Dünyaİsrail yardım konvoylarını ‘hedef’liyor!

İsrail yardım konvoylarını ‘hedef’liyor!

31.08.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail’in Batı Şeria ve Gazze’ye yönelik saldırıları sürerken, son günlerde birbiri ardına yardım konvoylarının hedef olması dikkat çekiyor.

İsrail yardım konvoylarını ‘hedef’liyor

Nitekim Birleşmiş Milletler (BM) Gıda Ajansı’nın (WFP) aracına açılan ateşin ardından, bu kez de bir hastaneye yakıt ve tıbbi malzeme taşıyan konvoya füze saldırısı düzenlendi. Euronews’un aktardığına göre, Amerikan Yakın Doğu Mülteci Yardım Örgütü (Anera), Gazze Şeridi’ndeki Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait hastaneye tıbbi malzeme ve yakıt taşıyan bir konvoya İsrail tarafından füze saldırısı düzenlediğini, yerel nakliye şirketinden birkaç kişinin öldüğünü belirtti.

Haberin Devamı

Dikkat edilecekti

Saldırı, ABD’nin, İsrail’in BM araçlarına yönelik saldırılarını eleştirdiği, BM ile insani yardım kuruluşlarına yönelik saldırı ve tehdit söylemlerine son verilmesi çağrısında bulunduğu sırada meydana geldi.

BM Güvenlik Konseyi’nin Gazze’deki insani durumla ilgili toplantısında konuşan ABD Büyükelçi Yardımcısı Robert Wood, İsrail ordusunun WFP’nin açıkça işaretlenmiş bir aracına defalarca ateş açtığını ve bu aracın, Gazze’nin merkezindeki Vadi köprüsünde İsrail askeri kontrol noktasına doğru ilerlerken vurulduğunu vurguladı. Wood, İsrail tarafının, bunun “iletişim hatası”ndan kaynaklandığını bildirdiğini aktarırken, “Onlardan kendi sistemlerindeki sorunları derhal düzeltmelerini istedik. İsrail sadece hatalarının sorumluluğunu üstlenmekle kalmamalı, İsrail ordusunun BM personeline bir daha ateş açmamasını sağlamak için somut adımlar atmalı” dedi.

Haberin Devamı

Philadelphia Koridoru tartışma çıkardı

İsrail Güvenlik Kabinesi, İsrail ordusunun, Gazze’nin Mısır’la olan sınırının Filistin tarafındaki “Philadelphia Koridoru”nda kalmasını belirleyen haritaları onaylama kararı aldı. Karar, 8 bakanın çoğunluğu tarafından onaylandı, Savunma Bakanı Yoav Gallant karşı, Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ise çekimser oy kullandı. İsrail’in söz konusu bölgeyi kontrol altında tutma ısrarı, Hamas ile yürütülen ateşkes ve esir takası görüşmelerinin kesilmesine neden olmuştu. Gallant’ın, karar nedeniyle Başbakan Binyamin Netanyahu’yla tartıştığı belirtildi.

İsrail yardım konvoylarını ‘hedef’liyor

‘Netanyahu hükümeti ateşle oynamaya devam ediyor’

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “İsrail, Gazze’de uygulanan sistematik vahşeti Batı Şeria’ya da maalesef taşımış durumda. İsrail savaşı farklı cephelerde yayma peşinde… Netanyahu hükümeti ateşle oynamaya devam ediyor” dedi.

Fidan, Slovenya’nın başkenti Lübliyana’da ülkenin Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Tanja Fajon ile görüştü. Ortak basın toplantısında konuşan Fidan, Gazze’de soykırımın sürdüğünü vurgulayarak, “Netanyahu hükümeti ateşle oynamaya devam ediyor. Koltuğunu koruma uğruna kendi ülkesi dahil tüm bölgenin geleceğini tehlikeye atıyor. İsrail’e kayıtsız şartsız destek çıkanlar başta olmak üzere Gazze konusunda sessiz kalan herkes vebal altındadır. İsrail’in barbarlığı artık son bulmalı” dedi.

Haberin Devamı

İsrail’in kalıcı ateşkesi onaylaması için uluslararası toplumun baskı kurması gerektiğini belirten Fidan, “Kalıcı barışın tek yolu ise her zaman söylediğimiz gibi 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız, egemen ve coğrafi bütünlüğe haiz bir Filistin devletinin tesisidir” diye konuştu.