DünyaKazakistan'da yeni dönem! Haftada sadece 4 gün çalışacaklar

Kazakistan'da yeni dönem! Haftada sadece 4 gün çalışacaklar

26.04.2023 - 15:42 | Son Güncellenme:

Kazakistan Çalışma Bakanlığı, Temmuz ayından itibaren vatandaşlara 4 gün çalışma seçeneğini sunacaklarını açıkladı. Bakanlığın yaptığı açıklamada yeni sistemde özel sektörün yeri ve izin günlerine de değinildi.

Kazakistanda yeni dönem Haftada sadece 4 gün çalışacaklar

Kazakistan medyasında çıkan haberlere göre ülkenin Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanlığı 1 Temmuz 2023'te yürürlüğe girecek olan İş Kanunu kapsamında vatandaşların 4 günlük çalışma koşullarına geçeceğini ancak bunun 4 gün mesai anlamına gelmediğini söyledi.

Haberin Devamı

ÇALIŞANIN TALEBİ ÖN PLANDA

Buna göre devlette çalışanlar isterlerse 4 gün çalışabilecekler ancak sadece o 4 günün parasını alacaklar. İsteyen kişiler ise 5 ve 6 gün çalışmaya devam edip normal ücretlerini kazanacaklar.

Ancak çalışanlar dilerlerse bir hafta 4 diğer hafta 5 ya da 6 gün çalışmaya devam edebilecekler. Bakanlık, bu çalışma takviminin çalışanın talebi üzerine oluşturulabileceğini belirtti.

ÖZEL SEKTÖR DETAYI

Özel sektörde ise durum biraz farklı. Söz konusu yasa şirketlerin onayına bırakıldı. Ülkede haftalık izin günü ise Pazar gününde sabit kaldı.

KAZAKİSTAN EKONOMİSİ

Batılı ülkelerin gerisinde olsa da Kazakistan ekonomisi Orta Asya'nın en değerli ekonomilerinden. Ülkenin ekonomisini destekleyen en büyük etkenler ise zengin doğal kaynaklar, hayvancılık ve tarım. Sovyetlerin dağılmasından sonra yükselişe geçen Kazakistan, bölgede yabancı yatırımcılar için en ideal ülkelerden biri.

Haberin Devamı

Kazakistanda yeni dönem Haftada sadece 4 gün çalışacaklar

 ASGARİ ÜCRET

19 milyon insanın yaşadığı Kazakistan'da asgari ücret meslek gruplarına göre değişiyor. Ülkenin para birimi Tenge, 0,043 TL'ye karşılık gelmektedir. Kazakistan'da asgari ücret ise 164127 Tenge. Bu rakam Nisan ayı itibariyle yaklaşık 360 dolara denk geliyor.

İLK OLARAK İZLANDA DENEDİ

Haftada 4 gün çalışma ise bir süredir batılı ülkelerin ana odağı durumunda. İlk olarak İzlanda tarafından belirli şirketler tarafından denenen uygulama daha sonra İngiltere'de 6 şirket tarafından çalışanlara seçenek olarak sunuldu.

Avrupa Birliği ülkelerinde ise bu uygulamayı yürürlüğe sokan ilk ülke Belçika. Belçika'da çalışanlar 5 gün yerine 4 gün çalışmayı tercih edebilecek ama bu haftalık mesai saatlerinin azalacağı anlamına gelmiyor.

Belçika, Avrupa Birliği'nde 4 günlük çalışma opsiyonunu sunan ilk ülke olurken dünyada da İzlanda ve Yeni Zelanda'dan sonra üçüncü sırayı aldı.

Fakat bu denemelerde genelde çalışanlar daha az çalışmalarına rağmen aynı maaşı almaya devam ediyor. Belçika'da ise 4 gün çalışmayı tercih edenler 5 günlük mesai saatini doldurmaları gerekecek.

Yazarlar