30.01.2009 - 01:15 | Son Güncellenme:
GÜVEN ÖZALP Brüksel
Avrupa Birliği - Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, üye ülkelerin tümünde farklı laiklik uygulamaları olduğunu, dolayısıyla Türkiye’nin izlemesi gereken bir Avrupa modeli bulunmadığını söyledi.
Türkiye’deki laikliği “iddialı” bulan Lagendijk, ileride daha yumuşak bir modele geçmenin gerektiğini belirterek, “Fransa modelini” önerdi.
Laikliğin, Avrupa ülkelerinde, “ölüm kalım meselesi” olarak görülmediğinin altını çizen Lagendijk, mevcut laiklik uygulamalarını savunanların statükoyu savunanlarla aynı kişiler olduğunu söyledi. Lagendijk, “Laiklik konusuna dokunulmasını istemeyenler, reformlar, Kürt sorunu, ordu ve ifade özgürlüğü konusunda kıpırdamak istemeyenlerle aynı kişiler. Laiklik bir bakıma statükoyu savunanların bayrağı haline geldi” diye konuştu.
Bölünme AB?sürecini etkiliyor
Laiklik konusundaki bölünmenin AB süreci üzerinde de etkili olduğunu savunan Lagendijk, “Ana konularda, ana siyasi aktörler arasında ülkenin gideceği yön konusunda temel uzlaşı yokken AB’nin taleplerini karşılamak güç olabilir ve bu durum üyeliği zorlaştırır” dedi.
Lagendijk, bu konudaki bölünmenin kaynağında hoşgörü eksikliğinin ve farklılıkları kabul etmemenin olduğunu söyledi. Türkiye’deki laiklik sorununa çözüm bulmanın kolay olmadığını belirten Lagendijk, “Sanırım belli bir aşamada iddialı ve zaman zaman agresif niteliğe bürünen laiklikten daha yumuşak ve pasif bir modele geçilmesi gerekli. Fransa’daki uygulama Türkiye açısından bir model olabilir” dedi. Fransız modeli, ilk ve orta öğretimle kamu alanında türbanı yasaklayan, üniversitelerde ve özel sektörde ise izin veren bir yapıda..
“Diyanet tüm kesimlere açılmalı ya da kapanmalı. Din dersi de ya zorunlu olmamalı ya da tüm inançları kapsamalı” diyen Lagendijk, AKP’nin türban konusunu ele alma şeklinin Avrupa’daki uygulamalara aykırı olduğunun altını çizerek, “Uzlaşı arayışına girmediler ve kendi sorunlarını kendileri yarattılar. Umarım bundan ders almışlardır” ifadelerini kullandı.