28.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER - Rusya'nın Ukrayna'yı işgal için başlattığı harekât, dünyadan gelen tepkilere rağmen sürerken, bu duruma siyasi yoldan bir çözüm bulunması için de çabalar var. Nitekim görüşmeler için bir Rus heyeti Belarus'a giderken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de, "Ukrayna heyetinin, Rus heyetiyle Ukrayna-Belarus sınırında ön koşulsuz görüşmesi konusunda mutabık kalındığını" açıkladı.
Dün taraflar arasındaki diplomasi açısından hareketli saatler yaşandı. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, askeri yetkililer ve diplomatlardan oluşan bir Rus heyetinin, Ukrayna ile görüşmeler yapmak amacıyla Belarus'un Homyel kentine ulaştığını duyurdu. Peskov, "Rus heyeti görüşmeler için hazır, şimdi Ukraynalıları bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Buna Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin yanıtı gecikmedi. Zelenski, yaptığı ilk açıklamada, ülkesinin Rusya ile barış görüşmeleri yapmak için hazır olduğunu ancak bu görüşmelerin, saldırılarda sorumluluğu bulunan Belarus'ta yapılmasına karşı olduğunu kaydetti.
Zelenski, Pazar günü yayımladığı video mesajında Rus tarafına İstanbul, Varşova, Brastislava, Budapeşte, Bakü'yü önerdiklerini, füze atılmayan herhangi başka bir ülkenin bir kentinde de görüşmeyi kabul edeceklerini kaydetti. Zelenski, Belarus'un Rus işgalinde sorumluluğu bulunduğunu hatırlatarak, Rusya'nın bu ülkenin topraklarından Ukrayna'ya saldırılar düzenlediğini ifade etti.
BELARUS İDDİASI
Ancak Ukrayna lideri, dün ilerleyen saatlerde Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile bir telefon görüşmesi yaptıklarını duyurdu. Zelenski, başta görüşmenin içeriğine ilişkin herhangi bir açıklama yapmazken, Rus medyası, iki liderin görüşmesinde, Ukrayna-Rus heyetlerinin bir araya gelmesinin de konuşulduğunu ve Ukrayna heyetinin Belarus'a gelmeyi kabul ettiği kaydedildi.
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, günlük brifinginde, böyle bir durumun söz konusu olmadığını açıklarken, birkaç saat sonra bu kez Zelenski'nin ofisinden yeni bir açıklama geldi. Açıklamada, "Ukrayna heyetinin, Rus heyetiyle Ukrayna-Belarus sınırında, Pripyat Nehri yakınında (Çernobil yakınlarında) önkoşulsuz görüşme yapması konusunda mutabık kaldık" denildi. Lukaşenko'nun, "Ukrayna delegasyonunun seyahati, görüşmeleri ve dönüşü sırasında Belarus topraklarında konuşlanmış tüm uçakların, helikopterlerin ve füzelerin yerde kalmasını sağlama sorumluluğunu üstlendiği” belirtildi.
Ardından bir açıklama daha yapan Zelenski, “Açıkçası her zaman olduğu gibi Belarus’taki görüşmenin sonuç vereceğine inanmıyorum ama şans verilmeli. Böylelikle Ukrayna vatandaşlarının, Ukrayna Devlet Başkanı olarak savaşı durdurmaya çalışmadığım konusunda tek bir şüphesi olmayacak” dedi.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba da, müzakere kararı sonrası yaptığı açıklamada, "Rus ordusu peş peşe mağlubiyet yaşadıktan sonra bize ön şartsız görüşme yapabileceklerini bildirdi. Bu şimdiden Ukrayna için bir zaferdir" ifadesini kullandı.
SAVAŞ DURMAYACAK!
Öte yandan Kremlin, yaptığı açıklamada, Ukrayna ile olası müzakerelere başlansa bile Rusya'nın savaşı sürdüreceğini belirtti. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "Dün olduğu gibi askeri operasyonların askıya alınmayacağı konusunda Ukrayna'yı uyardık" dedi.
KALIN: SALDIRILAR DERHAL DURDURULMALI
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimine ilişkin değerlendirmede bulunarak “Rus saldırıları derhal durdurulmalı ve ateşkes müzakerelerine başlanmalıdır” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik sürdürdüğü askeri harekata ilişkin açıklamada bulundu. Kalın, bu harekât için “savaş” ifadesini de kullanarak “Ukrayna savaşının dördüncü gününde Cumhurbaşkanımızın çağrısını yineliyoruz. Rus saldırıları derhal durdurulmalı ve ateşkes müzakerelerine başlanmalıdır. Haksız ve hukuksuz bu savaş karşısında Ukrayna halkının daha fazla acı çekmemesi için girişimlerimize devam edeceğiz” değerlendirmesini yaptı.
DÜNYA AYAĞA KALKTI
Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşın sona ermesini talep eden dünyanın dört bir yanından yüz binlerce kişi, dün Londra'dan Berlin'e, Tokyo'dan Vilnius'a kadar pek çok başkentte protesto gösterilerini sürdürdü. 100 bin kişiyle en büyük gösterilerden biri de, Almanya’nın başkenti Berlin’de gerçekleştirilirken, 20’den fazla ülkede geniş katılımlı gösteriler düzenlendi. Katoliklerin ruhani lideri Papa Françesko ise Vatikan’da Pazar duasında Rusya’nın adını kullanmadı ancak, Ukrayna'da savaş başlatmanın “şeytani ve sapkın mantığını” kınadı, savaşın dinmesi için Katoliklere oruç tutulması çağrısında bulundu. Öte yandan, Rus polisinin dün Rusya’nın 45 kentinde düzenlenen savaş karşıtı protestolarda 1475 kişiyi gözaltına aldığı açıklandı. Böylece Rusya’da tutuklanan göstericilerin sayısı 4 bini aştı.
MÜDAHALE YOK, YARDIM VAR
Rusya'nın Ukrayna'yı işgal için başlattığı harekat genişleyerek devam ederken, sahada müdahil olmayan ülkeler askeri yardım için düğmeye bastı. ABD, Almanya, Fransa, İngiltere ve Hollanda başta olmak üzere pek çok ülke, askeri mühimmat ve silah göndereceğini bildirdi.
ABD Başkanı Joe Biden'ın, Ukrayna'ya, aralarında çok konuşulan Javelin anti-tank füzelerinin de bulunduğu 350 milyon dolarlık ek askeri yardım ve füze sistemi gönderilmesi için Dışişleri Bakanlığı'na yetki verdiği bildirildi. Dışişleri Bakanlığı açıklamasına göre ABD, Ukrayna güçlerini zırh delici mermiler, uçaksavar sistemleri, hafif silah mühimmatı ve zırhlı giysilerle takviye etmeyi planlıyor.
ALMANYA SÜRPRİZİ
Bir sürpriz adım da, Almanya'dan geldi. Almanya, üçüncü ülkeler üzerinden Ukrayna’ya Alman yapımı silahların gönderilmesini kısıtlayan kararını kaldırdı. Bununla birlikte Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesinin Ukrayna'ya doğrudan silah teslimatı yapacağını da duyurdu.
Scholz, Almanya'nın 1.000 tanksavar ve 500 Stinger füzesi vereceğini söyledi. Hollanda Parlamentosu, Ukrayna ordusuna 200 adet Stinger hava savunma füzesi gönderilmesine onay vermişti.
Bununla birlikte Hollanda, tüfek, mühimmat, radar sistemleri ve mayın tespiti yapan robotlar da gönderecek. Danimarka, Ukrayna’ya 2 bin 700 adet anti-tank silah desteğinde bulunacağını açıklarken, İsveç hükümeti de 5 bin AT4 tanksavar silah, 5 bin çelik yelek ve 5 bin askeri kask göndereceğini duyurdu. Finlandiya ise Ukrayna’ya askeri koruyucu ekipman yardımında bulunacağını bildirdi.
Öte yandan Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, “Çatışma sırasında Ukrayna’ya gidilmesinin ve Ukrayna tarafında çatışmanın bir parçası olmasını önleyecek yasal bir engeli yok” açıklamasını yaptı. Zelenskiy, Ukrayna’yı savunmak için ‘uluslararası’ bir güç oluşturacağını söylemişti.
15 MİLYARLIK SAVAŞ ‘KAZANILAMAZ!’
Ukrayna istihbarat kaynakları, Rusya’nın işgal harekatının Rus ekonomisine günde yaklaşık 15 milyar sterline mal olduğunu açıklarken, İngiltere’nin istihbarat servisi MI6’in şefi Richard Moore da, Twitter’da, savaşın Rusya açısından kazanılamaz olduğunu ifade eden bir makale paylaştı. Moore’un “Bana mantıklı geldi” ifadesiyle paylaştığı King's College London Savaş Çalışmaları Bölümü'nden Profesör Lawrence Freedman’ın yazdığı “Pervasız Kumar” başlıklı makalede, komşusunun askeri gücünü ve kararlılığını hafife aldığı için Rus güçlerinin sonuçta Ukrayna'da başarısız olacağı öne sürüldü. Makalede, Vladimir Putin’in Ukrayna'ya takıntılı hale geldiği ve savaşın Moskova açısından “kazanılamaz” olduğu belirtildi. Öte yandan, Estonya eski savunma bakanı Riho Terras da Kiev'in 10 gün dayanması durumunda Ukrayna'nın savaşı kazanacağını öne sürdü.
ANONYMOUS’TAN RUSYA ATAĞI
Hacker grubu "Anonymous", Rusya’ya askeri birliklerini gönderdiğini söyleyen Çeçenistan hükümetinin internet sitesini çökerttiğini iddia etti. BBC, söz konusu iddiayı kontrol ederken, siteye ulaşılamadığına dair uyarı göründüğünü bildirdi. Anonymous, Rusya’ya karşı Cuma günü “siber savaş” ilan etmiş, bu kapsamda saldırılar düzenleyerek, Rusya Savunma Bakanlığı’na ait siteyi de bir süreliğine devre dışı bırakmıştı. Hacker grubu, ayrıca Rus devlet kanalının ağına da sızarak, "Ukrayna’daki gerçekler" adı altında savaş görüntülerini yayına verdi.