DünyaKGB Kürt ayaklanması çıkaracaktı

KGB Kürt ayaklanması çıkaracaktı

16.04.2010 - 01:32 | Son Güncellenme:

2. Dünya Savaşı’nda Türkiye’de görev yapan efsanevi Rus ajan Baturin, anılarında Almanya’nın yanında savaşa girmesi durumunda Türkiye’nin cephe gerisinde bir Kürt isyanı çıkaracaklarını yazıyor

KGB Kürt ayaklanması çıkaracaktı

İkinci Dünya Savaşı yıllarında Almanya ile Sovyetler Birliği’nin Türkiye’yi yanına çekmek amacıyla uyguladığı değişik planlar ve iki ülkenin ajanları arasındaki müthiş çekişmeyle ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıktı.

KGB Kürt ayaklanması çıkaracaktı

Rus Argumenti i Faktı dergisi, “Ankara-42” başlıklı yazıda” savaşın görünmeyen cephelerinden biri” olarak nitelediği Türkiye’de Alman ve Sovyet ajanların çalışmalarını aktardı. O dönemde Sovyet istihbaratının Türkiye sorumlusu olan Mihail Baturin’in anılarına yer veren dergi hem Almanya’nın, hem de Sovyetlerin Ankara’yı diğerine karşı kışkırtmaya çalıştığını belirtti.
Dergiye göre, Sovyetlerle Naziler arasındaki çekişmede dönüm noktası 1942 yılında Ankara’daki Alman Büyükelçi Franz von Papen’e yönelik suikast girişimi oldu. Argumenti i Faktı, “Suikastı Sovyet ajanların mı, yoksa Türkiye’yi Moskova’ya karşı kışkırtmak isteyen Gestapo’nun mu düzenlediği hiçbir zaman ortaya çıkmadı” diye yazdı. Sonradan KGB adını alan Rus Sovyet Gizli Servisi NKVD’nin Türkiye Sorumlusu Baturin de anılarında Moskova’nın Ankara’nın Almanya’nın yanında savaşmasını engellemek amacıyla uyguladığı planları açıkladı ve bunların başında Doğu Anadolu’da yaşayan Kürt asıllı halkı gerekirse isyana zorlayabileceği konusunda Türk hükümetine gözdağı vermek geldiğini belirtti. Baturin anılarında, “Görevimiz Türkleri Sovyetlere karşı savaşın felaketle sonuçlanacağına ikna etmekti. Birkaç ayda bunu başardık” diye yazdı.

Haberin Devamı

Baturin’in anılarından
“Tanınmamak için derviş kıyafeti giyiyor, sokakta tatlı satıcısı ya da hırpaniler gibi dolaşıyordum. Kars’taki istihbarat merkezimiz Kürtlerin yaşadığı yerlere molla kıyafeti giymiş ajanlar gönderiyordu. Gerektiğinde Türklerin cephe gerisinde ayaklanma çıkaracaklardı. Aslında bu yeni bir yöntem değildi. Alman ajanlar da İran’da aynı taktiği uygulamıştı. Günümüzde ajanlık teknolojiye dayanan sıkıcı bir iş haline geldi. O zamanlar ajanların rol yapabilmesi de gerekiyordu.”

Hitler Haydar oldu!
Bir tarihçi dergiye, “Almanlar da propagandada başarılıydı. Bir yandan Türkiye’ye Avrupa yolunu açma sözü veriyor, diğer yandan Hitler’in gizlice İslam’ı seçerek Haydar adını aldığı söylentisini yayıyorlardı” dedi.

Haberin Devamı

İstanbul’a Rus çıkarması
Ankara’da yaşayan İngiliz tarihçi Steven Kerling de dergiye şunları anlattı: “Sovyet istihbaratının başarısı dezenformasyonda yatıyordu. Türk Genelkurmayı’na Uzakdoğu’dan Kafkasya’ya 50 tümen kaydırıldığına ilişkin gerçekdışı bilgi ulaştırdılar. Yani bir savaş durumunda Ruslar iki günde Ankara’da olacaktı. Güneydoğu’daki Kürtleri isyana hazırlayan Sovyet ajanların sayısı da 100 kat abartılmıştı. Ayrıca Sovyet lideri Jozef Stalin’in odasından çalındığı söylenen ve İstanbul’a Rus deniz komandolarının çıkarma yapacağı, Sovyet ordusunun da İran yönünden saldıracağına ilişkin aslında gerçek olmayan sözde belgelerin Türklere sızdırıldığı söyleniyor.” Dergi, “Nazilerin Stalingrad’a saldırdığı günlerde Türkler de Kafkasya’ya girseydi bugün acaba zaferi kutlayabilir miydik” diye sordu. Bir Türk tarihçi Argumenti i Faktı’ya, “İki gizli servis arasında çekişme yaşandığı günlerde Türk polisi Boğazın dibinde sık sık üzerinde kimlik olmayan Avrupalı tipli erkeklerin cesetlerini buluyordu” dedi.