DünyaKonut krizindeki Avustralya'da Başbakan'a sahil evi tepkisi

Konut krizindeki Avustralya'da Başbakan'a sahil evi tepkisi

16.10.2024 - 13:15 | Son Güncellenme:

Avustralya Başbakanı Albanese, ulusal konut krizi sırasında multi milyon dolarlık yazlık evi satın aldığı için eleştirilerin hedefi oldu

Konut krizindeki Avustralyada Başbakana sahil evi tepkisi

Avustralya Başbakanı Anthony Albenese, uçurum kıyısındaki dört yatak odalı, üç banyolu ve üç ayrı garajlı yazlık ev için 4.3 milyon Avustralya doları (98.4 milyon Türk Lirası) ödedi. Avustralya basınında yer alan haberlere göre başbakanın konut yatırımı, ülkede yaşam ve konut masraflarının temel konulardan biri olduğu seçimlerden birkaç ay sonra gerçekleşti. Ülkenin yarısı, başbakanlarını "duyarsızlıkla" suçlarken, kendi partisinden birkaç milletvekili de basına isim vermeden konuşarak, Albenese'in hareketinin partilerini şoke ettiğini söyledi. 

Haberin Devamı

"ZORLUĞU BEN DE BİLİRİM"

Albenese ise kendisini "zorluğun ne demek olduğunu ben de bilirim" diyerek savunurken, lüks konutunu nişanlısı Jodie Haydon'un New South Wales'teki aile evine yakın olduğu için satın aldığını söyledi. Başbakan ayrıca, konut kriziyle ilgili olarak da "herkesin en az kendisi kadar maaş almasının ideal olduğunu" söylerken "yine de halkın yaşadığı zorlukları anladığını" önü sürdü. Başbakan, "Annem de doğumundan itibaren toplam 65 yıl bir lojmanda yaşadı" derken, "Bunun nasıl olduğunu biliyorum, bu yüzden tüm Avustralyalıların ev sahibi olmasına yardımcı olmak istiyorum" şeklinde konuştu. 

"AVUSTRALYA RÜYASI" ÖLDÜ MÜ?

Albanese'in üyesi olduğu İşçi Parti sosyal ve erişilebilir bir konut sistemi için 10 milyar Avustralya dolarlık (228.9 milyon Türk Lirası) bir yatırım fonu oluşturdu. Ancak parti, konutla ilgili seçim vaatlerini ilerletmek konusunda Avustralya Yeşil Parti ve bağımsızlardan destek görmedi. Araştırmalara göre Avustralya'daki şehirler konut sahibi olma konusunda dünyanın en kötü şehirleri arasında yer alıyor. Avustralyalı vatandaşların üçte ikisi kendine evine sahip ama parlamentonun açık kayıtlarına göre federal politikacılardan %95'i en az bir eve sahip. Politikacıların üçte birinin ise üç ya da daha fazla evi var.