Dünyaİsrail'le PKK gerginliği

İsrail'le PKK gerginliği

21.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Vahap YAZAROĞLU-KUDÜS

İsraille PKK gerginliği



Apo'nun yakalanmasına yardımcı olduğu gerekçesiyle PKK'nın saldırı eylemlerine hedef olan İsrail'in, düşman olmadığını kanıtlamak için örgütle diyalog kurmaya kalkışması Türkiye'yi ciddi biçimde rahatsız etti.
İsrail, Berlin'deki büyükelçiliğine yönelik saldırıda üç eylemcinin öldürülmesinden sonra PKK'dan misilleme tehditleri alınca havayı yumuşatmak için örgüte Mossad kanalı ile "İsrail'in Kürtlere karşı düşmanlığı yok, biz dostuz" mesajı gönderdi.
İsrail'in PKK'yı yatıştırmak için görüşme yolu araması ve İsrail basınında Suriye'yi aratmayacak derecede Türk aleyhtarı sert yorumların yer alması üzerine Türkiye'nin İsrail'i uyarmak zorunda kalması ve Türk - İsrail işbirliğinin sorgulanır olması, 'iki ülke arasına kara kedi girdi' şeklinde youmlanıyor.
İsrail Dışişleri Bakanlığı'nda 'yeni kuşak entellektüeller' olarak tanınan bir grubun uzun zamandır, Türk - İsrail ilişkilerinin yoğunluğundan rahatsız olduğu ve ilİşkilerin sınırlandırılması için yoğun kulis yaptıkları söyleniyor. Aynı grubun, Türkiye ile askeri ve istihbarat alanlarında hızla gelişen ilişkilerin ilerde İsrail'in başına büyük sorunlar açabileceği uyarısında bulunduğu belirtiliyor.
Aynı grubun, PKK konusunda da İsrail'in başının ağrımaya başladığını, ilerde Türkiye yüzünden gerek Kıbrıs, gerek Yunanistan ve gerekse Suriye ile çok ciddi dış politik felaketler yaşanacağını öne sürdükleri belirtiliyor.
Dışişlerindeki bu grubun, Türk - İsrail ilşkilerini 'problemli evlilik' olarak
gördüğü ve PKK'yı yatıştırmak için bu örgütle temas edilmesini savunduğu öğrenildi.
Avrupa'daki ERNK sorumlusu Ahmet Yakman'ın "Berlin katliamının öcünü alacağız, bunu İsrail'in yanına bırakmayacağız" şeklindeki tehditleri, yıllardır Hamas, Hizbullah ve İslami Cihat gibi örgütlerle başı yeteri kadar dertte olan İsrail yönetimini telaşlandırdı.
PKK'nın İsrail'e karşı saldırı eylemlerinde bulunan Filistinli örgütlerle işbirliği yapmasından korkan İsrail, bunu önlemek için tek çıkar yol olarak örgüt sorumlularıyla temas etmeyi tercih etti.
Başbakan Binyamin Netanyahu, bu konuyuı görüşmek için Savunma Bakanı Moşe Arens ile Mossad Başkanı Efrahim Halev'i acilen çağırarak olağanüstü bir toplantı yaptı . Netanyahu'nun, "Bizim yeteri kadar düşmanımız var, yeni düşman kazanmak istemiyoruz" diyerek PKK ile aralarında patlak veren gerginliğin derhal giderilmesi talimatını verdiği öne sürüldü.
İddialara göre Netanyahu, bu işte Mossad'ı görevlendirerek, öncelikle APO'nun kaçırılması olayına karışmadığını resmen açıklamalarını istedi. Ayrıca Avrupa'daki Kürt örgütlerinin ileri gelenleri ve PKK sorumluları ile temas kurularak ikna edilmesi talimatını verdi.
Nethanyahu'nun bu talimatını derhal yerine getiren Mossad, PKK'ya "İsrail bu
konuda tarafsız, ayrıca size de düşman da değiliz" mesajını götürdü.
Diğer taraftan İsrail'in Almanya'da ki Bonn Büyükelçisi Avi Primor'un, ülkedeki Kürt temsilcileri ve PKK sorumlularıyla görüştüğü belirtilidi. İsrail Dışişleri Bakanlığı ise Kürtlerle ilişki kurma çabalarını doğruladı. Berlin'de üç PKK'lının öldürülmesinin ardından İsrail basını, son iki gündür hükümete, PKK'ya insani bir jest yapması çağrısında bulunuyordu.
İsrail'in PKK ile temas kurma çabasında olması Ankara'da ise büyük hayal kırıklığına yol açtı. Tüm bu gelişmeler ardından, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Barlas Özener İsrail'i, PKK ile temas kurmaması konusunda uyardı.

İsrail basınında Türkiye'yi 'Kürt kültürünü yok etmek'le suçlayan ve PKK'yı özgürlük savaşçısı bir örgüt şeklinde gösteren yorumların çıkması da Türkiye'yi tedirgin eden bir diğer husus. Ermeni ve Kıbrıs sorunları örnek gösterilerek Türkiye'nin saldırgan bir ülke olduğunu öne sürülen yorumlar "İsrail basını, Suriye'yi geride bıraktı" değerlendirmesine yol açtı.
Tüm bu gelişmeler ışığında en zor günlerini yaşayan Türkiye - İsrail
işbirliğinin, son derece kritik bir sınavdan geçtiği belirtiliyor.