12.02.2023 - 06:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ - Kazakistan, Türkiye’ye 100’den fazla Kazak çadır evi gönderiyor. Kazak gazeteci Nurbek Bekbau, 40 çadır evi satın almak için gerekli parayı topladıklarını belirterek, “Bu yurtlarda (çadır evi) uzun süre yaşayabilirsiniz. Ufak tefek gerekli ihtiyacını aldığınızda sıcacık bir yuvaya dönüşür” dedi. Öte yandan Kazakistan hükümeti, Türkiye’deki depremzedeler için 1 milyon dolar tahsis ederken, Türkiye’nin Astana Büyükelçiliği’nin Türk-Kazak İş İnsanları Birliği ile başlattığı kampanyada da üç günde 200 bin doların üzerinde bağış toplandı. Kazakistan ayrıca 41 kişilik arama kurtarma ekibi ve ekipmanlar gönderdi.
Yunanistan Kızıl Haç’ından, deprem bölgelerine gönderilmek üzere 40 ton insani yardım yola çıktı. Yunanistan’ın Ankara Büyükelçiliği, açıklamasında “Yunan Kızıl Haç’ının sevgi konvoyu, etkilenenlere derhal dağıtılmak üzere 40 ton insani yardım teslim edileceği Gaziantep’e doğru yola çıktı” denildi.
Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington’da görüştü. İki bakan, deprem bölgelerine yönelik yardım ve kurtarma operasyonları ile iki ülkeye yardım dağıtımı konusunda uluslararası çabaları koordine etmenin yollarını ele aldı.
Depremin ardından salgın hastalıkların oluşma olasılığına karşı, Japon Afet Sağlık Ekibi’nden ilk uzman grubu Türkiye’ye doğru yola çıktı. Ekip, deprem bölgesinde bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemede görev alacak.
ABD Ticaret Odası Vakfı’nın, Türkiye ve Suriye için topladığı bağış 33.1 milyon dolara ulaştı.
Senegal, 30 kişilik kurtarma ekibinin yanı sıra 1 milyon dolarlık yardım yapacağını açıkladı.
Katarlı vatandaşlar, Qatar TV’de düzenlenen bağış programında, Türkiye ve Suriye’de depremden etkilenenler için 46 milyon dolardan fazla bağış yaptı.
Cezayir hükümeti, Türkiye’ye 30 milyon dolar, Suriye’ye ise 15 milyon dolarlık destek kararı aldı.
İngiltere hükümeti ve ülkedeki Acil Durum Komitesi (DEC), Türkiye ve Suriye’deki depremzedeler için 32.9 milyon sterlin yardım topladı.
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, adı açıklanmayan bir Pakistanlının ABD’deki Türk Büyükelçiliği’ne giderek, Türkiye ve Suriye’deki depremzedeler için 30 milyon dolar bağışta bulunduğunu duyurdu.
Uluslararası katkı hayat kurtarıyor
Depremin ardından yurt dışından gelen arama kurtarma ekiplerinin özverili çalışmaları devam ediyor. 61 ülkeden ekiplerin sahada çalışmaları sürerken, birçok ekipten kurtarma haberleri gelmeye devam ediyor. Felaketin ardından hemen bölgeye gelen İngiliz kurtarma ekibiyle Edirne Arama ve Kurtarma Derneği (EDAK) ekipleri 117. saatte Kahramanmaraş’ta bir kurtarmaya daha imza attı. Ekipler, 15 yaşındaki Saadet İkbal Çil’i enkazın altından sağ olarak çıkardı. Azerbaycan ekipleri de Fatma isimli kadını enkazdan 120’nci saatte kurtardı. İsrail’in Ankara Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamaya göre, İsrail’in “Zeytin Dalı” arama-kurtarma heyeti de Kahramanmaraş’ta 9 yaşındaki bir çocuğu depremin 120. saatinde enkazdan kurtardı. İsrail’den gelen ekiplerin deprem bölgesinde 19 kişiyi kurtardığı belirtildi.
160 kişilik ABD ekibi
Adıyaman’daki arama kurtarma çalışmalarında ABD’den gelen 160 kişilik ekip de yer alıyor. USAID ABD Afet Yardım Müdahale ekibi son teknolojik cihazlar ve eğitimli köpekleriyle çalışmalarını sürdürüyor. ABD ekibi, önceki gece kurtarılan Özlem Yılmaz’a ilk müdahaleyi Türk doktorlarla birlikte yaptı. Ekipten John Morrison, Adıyaman halkına yardım etmek için geldiklerini belirterek, “Ekibimizde burada bulunan 160 arama kurtarma çalışanı var ve bunlar betona girebilen veya sıkışmış depremzedelere ulaşmak için derinlere inebilen ağır kurtarma ekipleriyle, arama köpekleri, lojistik uzmanları, yapı mühendisleri, doktorlar ve sağlık görevlilerinden oluşuyor. Bu profesyonel bir ekip” dedi. Adıyaman halkının misafirperver olduğunu belirten Morrison, “Türk insanı bu felaket karşısında inanılmaz dirençli. Buraya gelip yardım etmek bir onur. Bu benim Türkiye’ye ilk gelişim. Güzel bir yer. Keşke buraya daha iyi koşullarda gelebilseydim ve umarım bir gün gelirim ama bugün burada Türk halkına kurtarma çalışmalarında yardımcı olmaktan büyük onur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.
ABD’den gelen USAID ekibi de tam donanımlı olarak kurtarma çalışmalarına katılıyor.
Deprem bölgesinde Şabat duası
SERAY ŞAHİNLER - İsrail hahambaşı yayımladığı bir bildiriyle, Türkiye’de arama kurtarma çalışmalarına devam eden İsrailli ekibe Yahudiler için kutsal sayılan Şabat gününde çalışmaya devam etmelerini söylemişti. Ekip çalışmalara ara vermeyip önceki akşam deprem bölgesinde kol kola girerek Şabat duası etti.
Macar ekibin büyük başarısı
Depremin ardından Macaristan’dan gelen ekibin çalışmaları da hız kesmeden sürüyor. 167 kişiden ve 29 köpekten oluşan ekip, Hatay’da 24 saat boyunca arama kurtarma faaliyetlerine katkı sağlıyor. Depremin ikinci gününde 1.5 yaşındaki bir çocuğu kurtaran Macar ekibi, önceki gün de dört aylık bebeği enkazdan çıkardı. Macaristan devlet kurumları tarafından seçilen Vafitst Kilisesi, Budapeste Kurtarma STK, Életjel (Hayat Sinyali) STK, Peşte Eyaleti Arama-Kurtarma Kurumu ve Kalvinist Kilisesi’nden oluşan Hunor grubu bugüne dek yaklaşık 30 kişiyi hayata döndürdü.
Kolombiya’nın başkenti Bogota’da gönüllüler, Türk Büyükelçiliği’ne teslim edecekleri yardım kolilerini paketledi.
Almanya’nın Bremen kentindeki meydanda Türkiye ve Suriye’de hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu.
Belçika’nın başkenti Brüksel’de depremzedeler için yardım kolileri hazırlandı.
NATO’dan dev tesis
NATO müttefikleri, depremlerden etkilenenlerin barınması için Türkiye’ye tam teşekküllü, “yarı kalıcı” barınma tesisleri gönderilmesini kararlaştırdı. NATO’nun göndereceği barınma tesisleri normalde NATO’nun tatbikatları ve operasyonlarında kullanılan karargâh komplekslerinden oluşuyor. Bu tesisler ısınma, jeneratör ve tıbbi tedavi alanları gibi imkanları içeriyor.
İngiliz kurtarma ekibi, Kahramanmaraş’ta Türk ekiple birlikte bir kız çocuğunu kurtardı.