DünyaKomuta kademesini ortadan kaldırdılar

Komuta kademesini ortadan kaldırdılar

22.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İsrail’in Beyrut’ta düzenlediği saldırıda Hizbullah’a ağır bir darbe vurduğu gözüküyor. Saldırıda İbrahim Akil dışında çoğu komutan 16 Hizbullah üyesi hayatını kaybetti. Örgütün İsrail’e nasıl bir cevap vereceği ise merak yaratıyor.

Komuta kademesini ortadan kaldırdılar

DIŞ HABERLER SERVİSİ - İsrail’in Hizbullah’ın iletişim ağına yönelik saldırısının ardından, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta gerçekleştirdiği hava saldırısının bilançosu ortaya çıkıyor. F-35 savaş jetiyle gerçekleştirildiği ifade edilen saldırıda, sadece Hizbullah komutanı İbrahim Akil’in değil, çok sayıda üst düzey komutanın öldürüldüğü ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Hizbullah’tan yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güneyindeki Dahiye semtine gerçekleştirdiği saldırı sonucu Hizbullah’ın üst düzey askeri komutanlarından İbrahim Akil ve Ahmed Vehbi’nin hayatını kaybettiği doğrulandı. Açıklamada, saldırıda Hizbullah’ın üst düzey askeri komutanlarından İbrahim Akil’in ve 2024’ün başına kadar Hizbullah’ın “Rıdvan” biriminin başında bulunan üst düzey komutan Ahmed Vehbi’nin de aralarında bulunduğu 16 üyesinin yaşamını yitirdiği duyuruldu. Öte yandan saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 3’ü çocuk, 7’si kadın olmak üzere 31’e, yaralı sayısı ise 68’e yükseldi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından saldırıya ilişkin yapılan açıklamada, “Akil ve diğer komutanlar, Celile’nin işgali planının mimarları arasındaydı” denildi. IDF Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari ise, “Beyrut’taki hava saldırısında Akil’in yanı sıra en az 10 Hizbullah komutanı öldürüldü. Dahiye semtinde bir binanın altında toplanmışlardı” ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı

Ne adım atacaklar?

Beyrut’ta gece boyunca İsrail’in İHA’larının uçuş sesleri duyulurken, Hizbullah’ın bir sonraki adımının ne olacağı merak ediliyor. Çağrı cihazı ve telsiz saldırıları ile komuta kademesini hedef alan saldırılar Hizbullah’a büyük darbe vururken, örgütün İsrail ile topyekûn bir savaşa girmeden nasıl bir karşılık verebileceği sorusu yanıtlanamıyor. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant çarşamba günü yaptığı açıklamada ülkenin savaşta yeni bir aşamaya girdiğini ve odağını Lübnan’a ve Hizbullah’la olan cepheye doğru kaydıracağını söylemişti.

Hizbullah’ın kalesi Dahiye mahallesi

Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güneyinde bulunan Dahiye mahallesi, ‘Hizbullah’ın kalesi’ olarak anılıyor. Şii nüfusun büyük çoğunlukta olduğu mahalle tamamen Hizbullah tarafından kontrol ediliyor. İsrail’in buraya yönelik daha önceki saldırılarında da örgütün üst düzey komutanı Fuad Şükür hedef alınmıştı. Bazı sivillerin son saldırı sonrası mahalleyi terk etmeye başladığı ifade ediliyor.

Komuta kademesini ortadan kaldırdılar

İbrahim Akil kimdir?

Haberin Devamı

“Tahsin” kod adlı İbrahim Akil, Hizbullah’ın askeri kanadının iki numaralı ismiydi. Akil, Hizbullah’ın özel harekat sistemi ve elit birliği Rıdvan Gücü’nün komutanı olarak biliniyor ve perde arkasında hareket ediyordu. ABD, Beyrut’taki büyükelçiliğine 1983’te düzenlenen bombalı saldırının arkasında yer alan önemli isimlerden biri olduğu belirtilen Akil hakkında bilgi sunanlara 7 milyon dolara kadar ödül verileceğini duyurmuştu. Akil’in, füze gücü ile konvansiyonel savaş arasındaki dengeye dayanan askeri bir yaklaşımı benimsediği ve Hizbullah’ın savunma ve saldırı stratejilerinin geliştirilmesinde etkili olduğu ifade ediliyor.

Komuta kademesini ortadan kaldırdılar

Gazze’de yine okul saldırısı

İsrail’in Gazze Şeridi’nde saldırıları devam ediyor. İsrail ordusu, Gazze şehrinin güneyindeki binlerce sivilin de sığındığı El Zeitoun Okulunu bombaladı. Saldırı sonucu 21 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 30 Filistinlinin de yaralandığı aktarıldı. Ölenler arasında 13 çocuk, 6 kadın olduğu aktarıldı. İsrail, 20 Eylül Cuma sabahından bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik çok sayıda hava saldırısı gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

İran’dan ‘gövde gösterisi’

İran’da ‘Kutsal Savunma Haftası’ olarak adlandırılan İran-Irak savaşının başlangıcının 44’üncü yıl dönümü dolayısıyla başkent Tahran’da askeri geçit töreni düzenlendi. Geçit töreninde toplam 23 adet balistik füze, çeşitli silahlı ve silahsız insansız hava araçları, hava savunma sistemleri ile zırhlı askeri araçlar yer alırken, Devrim Muhafızları’na ait bin kilometre menzilli ‘Cihad’ adlı balistik füze ile ‘Şahid 136B’ kamikaze insansız hava aracı ilk kez sergilendi.

Komuta kademesini ortadan kaldırdılar

Bölgede ‘şiddet sarmalı’ endişesi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK), Lübnan’da iletişim cihazlarının patlatılmasının ardından acil oturum toplantısında endişe hakimdi. Cezayir tarafından talep edilen BMGK oturumunda, Lübnan’a yönelik saldırıların bölgesel savaşı tetikleme riskine karşı uyarı yapıldı. BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, “Şiddet sarmalının genişleme riski çok ciddi ve Lübnan, İsrail ile tüm bölgenin istikrarına büyük tehdit teşkil ediyor” dedi. Mevcut gidişatın engellenmemesi halinde karşılaşılacak acı ve yıkımın bugünden çok daha büyük olacağı uyarısında bulunan DiCarlo, “Bu çılgınlığı durdurmak için çok geç değil. Hala diplomasi için alan var ve gecikmeden kullanılmalı” dedi.

Haberin Devamı

‘Savaş suçudur’

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib “Bu saldırıların savaş tarihinde eşi benzeri yok” derken, Cezayir’in BM Daimi Temsilcisi Amar Bendjama ülkesinin bu zor zamanlarda Lübnan’la tam dayanışma içinde olduğunu söyledi ve “Söz konusu saldırılar savaş suçudur” dedi.

ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood ise, saldırılar hakkında detaylar belirlenirken tüm tarafların bölgeyi korkunç bir savaşa sürükleyecek hareketlerden kaçınması gerektiğini kaydederek, “ABD, bu olaylarda hiçbir rol oynamamıştır” ifadesini kullandı. Öte yandan ABD’nin Ortadoğu Elçisi Brett McGurk, Biden yönetiminin İsrail’in Beyrut’a düzenlediği saldırıda Hizbullah komutanı İbrahim Akil’in öldürülmesiyle ilgili kaygılarını dile getirdi. McGurk, İsrail ile bazı anlaşmazlıklar yaşadıklarını vurgulayarak, “Kuzeyde diplomatik bir çözüm istiyoruz. Hedefimiz bu ve bunun için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.