20.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ - İsrail’in İran’a yönelik beklenen misilleme saldırısı gerçekleşti, ancak saldırı tartışmaları da beraberinde getirdi. Saldırıyla ilgili ilk açıklama ABD’den geldi. ABD’li yetkililer İsrail’in Cuma günü sabahın erken saatlerinde İran’ı bir füzeyle vurduğunu ve bunun iki ülke arasında haftalardır tırmanan gerilimin ardından bir misilleme saldırısı gibi göründüğünü söyledi. Adı açıklanmayan ABD’li yetkililer İsrail’in saldırıyı daha önceden ABD’ye haber verdiğini, ancak ABD’nin söz konusu eylemi onaylamadığını ifade etti. İtalya’da G7 Dışişleri Bakanları toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, ABD’nin saldırıdan önceden haberdar olup olmadığı konusunda bilgi vermeyi reddetti.
Saldırının boyutu ve hedefiyle ilgili farklı bilgiler gelse de, genel olarak saldırının oldukça ‘kısıtlı’ olduğu görülüyor. İran’dan gelen açıklamalar da bu yönde. İsmi açıklanmayan İranlı bir yetkili, ülkesinin İsrail’e karşı acil bir misilleme planı olmadığını belirtti. Saldırı İsfahan’a yapılırken, eyaletin kuzeydoğusunda yerel saatle 04.00’da patlama sesleri duyuldu. İran devlet televizyonu, hava savunma sistemlerinin devreye girdiğini ve saldırının engellendiğini duyurdu. İran ordusu saldırının hiçbir hasara yol açmadığını açıkladı. BM Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu da nükleer tesislerde hasar olmadığını doğruladı. İran Ulusal Siber Uzay Merkezi sözcüsü Hüseyin Dalirian, “sınırların dışından bir hava saldırısı olmadığını” belirtirken, İsrail’in “sadece başarısız ve küçük düşürücü bir İHA uçurma girişiminde bulunduğunu ama bunların düşürüldüğünü” söyledi. Genel olarak İran’da saldırının küçümsendiği bir dil kullanıldı.
İRAN: TEKRARLANMASIN
Bununla birlikte İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, CNN’e verdiği röportajda, İsrail’i bir daha saldırı gerçekleştirmemesi konusunda uyardı. İsrail’in ‘bir önceki hatayı’ tekrarlamamasını umduklarını söyleyen Abdullahiyan, “Eğer İsrail rejimi aynı hatayı tekrarlarsa yanıtımız sert ve nihai olacak” ifadelerini kullandı. Abdullahiyan, herhangi bir İsrail eyleminin ABD tarafından durdurulacağını ve Beyaz Saray’ın ‘macera arayışındaki İsrail’e izin vermeyeceğini’ umduklarını söyledi. Saldırı sonrası İran havalimanlarında uygulanan uçuş kısıtlamalarının kaldırıldı. Başkent Tahran, İsfahan ve Şiraz havalimanları da dahil olmak üzere birçok bölgede uçuşlar durdurulmuş, hava savunma füzeleri devreye alınmıştı.
Tüm dünya İsrail’in İran’a karşı çok büyük bir misilleme yapmasından endişe ediyor, buna karşı uyarılarda bulunuyordu. Mevcut şartlar altında İran’ın yeniden karşılık vermesi beklenmiyor.
İSRAİL NE MESAJ VERDİ?
İsrail’in ‘kısıtlı’ bir saldırı gerçekleştirmesi dikkat çekerken, hedef olarak İsfahan’ın seçilmesinin önemli olduğu ifade ediliyor. Uzmanlara göre, boyutu ufak olsa da, İsrail bu saldırıyla İran’ın iç bölgelerini, nükleer tesislerin bulunduğu İsfahan’ı hedef alabileceğini göstermek istedi. İsrail’in saldırısı ülkede de farklı tepkilerle karşılandı. Nitekim aşırı milliyetçi Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir İran’a yönelik saldırıyı “zayıf” olarak nitelendirdi. Bunun üzerine İsrail muhalefet lideri Yair Lapid, Ben Gvir’in görevden alınması çağrısında bulundu ve sözlerinin İsrail’le alay ettiğini ve utandırdığını söyledi. Aşırı milliyetçi koalisyon üyeleri İsrail’den sert bir misilleme talep ediyordu.
BÜYÜKELÇİLİKTE CANLI BOMBA İHBARI!
İran-İsrail arasında tansiyon yükselirken, Paris’te bulunan İran Büyükelçiliğine canlı bomba ihbarı yapıldı. Öğle saatlerinde İran’ın Paris Büyükelçiliği’ne gelen şahıs üzerinde patlayıcı bulunduğunu iddia ederek, kendini havaya uçurma tehdidinde bulundu. İhbarın ardından olay yerine gelen polis operasyon başlattı. Büyükelçilik binası çevresi güvenlik kordonuna alınırken şahıs, polisin operasyonu ile gözaltına alındı. Yapılan aramada şahısta herhangi bir patlayıcı bulunmadığı tespit edildi.
NERESİ HEDEF ALINDI?
Stratejik açıdan önemli bir şehir olarak kabul edilen İsfahan’da İran ordusuna ait üslerin yanı sıra askeri araştırma ve geliştirme alanları da dahil olmak üzere birçok önemli tesis bulunuyor. İsrail tarafından hedef alınan noktanın İran’ın nükleer silah ürettiği iddia edilen üsse yakın olduğu öne sürülüyor.