Dünyaİsrail ziyaretinde Kamala Harris detayı! ABD’den ‘Elimizden geleni yaptık’ diyebilmek için yapılmış bir manevra

İsrail ziyaretinde Kamala Harris detayı! ABD’den ‘Elimizden geleni yaptık’ diyebilmek için yapılmış bir manevra

20.08.2024 - 14:20 | Son Güncellenme:

7 Ekim'den bu yana İsrail'i 9 kez ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Blinken İsrail'in güvenliğine bağlılıklarını yineledi. Peki bu ziyaretin perde arkasında neler var? Bölgede müzakere sürecinde son durum ne? Blinken'ın ziyaretindeki zamanlamanın manidar olduğunu söyleyen uzmanlar ABD Başkan adayı Kamala Harris detayına da dikkat çekti.

İsrail ziyaretinde Kamala Harris detayı ABD’den ‘Elimizden geleni yaptık’ diyebilmek için yapılmış bir manevra

SERCAN DİNÇ / milliyet.com.tr - İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 317 gündür devam ederken bölgede ateşkese yönelik diplomatik çabalar da sürüyor.

Haberin Devamı

Bu kapsamda ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken 7 Ekim'den bu yana 9. kez İsrail’i ziyaret etti.

Ziyaretine ilişkin basın açıklaması yapan ABD'li bakan, "İsrail'in güvenliliğine bağlılığımızı yineliyoruz. 7 Ekim'den itibaren bunu pratik olarak uyguluyoruz. Bölgeye askeri varlığımızı kaydırdık. Bu varlık, tahrik değil bilakis caydırmak içindi. Eğer ki bir saldırı gerçekleşirse bunu önlemek için hazırız." dedi.

İsrail ziyaretinde Kamala Harris detayı ABD’den ‘Elimizden geleni yaptık’ diyebilmek için yapılmış bir manevra

YENİ TEKLİFİN İÇERİĞİNE İLİŞKİN DETAY YOK

Geçen hafta ABD Başkanı Joe Biden'ın Doha'da "aradaki boşlukları kapatacak" yeni bir teklif sunduğunu kaydeden Blinken, yeni teklifteki maddeleri açıklamadı.

ANLAŞMA OLMADI

Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir takası müzakereleri için Mısır'ın başkenti Kahire'ye giden İsrailli heyetin, Gazze Şeridi ile Mısır sınırındaki Philadelphi Koridoru konusunda Hamas ile bir anlaşmaya varamadan Tel Aviv'e döndüğü belirtildi.

Haberin Devamı

Yedioth Ahronot gazetesinin haberine göre, İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad'ın Direktörü David Barnea ve iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet'in Başkanı Ronen Bar'ın yer almadığı İsrailli heyet ülkeye döndü.

İsrailli bir yetkilinin ifadelerine yer verilen haberde, müzakerelerde Philadelphi Koridoru konusunda bir sonuca varılamadığı ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bu konudaki tavrından taviz vermeye hazır olmadığı aktarıldı.

BLINKEN'DAN MUTSUZ ZİYARET

Peki Blinken'ın bu ziyaretin şifreleri neler? Bölgede kısa zamanda ateşkes mümkün mü?

DİPAM Başkanı Dr. Tolga Sakman, TEPAV Dış Politika Programı Direktörü ve eski diplomat Gülru Gezer ile İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Hazar Vural Jane milliyet.com.tr'den Sercan Dinç'e değerlendirmelerde bulundu.

İsrail ziyaretinde Kamala Harris detayı ABD’den ‘Elimizden geleni yaptık’ diyebilmek için yapılmış bir manevra

Blinken'ın İsrail'e ziyaretinin önceden planlandığını fakat daha sonra iptal edildiğini hatırlatan DİPAM Başkanı Dr. Tolga Sakman, Blinken'ın bu ziyareti gerçekleştirmek zorunda kaldığını belirtti.

Sakman'ın açıklamaları şöyle; Sonra yeniden bu ziyareti gerçekleştirmek zorunda kaldı. Bunun altında da zaten Netanyahu'yu bir şekilde ikna etme çabaları olduğunu biliyoruz. Çünkü Netanyahu bu kasım seçimine kadar biraz kafasına göre hareket edecek. İstediğini ABD'den alacağını biliyor. O yüzden seçime kadar demokratlar da bir başarı elde etmeye çalışıyor. Bir şekilde ateşkese ikna etmeye çalışıyorlar.

Haberin Devamı

Bu ziyaretler önemli. Ama gelinen nokta aslında ABD için de başarı kabul edilebilecek bir yer değil. Zaten doğru şekilde planlanmış bir ateşkes de değil. O yüzden zaten Blinken da çok mutlu olarak bu ziyareti yapmıyor.

İlan ettikleri zaten başarıymış gibi gösterdikleri İsrail'in Netanyahu'nun kabul ettiği ateşkes de zaten sürdürülebilir, gerçekçi ve ateşkesin sağlayacağı şartlar anlamında olumlu değil.

Aslında şu an bu ziyaret ile bir şey pazarlamaya çalışıyorlar. Ama o pazarladıkları şeyin altı boş. Ateşkes dedikleri şeyin altı boş. Zaten Hamas tarafının da bunu kabul etmeyeceğini tahmin ediyoruz. O yüzden değişen bir şey olmayacak. Burada yine Amerika kendi istediği bir şeyi yaptıramamış konumuna düşüyor.

ZİYARETİN ZAMANLAMASI MANİDAR

Antony Blinken'ın İsrail'e yönelik daha önceki ziyaretlerinde eliboş döndüğünü belirten TEPAV Dış Politika Programı Direktörü ve eski diplomat Gülru Gezer, açılım ya da müzakere sürecine yönelik bir olumlu gelişme beklemediğini söyledi.

Haberin Devamı

Bölgenin çok gergin bir süreçten geçtiğini ifade eden Gezer şunları söyledi; Görünürde ABD'nin diplomatik olarak savaşın bölgeye yayılmaması konusunda yoğun bir şekilde İsrail'e, İran'a baskı uyguladığını anlıyoruz.

Ben bu ziyaretin zamanlamasının manidar olduğunu değerlendiriyorum. Çünkü bir yandan da Demokrat Parti'nin Ulusal Kongresi düzenleniyor. Bu kongreye Filistin yanlısı gruplar protesto gösterileri yapmak için uzun zamandır hazırlanıyorlardı.

Biden dün bir konuşma yaptı. Kongre binasında bulunan Filistin yanlıları arkalarını dönerek, bir takım dövizler açarak protesto ettiler. Bunun Blinken ziyaretinin pr çalışması olarak değerlendiriyorum.

Müzakerelerin kendisine gelince... Netanyahu'nun aslında Joe Biden'ın İsrail'in planı olarak açıkladığı 3 aşamalı plana sürekli bir takım ilave koşullar getirdiğini görüyoruz. Doha'da yürütülen müzakerelerde de bu şekilde olduğunu anlıyoruz. ABD, Katar, Mısır ve İsrail ilk tur müzakereler konusunda olumlu açıklama yaparken, Hamas hiçbir ilerleme kaydedilmediğini, çok pembe bir tablo çizilmeye çalışıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

İsrail ziyaretinde Kamala Harris detayı ABD’den ‘Elimizden geleni yaptık’ diyebilmek için yapılmış bir manevra

AMAÇ ABD'DEKİ BASKIYI HAFİFLETMEK VE HARRIS'İN ELİNİ KOLAYLAŞTIRMAK

Hamas yetkilileri kategorik olarak da İsrail'in ilave koşullar dayattığı müddetçe bu müzakerelerde bir ilerleme kaydedilemeyeceğini vurgulayan beyanatlarda bulundu. Ben bu müzakere sürecinden ya da Blinken'ın son ziyaretinden pek ümitli değilim. Bu ABD'deki baskıyı biraz hafifletmek, Harris'in elini kolaylaştırmak... Unutmayalım ki, esirler arasında Amerikan vatandaşları da var. Dolayısıyla 'Biz elimizden geleni yaptık' diyebilmek için de yapılmış bir manevra olduğunu değerlendiriyorum.

Ama bundan sonrası önemli. İran ve Hizbullah'ın da bu müzakere sürecinin sonuçlanmasını beklediği anlıyoruz. Eğer olumsuz sonuçlanırsa, bir şekilde süreç sona erdirilirse bölgeyi neler bekliyor? Onu da kaygıyla takip ediyoruz. ABD'nin bölgede yoğun askeri yapılanması var. Temenni tabii ki müzakerelerden olumlu netice çıkması. Ama İsrail buna net bir şekilde 'yine' geçmişte olduğu gibi yanaşmadığını, ilave koşullar öne sürdüğünü Hamas'ın da bu koşullar altında müzakerelere sıcak bakmadığını görüyoruz.

"İSRAİL GERÇEKTEN ATEŞKES İSTEMİYOR"

Savaşta 11. aya girildiğini hatırlatan İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim üyesi Dr. Hazar Vural Jane de İsrail'in özellikle 30-31 Temmuz sonrasında yaptıklarına dikkat çekti.

İsrail'in bölgede sinir uçlarıyla oynadığını ve var olan çatışmayı bir sonraki boyuta taşıma riskiyle karşı karşıya kaldığını belirten Jane şu ifadeleri kullandı;

Bölgede İsrail dışındaki aktörlere bakıldığında savaşın genişletme ve yeni cepheler açma isteği hiç kimsede yok. Lübnan Hizbullah'ından Tahran'a kadar bunu bu şekilde okuyabiliriz. Fakat Netanyahu'nun ABD ziyaretinden dönmesi itibarıyla bölgede yaptığı birçok provoke edici eylemin sonuçlarının yansıdığını görüyoruz. Özellikle Haniye'nin Tahran'da öldürülmesi ve yapısı itibarıyla kongre konuşması, bu eylemlerle birlikte İsrail'in büyük ölçüde Orta Doğu'da, Gazze'de ateşkes gibi bir arzusu olmadığını açık bir şekilde bize gösteriyor.

Bölgenin silahlandığını ve ABD'nin ağustos ayı boyunca bölgeye ne kadar sert güçle, askerleriyle, teçhizatıyla geldiğini görüyoruz. Washington yönetimi İsrail'i korumak için hazır olduklarını söylüyor.

İlginç bir şekilde de ABD, 15-16 Ağustos'u bir ateşkes görüşmesi olarak belirlemişti. Fakat Hamas buraya katılmayacağını açıkladıktan sonra ateşkesin ne kadar gerçekçi olduğu ve ne kadar olabilir tartışma konusu olmuştu. Eğer gerçekten ateşkes isteyen bir İsrail olsaydı bölgede bu kadar provoke edici bir eylemde bulunmazdı. Aslında 7 Ekim sonrasında İsrail, Gazze açısında askeri ve siyasi hedeflerini sıralıyor. Siyasi hedeflerinden bir tanesi Hamas'ı yok etmekti. Bunu başaramadı.

İsrail'in gerçekten ateşkes istemediğini söylemlerinden de biliyoruz. Netanyahu, Hamas ile bir ateşkesin İsrail'in başarısızlığı olduğunu da söylemişti. Fakat ABD bir şeyler yapar gibi görünmeye çalışıyor. Ama açıklamalara baktığınızda ABD'nin olumlu bir tablo çizdiği ve bunda yanılsama içerisinde olduğunu söylediklerini görüyoruz.

"İSRAİL PHILADELPHIA KORİDORU'NDAN AYRILMAK İSTEMİYOR"

Ateşkes görüşmelerinde anlaşmazlıklar var. Özellikle Refah Sınırı'nda Philadelphia Koridoru noktası, İsrail buradan ayrılmak istemiyor. Bu 14 km'lik stratejik alan açısından çok önemli. Ama esirlere dair de soru işaretleri var. Netanyahu'nun gündeminde esirler hiçbir zaman öncelik olmadı. Bunu da aslında söylemlerinden okuyoruz. Özellikle koridorun boşaltılması noktasında geri adım atmayacağını söylüyor. 'Gerekirse esirler bile bu noktada ikinci sıraya düşer' beyanları arasında.

"İSRAİL ZAMAN KAZANMAYA ÇALIŞIYOR"

Washington-Tel Aviv hattında eylemsel ve söylemsel olarak Trump'tan da geldiği üzere bir toprak genişletme arzusu da var. İsrail bir beka sorunu yaşıyor.

Gazze açısından, insanlık açısından durum çok vahim noktada. Tabi İsrail bu ateşkes görüşmeleriyle zaman kazanmaya çalışıyor. ABD'de de bu noktada büyük ölçüde İsrail'in lehine olacak şekilde bu konuyu gündemde tutuyor. 2 gün devam eden görüşmeler Mısır'da tekrar devam edecek. Fakat Hizbullah Fuad Şükür, Tahran da Haniye'nin öldürülmesi noktasında bir cevap vereceklerini günlerdir tekrar ediyorlar. Fakat çok zor bir denklem. Özellikle diplomasinin 20 gündür işlemesi insanlık açısından büyük bir kazanım. Diplomasinin durduğu noktada şiddet artıyor ve savaşlar başlıyor.

Hiç kimse savaş istemiyor. Fakat İsrail'in eylemleri ve provokatif girişimleri bölgeyi sürekli çatışma altına alıyor. Fakat söylenildiği gibi Fuad Şükür'ün intikamı henüz alınmaya başlanmadı. İran açısından da zor bir denge. İsrail bir tarafta, ABD bir tarafta... 45 yıldır bir var oluş mücadelesi var. 45 yıldır silahlanma ve bugünlere hazırlanma noktası var. 

İRAN HEDEF HALİNE GELEBİLECEĞİNİN FARKINDA

Öte yandan İran'ın düşünmesi gereken bir de vatandaşları ve onların güvenliği var. İran'ın kendi sınırlarını ve vatandaşlarını tehlikeye atması olası değil. İran, İsrail'e cevap verdigi anda, orantısız bir güçle belki bir koalisyon tarafından hedef haline gelebileceğinin farkında.

BİRBİRİNDEN UZAK TALEPLER

Blinken'ın açıklamalarına baktığımızda bu ateşkesi 'son şans' olarak gösteriyor. Fakat Hamas ve İsrail'in ayrı noktalarda olduğu ve talepler noktasında birbirlerine uzak olduğunu söyleyebiliriz. Ateşkese sıcak bakan tarafın eylemleri bu şekilde olamaz. Dolayısıyla bölgede bir taraftan yaratılan bu güvenlik sorunları bir taraftan da diplomasiyi öne çıkarma birbiriyle açıkçası çelişen ifadeler.