18.08.2023 - 17:20 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından Birleşmiş Milletler kontrolünde bulunan Yeşil Hat üzerindeki Pile köyüne KKTC'den kolay ulaşımı sağlamak üzere hazırladığı Pile-Yiğitler Yolu Projesi, BM ve Güney Kıbrıs ile KKTC arasında gerginliğe sebep oldu.
BM Barış gücü askerleri yol yapımını engellemek için sabah saatlerinde yol yapılacak alana beton bloklar yerleştirdikten sonra araçlarını da KKTC topraklarına park etti. Bölgeye gelen Türk askeri ise BM'ye ait araçları ve beton blokları bölgeden dozer yardımıyla kaldırdı.
Güvenlik güçlerinin, BM Barış Gücü askerlerini KKTC topraklarından Yeşil Hat'ta geri itmesi sonucu yaşanan gerginlik son buldu. Barış Gücü askerleri bölgeden ayrıldığı ve yol yapım çalışmalarına başlandı. Yetkililer, yol yapım çalışmalarının güvenliğinin polis tarafından sağlanacağını, yolun geçeceği güzergaha BM personeli ve araçlarının girişine izin verilmeyeceğini duyurdu.
Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nden geri dönüş olmayacağını belirten KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, yaptığı açıklamada, Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nin son derece insancıl amaçlarla ve hiçbir art niyet olmadan hazırlandığını belirterek "Rum’un ve İngiliz üslerinin insafına terk edilen Kıbrıs Türk insanının hayatını kolaylaştırmak için böyle bir proje yapılmıştır." dedi.
KKTC'nin bir yerden toprak çalma niyeti olmadığını vurgulayan Ertuğruloğlu, "Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nden geri dönüş olmayacak. Bu proje tamamen insani bir projedir ve hiçbir art niyet içermemektedir. Komployla karşı karşıyayız. BM bizi engellemeye çalışmasın. Bu yolu biz yapacağız. Bitmiştir. Kararlılığımızdan geri adım atmayacağız." değerlendirmesinde bulundu. Ertuğruloğlu, BM Barış Gücü'nün Türk dostu bir örgüt olmadığını vurgulayarak KKTC olarak oyuna gelmeyeceklerini belirtti.
CNN Türk Lefkoşa Temsilcisi Ömer Bilge, Büşra Arslantaş'a konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bilge'nin açıklamaları şöyle;
Pire'de BM denetimi ara bölgede Pire köyü var. Rum ve Türkler burada ortak yaşıyor. Pire'deki Türklerin erişimini sağlamak amacıyla yol genişletme çalışması. Ancak BM topraklarında değil. Tam sınırda KKTC topraklarında yaşanan bir gerginlikten bahsediyoruz. Tabi evveliyatı var. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve askeri yetkililerle konuşarak işin özünü de öğrenmiş olduk. Aslında yol genişletme projesi 1 yıllık bir süreç. Ve bu arada da BM ile temaslar devam ediyor. Ne zamana kadar?
Burada bulunan Yiğitler köyü ile Pire arasına yol genişletme çalışması 11 km'lik bir yoldan bahsediyoruz. 7 km ise KKTC topraklarında. KKTC topraklarında olan bölüm dün sona eriyor. Ve ara bölgeden de Pire'ye yol çalışmaları başlayacak. İşte ne olduysa dün oluyor. Kıbrıs Rum Yönetimi hükümeti şiddetli bir açıklama yapıyor ve diyor ki; 'Türkler askeri proje yapıyor. Toprak ihlalinde bulunuyor. BM harekete geç ve bu yol projesini durdur' diyerek çağrıda bulunuyor.
BM askerleri Rumların çağrısı üzerine KKTC’ye gelerek dikenli tel çekmeye çalışıyor ve beton bariyerler yerleştirmeye çalışıyor. Yol çalışmalarına eşlik eden özel harekat polisi bulunuyor. BM askerleri de silahsız, KKTC topraklarından BM’nin dikenli teli ve askerlerini çıkarıyorlar. Önce Rum yönetimi, ABD, Yunanistan ve BM Güvenlik Konseyi KKTC’yi suçlayan açıklamalarda bulunuyorlar. KKTC Dışişleri Bakanı, bunun haksızlık olduğundan bahsederek yol çalışmasından vazgeçmeyecekleri esas sorunun Rum tarafında yol yapılırken, Rum tarafına izin verilen BM’nin statüsünde olduğuna dikkat çekiyor.
Kıbrıs sorunun özü budur zaten. 1960’ta gelen BM askerleri Rumların izni ile burada faaliyet gösterdiğinden dolayı herhangi bir harekette Rumlardan izin istiyor. KKTC’deki yol genişletme çabası ile bir gerginlik y aşandı. KKTC Dışişleri Bakanlığı herhangi bir yaralama söz konusu olmadığını belirtiyor. Rum tarafı zarar verildiğini savunuyor. Şunu da söylemem gerekiyor... KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM'yi ayıpladı ve insani bir durum olduğunu yani Pire köyündeki Kıbrıslı Türklerin sağlık gibi ihtiyaçlarını karşılamak üzere yol yapımı yapıldığını BM'ye karşı bir açıklamayla da protesto etti diyebiliriz'
KKTC ile GKRY'yi ayıran sınırdaki BM kontrolünde bulunan Yeşil Hat üzerine kurulu Pile köyü, Türkler ve Rumların ortak yaşadığı karma köy olarak biliniyor. Özel bir duruma ve statüye sahip Pile köyü, Türk ve Rum 2 muhtar tarafından eş güdüm içerisinde yönetiliyor ve köyün güvenliği BM tarafından sağlanıyor. KKTC ve GKRY yasalarının birlikte geçerli olduğu köy, Kıbrıs'ta Yeşil Hat üzerinde bulunan 4 köyden biri olmasına rağmen Türkler ve Rumların birlikte yaşamalarından dolayı önem taşıyor.
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler kontrolündeki Yeşil Hat'ta Pile köyüne yol çalışmasının BM Barış Gücü görevlileri tarafından engelleme girişimine ilişkin “Bizim toprağımıza gelip çalışmayı durdurmaya kalkarsanız, devam eden işe müdahale etmiş olursunuz.” dedi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Birleşmiş Milletler kontrolünde bulunan Yeşil Hat üzerindeki Pile köyüne yol yapma girişimi, BM Barış Gücü görevlileri tarafından engellenmiş, Kıbrıs Türk tarafı ile BM yetkilileri arasında gerginlik yaşanmıştı. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, olaya ilişkin açıklamalarda bulunarak konunun tamamen insani olduğunu ve Pile halkının ulaşım sorununu çözme niyetinde olduklarını söyledi. Tatar, “Pile halkı aslında 10 dakikada gidebileceği yolu bir saatte gidiyor” dedi. Yolun büyük bir kısmının KKTC toprağı olduğunu söyleyen Tatar, “Kimsenin toprağında, malında gözümüz yok” ifadelerini kullandı. Ayrıca Tatar, “Pile halkı çok şikayetçi, çünkü 10 dakikalık yolu bir saatte gidip geliyorlar. Rumların da bu tarafa geçmesi ile trafik daha da yoğunlaştı. Aslında o bölgede batı kapısı dediğimiz bir kapı vardır ve onun kullanılması ile ilgili İngiliz İdaresi’ne başvuru yapıldı. Ancak olumlu bir yanıt alınamadı. Biz de Pile-Yiğitler Yolu Projesi’ni hayata geçirmeyi planladık.” dedi.
“Bizim toprağımıza gelip, çalışmayı durdurmaya kalkarsanız, devam eden işe müdahale etmiş olursunuz”
BM araçlarının çekilmesini değerlendiren Tatar, “Bizim ekiplerimize bir görev verildi ve bu ekipler çalışma başlattı. Bizim toprağımıza gelip, çalışmayı durdurmaya kalkarsanız, devam eden işe müdahale etmiş olursunuz. Hangi yetki ve sıfatla işe engel olmaya kalkıyorlar” diye konuştu. Yaşanılan sıkıntıyla ilgili kendisinin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi makamları ile herhangi bir teması olmadığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, bu işlerin Haziran ayında yapılmasının planlandığını ancak BM yetkilisinin yurt dışında olması nedeniyle aksadığını söyledi. Yapılan yolun bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Tatar, “Bu yol insani maksatlar için bir ihtiyaçtır, dolayısıyla başkalarının buradan farklı manalar çıkarmanın hiçbir gereği yoktur” dedi. Pile-Yiğitler Yolu Projesi'ne, BM Barış Gücü askerlerinin geri çekilmesiyle yeniden başlandığını belirten Tatar, “Bir gerginlik daha yaşanır mı?" sorusunu ise “Umarım yaşanmaz, yaşanmamasını temenni ediyoruz.” şeklinde cevap verdi.