DünyaKanserde en etkili 6 sebep

Kanserde en etkili 6 sebep

14.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Dünyada en sık ikinci ölüm nedeni olan kansere karşı, altı konuya dikkat ederek riski bertaraf etmede avantaj sağlayabilirsiniz

Kanserde en etkili 6 sebep

Yeni bir çalışma, kanserle mücadelede hayat tarzının ne denli önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Amerikan Kanser Derneği’nin yayınladığı yeni bir rapora göre, 30 yaş üstü her 10 kanser vakasından 4’ünün ve kanserden ölümlerin neredeyse yarısının temel altı nedeni var. Bu sebepler şunlar... 1. Sigara içmek. 2. Aşırı kilolu olmak. 3. Fazla alkol kullanmak.
4. Hareketsiz yaşamak. 5. Kötü beslenmek. 6. Çok fazla güneşe çıkmak.

Haberin Devamı

Kalsiyuma dikkat

Ayrıca pasif sigara içiciliğinin, çok fazla kırmızı et yemenin, kalsiyum açısından düşük beslenmenin de kanserde rol oynadığı belirtildi. Sigara karşıtı kampanyalara ve tütün ürünlerinin tüketimindeki düşüşe rağmen sigaranın hâlâ kanserde en büyük etken olduğu bildirildi. Araştırmanın yazarı Dr. Farhad Islami, “Sigara içimine bağlı akciğer kanseri ölümlerinin sayısı endişe verici. Sonuçlar, sağlıklı beslenme ve egzersizin de önemini gösteriyor” dedi.

Dört bölgeye güneş kremi

Dermatologlar, cildi zararlı güneş ışınlarından korumada faydalı olan güneş kremlerinin genellikle yüze sürüldüğünü, ancak dört bölgenin unutulduğunu söyledi. El sırtının, kulakların, kafa derisinin ve boynun cilt kanserine yatkın olduğunu hatırlatan uzmanlar, “Bu alanlar doğrudan güneş ışığına maruz kaldıkları için risk oluşturuyorlar” dedi. Harvard Üniversitesi’nde cilt kanseri cerrahisi yapan Dr. Neera Nathan, hemen her gün bu bölgelerden kanserli hücre temizlediğini belirtti. Stanford Üniversitesi’nden dermatolog Dr. David Kim de güneş kremi sürmeyi en çok unuttuğumuz yerin kulaklar olduğunu, bunu saç derisi ve ellerin izlediğini bildirdi. Dr. Kim, “Açık havada güneş kremi kullanmadan antrenman yapan birçok sporcunun kulaklarında cilt kanseri tespit ettim” dedi.