DünyaKanser tedavisinde umut veren keşif

Kanser tedavisinde umut veren keşif

22.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

İngiltere’de bilim insanları tıp dünyasında devrim niteliğinde bir keşfe imza attı.

Kanser tedavisinde umut veren keşif

Cardiff Üniversitesi’nde gerçekleştirilen son çalışmalarda, bağışıklık sisteminde yeni bulunan bir özelliğinin tüm kanser türlerini tedavi etmek için kullanılabileceği belirtildi. Uzmanların geliştirdikleri yeni yöntemle prostat, meme, akciğer ve diğer kanser türleri laboratuvar testlerinde ortadan kaldırıldı. Nature Immunology dergisinde yayımlanan ve BBC’nin aktardığı araştırma sonuçları henüz gerçek hastalar üzerinde denenmiş değil. Ancak araştırmacılar sonuçların “inanılmaz bir potansiyele” sahip olduğunu ifade ediyor.

‘Yeni bir şans’

Cardiff Üniversitesi ekibi, antikorların kanser hücrelerine karşı nasıl tepki verdiklerini incelerken, daha önce hiç fark edilmemiş bir olguya rastladı. Araştırmacılar, T hücresi adı verilen ve dolaşım sisteminde yer alan bir hücrenin kanserli hücrelere saldırabildiğini keşfetti. Araştırma ekibinden Profesör Andrew Sewell, “Elimize her bir hastayı tedavi edebilme şansı geçti. Daha önce bunun mümkün olabileceğine kimse inanmazdı. Farklı kanser türlerine yakalanmış hastalara uygulanabilecek bir tedavinin geliştirilmesini mümkün kılan bir buluş. Aynı tür T hücresi, farklı kanser hücreleriyle mücadele edebiliyor” dedi. Cardiff Üniversitesi ekibi, T hücresinin reseptörleri sayesinde kanserli hücreyi tespit edebildiğini ve saldırıya geçtiğini keşfetti. Laboratuvar ortamında yapılan deneylerde, kanserli akciğer, deri, kan, kolon, meme, ilik, prostat, rahim, böbrek hücreleri T hücrelerinin saldırısıyla öldürüldü. 

Tedavi nasıl olacak?

Kanser hastasından kan örneği alınıyor. Kandaki T hücreleri çıkarılıp, genleriyle oynanarak kanserli hücreleri bulan reseptörlere dönüştürülüyor. Genetiği değiştirilmiş hücrelerin sayısı artırılıyor ve tekrar hastaya enjekte ediliyor. CAR-T terapilerinde kullanılan yöntem bozulmuyor. Yeni yöntem şu ana kadar sadece laboratuvar ortamında ya da hayvanlar üzerinde denendi. İnsanlar üzerinde testlerin başlayabilmesi için araştırmaların sürmesi gerekiyor.