10.07.2023 - 17:56 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yarın ve çarşamba günü düzenlenecek NATO Zirvesi öncesi liderlerin diplomatik temasları sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı 3'lü görüşmede İsveç'in NATO üyeliği ele alındı. İlk görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ikinci kez bir araya geldi.
AB KONSEYİ BAŞKANI İLE BİR ARAYA GELDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Zirve kapsamındaki ikinci görüşmesi ise Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ile bir araya geldi.
STOLTENBERG AÇIKLAMA YAPTI
Stoltenberg yaptığı açıklamada "Türkiye, İsveç’in NATO üyeliği kararını Meclise götürecek." ifadelerini kullandı. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO tarihinde ilk kez Terörle Mücadele Özel Koordinatörü atanacağını açıkladı. Stoltenberg, AB üyesi olarak İsveç'in, Türkiye'nin AB sürecini, vize serbestisini ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi çabalarını destekleyeceğini söyledi.
Erdoğan zirve öncesi İsveç'in NATO üyeliğiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada "50 yılı aşkın zamandır AB kapısında bekletilen Türkiye var. Türkiye'yi bekleten bu ülkelere buradan sesleniyorum. Türkiye'nin AB'de önünü açın. Finlandiya'nın önünü nasıl açtıysak İsveç'in de önünü açalım" dedi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN AB ÇIKIŞININ ŞİFRELERİ
Hürriyet Gazetesi Yazarı Hande Fırat CNN TÜRK canlı yayınında Litvanya'daki son gelişmeleri şu sözlerle aktardı: Litvanya'da iki konu var biri Ukrayna'ya yardım. ABD'nin Ukrayna'ya misket bombası vermesi. Buna çok ciddi karşı çıkan üye ülkeler var. İkinci konu ise İsveç'in üyeliği. Bununla birlikte Cumhurbaşkanı'nın son dakika bir manevrası oldu. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ABD Dışişleri Bakanı ile görüştü. Dün Biden'dan önce talebi Blinken'a Hakan Fidan iletti. Blinken Türkiye'nin AB üyeliğine başından beri sıcak bakıyor. Aslında burada konu dondurulmuş müzakerelerin yeniden başlaması. Blinken Clinton döneminde de Beyaz Saray'daydı ve o zaman da Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyen isimlerinden başında geliyor. ABD açısından baktığınızda kazanım. Peki Cumhurbaşkanı Erdoğan AB konusunu nasıl NATO'nun ve AB'nin önüne getirdi? ABD F-16 konusunda hep şart koşuyordu. Kongre'yi gösteriyorlardı bunun için de. İsveç'in sıkıntısı şu: Bir takım yasalar çıkardı. Ancak İsveç idari karar almada sıkıntı yaşarken, iade mal varlığı dondurma gibi konularda kendi yapısı konusunda da ağır bir süreç işliyor.
Aslında Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO zirvesine gelmeden, zirvenin en önemli konularından biri olan Ukrayna'nın lideri ile bir görüşme gerçekleştirdi ve Ukrayna'nın NATO üyeliğine destek verdi. Cumhurbaşkanı şu an bütün kozları ile masada. F-16'ları bir kere daha Biden'a söyleyecek. F-35 paraları ABD'de. 'F-35'leri vermiyorsun, F-16'ları ver' diyecek. Bütün heyet toplantı halinde. Macron, İngiltere, Almanya ve Biden ile görüşmeler olacak. Biz aslında burada Türkiye'nin AB üyeleri müzakereleri için Avrupa liderlerinin de ne dediğini göreceğiz.
AB'nin Türkiye'ye karşı yıllardır süren samimiyetsizliği yüzünden yıllarca birçok kriz yaşandı. Erdoğan AB'nin samimiyetini test ediyor. Daha da önemlisi Batı'nın samimiyetini test ediyor. Türkiye çoğu zaman Batı'dan uzaklaşmakla suçlanıyordu. Kimse buradan şunu beklemesin, Putin ile Erdoğan'ın arası kötü olacak gibi bir durum yok. Erdoğan denge politikasını sürdürürecek. Çünkü hali hazırda Batı ile Rusya arasındaki tek köprü şu an Cumhurbaşkanı Erdoğan. Eğer AB samimiyse üyelik müzakerelerinin tekrar canlandırılması için çalışmalara derhal başlar. Erdoğan denge politikasını bozmayacaktır. Cumhurbaşkanı'nın Ağustos ayı için Sayın Putin'e de bir daveti var.
Erdoğan, Litvanya'daki NATO Zirvesi kapsamında yarın ABD Başkanı Joe Biden ile görüşecek. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan-Biden görüşmesi saat 18.00'de yapılacak.