30.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
İsrail ile Hamas arasında Gazze’de ateşkes için anlaşılan iki günlük süre dün doldu. Bundan sonra anlaşmanın uzatılması için diplomatik çabalar devam ederken, aşırı sağcıların desteğiyle kurulan İsrail hükümeti içinde savaşın sürdürülmesi için ciddi bir baskı oluştuğu gözlemleniyor.
Aşırı sağcı İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, hükümetin Gazze Şeridi’ndeki savaşa devam etmemesi halinde Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetini dağıtmakla tehdit etti.
Ben-Gvir, yaptığı paylaşımda “Savaşı durdurmak = hükümeti parçalamak” ifadelerini kullandı. Ben Gvir’in Otzma Yehudit Partisi’nin koalisyon hükümetinde 6 sandalyesi bulunuyor ve kabinede 3 bakanlığı yönetiyor. Bu ultimatoma rağmen Benny Gantz liderliğindeki Ulusal Birlik Partisi’nin desteğinin sürmesi halinde Netanyahu hükümeti, Ben Gvir’in ayrılmasından da sonra yönetimde kalmaya devam edebilecek.
DESTEK DÜŞTÜ
Bununla birlikte Netanyahu’nun siyasi geleceği ve nasıl bir tutum belirleyeceği merak konusu. DW’nin aktardığı habere göre, ülkedeki anketler, Netanyahu’ya desteğin büyük oranda düştüğünü gösterirken, mecliste şu an 32 sandalyeye sahip olan partisi Likud, bugün seçim yapılsa sadece 18 sandalye kazanabilecek.
“Politico” gazetesinin Kasım ayı başında ortaya attığı iddia, Beyaz Saray’ın da Netanyahu’nun günlerinin sayılı olduğu düşündüğünü ortaya koymuştu. Politico’ya konuşan ABD’li yetkililer, “Netanyahu’nun kendi siyasi geleceğini savaşa bağlı görüp gerilimi tırmandırmaya çalışacağı” konusunda Biden yönetiminde endişeler olduğuna da değindi.
Öte yandan Netanyahu’nun görevi bırakmaya niyeti olmadığı, savaş sonrası kapsamlı bir bölgesel barış planı için müzakerelerde yer almak istediği ifade ediliyor. Netanyahu sonrası içinse en yakın aday olarak muhalefet lideri Benny Gantz olarak görülüyor. Anketlere göre, halkın çoğunluğu başbakan olarak Gantz’ı görmek istiyor.
G7'DEN DESTEK AÇIKLAMASI
G7 ülkelerinin dışişleri bakanları, Gazze’deki duruma ilişkin yaptıkları ortak açıklamada, “Sivillere gıda, su, yakıt ve tıbbi malzeme dahil olmak üzere insani yardımın sağlanması için her türlü çaba gösterilmelidir” denildi. İnsani arayı memnuniyetle karşılayan liderler, “Tüm rehinlerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması” çağrısında bulundu, ABD’nin yanı sıra Katar ve Mısır gibi bölge ülkelerinin insani duraklama için gösterdiği çabaların takdir edildiği vurgulandı.
UZATMA İÇİN ÇABALAR SÜRÜYOR
Gazze’de İsrail ile Hamas arasında Katar’ın arabuluculuğunda sağlanan ateşkesin altıncı ve son günü dündü. Ateşkesin devamına yönelik çabalar sürerken, iki tarafın da devam için istekli olduğu ifade ediliyor. Fransız AFP haber ajansı, Hamas’ın uzatmanın devamından yana olduğunu bildirdi. Hamas’a yakın bir kaynak, örgütün ateşkesi “4 gün” daha uzatmayı “kabul ettiğini” söyledi. İsrail’den de, yeniden uzatma konusunda anlaşmaya varılmasının umulduğu açıklamaları geldi. Katar’da ateşkesi uzatmak için İsrail ve ABD istihbarat şeflerinin de olduğu taraflar arasındaki müzakereler sürüyor. CIA ve MOSSAD başkanlarının Salı günü Doha’da bir araya gelerek Katar Başbakanı ile olası bir anlaşmanın “bir sonraki aşamasını” görüştüğü ileri sürüldü. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid El Ansari, “Şu anda asıl odak noktamız ve umudumuz bu savaşın sona ermesini sağlayacak sürdürülebilir bir ateşkese ulaşmak” dedi.
Öte yandan Hamas, dün 10 İsrailli ile 4 Taylandlı rehineyi serbest bırakırken, İsrail’de buna karşılık, 16’sı çocuk, 14’ü kadın olmak üzere toplam 30 Filistinli mahkumu salıverdi.