'E AÇIK UYARI



Karadeniz'in kuzeyindeki savaş çoktan yirmi dokuzuncu ayına girerken, Akdeniz kıyısındaki savaşta ise bugün itibarıyla dokuzuncu ay doldu. Rusya'nın Ukrayna'yı işgale giriştiği 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana 860 gün geçti, İsrail'in Gazze Şeridi'ni kan gölüne çevirdiği savaşta 270'inci güne girildi.

İngiliz Finacial Times gazetesi, geçen hafta İsrail'in elindeki sekiz Patriot hava savunma sisteminin Ukrayna'ya gönderilmesi için Washington, Tel Aviv ve Kiev yönetimlerinin görüştüğünü yazdı.

Habere göre, Patriotlar önce ABD'ye yollanacak oradan da Ukrayna'ya sevk edilecekti.

Hizbullah'ın Lübnan'dan gerçekleştirdiği füze yağmuruna karşı hava savunma sistemleri zorlanan İsrail, sekiz Patriot bataryasını devreden çıkaracağını iki ay önce duyurdu. İsrail ordusu, halen 30 yıllık Patriotları sınır hattında ateşlenen füzelere karşı kullanıyor.

FT, tam da bu tabloda müzakerelere yakın kaynaklara dayandırarak söz konusu haberi yayınladı.

Ukrayna'daki Rus işgalinin başlangıcında İsrail'in Kiev yönetimini destekleyip desteklemeyeceği merak ediliyordu. Bazı silah sevkiyatı haberleri çıksa da Tel Aviv yönetimi Avrupa ülkelerinden farklı bir yol izledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Nazi lideri Adolf Hitler'in Yahudi kökenleri olduğunu söylemesi Moskova-Tel Aviv hattında görülmemiş bir krize yol açtı ancak Vladimir Putin'in dilediği özür konunun kapanmasına yetti.

Patriot haberleri ise Rusya ve İsrail arasında yeni bir krizin fitilini ateşleyebilir. Zira, Moskova'nın Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi Vassily Nebenzia İsrail'in Ukrayna'ya Patriot yollaması halinde bunun siyasi sonuçları olabileceğini söyledi.

Rus diplomatın sözleri ülke medyasında geniş yer buldu, Moskovsky Komsomolets gazetesi 'Nebenzia Ukrayna'ya Patriot gönderen İsrail'i neler beklediğini uyarıyor' başlığını atarken, Komsomolskaya Pravda basın toplantısındaki açıklamaları düz başlıkla sundu: Siyasi sonuçları olabilir!

İzvestiya gazetesi ise başlığında 'Nebenzia, Ukrayna'ya Patriot transfer etmesi halinde İsrail'i sonuçlar için uyarıyor' dedi.

ACİL TAHLİYE EMRİNİ BOMBARDIMAN İZLEDİ, HAN YUNUS'TAN KAÇIŞ

İsrail işgal ordusu, Gazze Şeridi'nin güneyindeki en büyük şehir Han Yunus'ta acil tahliye emri verdikten sonra savaş uçaklarıyla bombardımana girişti.

Gece yarısı gerçekleşen hava saldırısında en az sekiz can kaybı var, 30'u aşkın Filistinli de yaralandı.

İsrail işgal güçleri ayrıca Gazze'nin en güneyinde yer alan Refah şehrine de hava saldırısı düzenledi.

BM: 250 BİN FİLİSTİNLİ YİNE KAÇMAK ZORUNDA

Birleşmiş Milletler, işgal ordusunun Han Yunus için verdiği acil tahliye emrinden 250 bin Filistinlinin etkileneceğini tahmin ediyor. Savaşın ilk aylarında Gazze Şeridi'nin kuzeyinden yüz binlerce Filistinli güneye doğru kaçtı ve ilkbahara gelindiğinde Mısır sınırındaki Refah'ta 1,5 milyon insan vardı. Refah'ın savaştan önceki nüfusu, yalnızca 275 bindi.

İsrail işgal ordusunun Mayıs ayında Refah'a karadan saldırmasıyla yüzbinlerce Filistinli bir kez daha sığındıkları yerleri terk etmek zorunda kaldı.

GAZZE'DE İKİ İSRAİL ASKERİ DAHA ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin merkezinde gece yarısı gerçekleşen çatışmalarda iki askerinin öldürüldüğünü açıkladı. Söz konusu çatışmalarda bir asker de ağır yaralandı.

Ekim ayı sonunda başlayan kara işgalinde öldürülen İsrail askeri sayısı 322'ye yükseldi.

İsrail ordusu ayrıca Pazar ve Pazartesi günleri 44 askerin yaralandığını bildirdi. Askerlerden 14'ü Gazze Şeridi'nde yaralandı.

Haberin Devamı
İSRAİL'İN GPS SAVAŞI! DÖRT ÜLKEDE KARARTMA, GÜNEY KIBRIS'TA BİLE GÖRÜLDÜ



Uluslararası haber ajansı AFP, İsrail'in birkaç hafta içinde tam ölçekli savaş ilan etmesi beklenen Lübnan'da ortaya çıkan GPS frekans karışıklığının hava ve yer trafiğini birbirine kattığını duyurdu.

Taksi sürücüsü Hüseyin Halil, Beyrut trafiğinde mücadele ederken önündeki haritada Lübnan'ın başkenti değil kuş uçuşu 300 kilometre uzaklıktaki Gazze şehri Refah görünüyordu.

Beyrut'un kaotik sokaklarında direksiyon sallayan 36 yaşındaki Halil, "Yaklaşık beş aydır bu problemle uğraşıyoruz. Bazen çalışamıyoruz" diyor.

Taksi sürücüsü, İsrail'in GPS karartması nedeniyle telefonunda yalnızca Gazze Şeridi değil bazen Suriye sınırının göründüğünü de ekliyor.

Halil, bir müşterinin kendisine telefon açıp "Bekaa'da mısın?" diye sorduğunu, kendisinin ise verilen konuma yalnızca iki dakika mesafede olduğunu kaydediyor.

İsrail, Hizbullah'ın saldırılarını önlemek için aylardır kuzey komşusu Lübnan'daki iletişim sistemlerine müdahale ediyor.

gpsjam.org adlı internet sitesi, 28 Haziran itibarıyla yalnızca Lübnan değil Suriye ve Ürdün'ün bazı bölgeleriyle İsrail'de GPS karartmasının görüldüğünü rapor ediyor.

Güney Kıbrıs'ta görev yapan bir AFP muhabiri ise, GPS konumunun Rum tarafı değil Beyrut Havalimanı'nı gösterdiğini bildirdi.

Kudüs'teki AFP muhabirinin cep telefonu ise, konum olarak Mısır'ın başkenti Kahire'yi gösteriyordu. Kudüs ve Kahire arasındaki mesafe, yaklaşık 400 kilometre.

WHATSAPP KONUŞMALARI SIZDI, İSRAİL'DE KIYAMET KOPTU

İsrail'de serbest bırakılan Filistinliler arasındaki bir isim kelimenin tam anlamıyla bir kaosun patlak vermesine neden oldu.

BATI ŞERİA'DA BİR İSRAİL ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusu, işgal altında tuttuğu Batı Şeria'daki Tulkerim'de gece yarısı gerçekleşen bir patlamada bir askerinin öldüğünü açıkladı.

Tulkerim'deki Nur Şems mülteci kampına giren bir İsrail askeri aracı ilerlerken yol kenarına yerleştirilen bomba infilak etti.

İsrail işgal ordusu, patlamada bir askerin de ağır yaralandığını bildirdi.

Ekim ayı sonunda Gazze Şeridi'ni karadan işgale girişen İsrail ordusu, 315'ten fazla askerini kaybetti.

İsrail ordusu bugün yaptığı açıklamada ayrıca Pazar ve Pazartesi günleri 44 askerin yaralandığını bildirdi. Askerlerden 14'ü Gazze Şeridi'nde yaralandı.

Haberin Devamı
AMERİKAN SAVAŞ GEMİLERİNE İNGİLİZLER DE KATILDI! KONUM: DOĞU AKDENİZ!



Yarın dokuzuncu ayına girecek sınır çatışmasının topyekun bir savaşa dönüşeceğine dair işaretler artıyor.

Hizbullah'ın televizyonu El Menar, Lübnan sınırına 15 kilometre uzaklıktaki Raviye'de vurulan İsrail üssüne dair detaylar paylaştı. İran destekli örgüt 188'inci Tugay'ın komuta merkezini bir kamikaze silahlı insansız hava aracı sürüsüyle hedef aldı.

Üsteki birçok noktadan duyulan patlama seslerini gökyüzüne yükselen alevler izledi.

Hizbullah en az 20 İsrail askerinin öldüğünü savunuyor. İsrail tarafından henüz bir resmi açıklama yok.

Lübnan'ın en ciddi askeri gücü Hizbullah ayrıca İsrail'e Felak füzesi ateşlediğini bildirdi.

18 yıl önce savaşan İsrail ve Hizbullah, Haziran ayından bu yana tam ölçekli yeni bir savaştan söz ediyor.

Geçen haftadan bu yana birçok ülke vatandaşlarından Lübnan'ı terk etmesini isteyen duyurular yaptı. Havayolu şirketi Lufthansa, Beyrut'tan gece yarısı gerçekleşecek uçuşları 31 Temmuz'a kadar askıya aldı. Lufthansa Grup, Avusturya, İsviçre ve Brüksel havayollarının taşıyıcılığını da yapıyor.

Tel Aviv yönetiminin ana müttefiki ABD'nin Doğu Akdeniz'e yığınağından yeni fotoğraflar var. USS Wasp'ın başını çektiği amfibi hazırlık grubu, Doğu Akdeniz'de uçak gemisi USS Dwight D. Eisenhower'ın liderlik ettiği taarruz grubuyla buluştu. Tatbikata İngiliz donanmasına bağlı HMS Duncan adlı savaş gemisi de katıldı.

Amerikan Deniz Kuvvetleri tatbikatın tam konumunu paylaşmadı, yalnızca Doğu Akdeniz ifadesi dikkat çekti.

USS Wasp'ın liderlik ettiği amfibi gemilerinin bölgeye gönderilmesi, ABD'nin muhtemel bir savaşta Lübnan'daki vatandaşlarını tahliyeye hazırlandığı yorumlarını beraberinde getirdi. Pentagon ise, savaş gemilerinin Doğu Akdeniz'e kaydırılmasını caydırıcılık olarak tanımlıyor.

BILD: SAVAŞIN ELİ KULAĞINDA

Alman tabloid gazetesi Bild se, 'İsrail'in Lübnan işgalinin eli kulağında' başlıklı haberinde savaşın Temmuz ayının üçüncü ya da dördüncü haftasında başlayacağını yazdı. Bild, Almanların Lübnan'dan acil şekilde ayrılması gerektiğini de ekledi.

8 Ekim'den bu yana çoğunlukla sınır hattını aşmayan çatışmalarda Hizbullah 350'den fazla üyesini kaybetti, İsrail tarafında ise biri general 15 asker öldü.

100 binden fazla füze ve roketi olduğu tahmin edilen, bazı kaynaklarda bu sayının 200 bini bulduğu Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah, Haziran ayında televizyonlarda yayımlanan konuşmasında topyekun bir savaşta hiçbir kural olmayacağını söyledi.

FAŞİST BAKANDAN TEHLİKELİ ÇIKIŞ

Aşırı sağcı İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Filistin'i devlet olarak tanıyan her ülke için işgal altındaki Filistin topraklarında yeni bir yerleşim yeri kuracaklarını duyurdu.

İsrail basınında yer alan haberlere göre, Dini Siyonizm Partisi'nin bir etkinliğinde konuşan aşırı sağcı bakan geçen hafta yasa dışı beş yerleşimde ileri karakola izin verilmesini, çeşitli ülkeler tarafından alınan tek taraflı tedbirlere yönelik bir tepki olarak tanımladı.

Filistin devletinin İsrail'in varoluşuna bir tehdit olduğunu ileri süren Smotrich, ana planlarının bir devlet kurulmasını engellemek olduğunu söyledi.

Faşist bakan Smotrich, Hamas'ın Gazze Şeridi'ne yeniden hakim olmasının engellenmesi için burada bir İsrail askeri hükümeti kurulması talebinde de bulundu.

Birleşmiş Milletler kararlarına göre, işgal altındaki Filistin topraklarındaki İsrail yerleşimleri yasa dışı.