06.06.2024 - 11:32 | Son Güncellenme:
Euronews
Madrid'de Soruşturma Mahkemesi, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in eşi Begona Gomez'i yolsuzluk iddiaları nedeniyle 5 Temmuz'da ifade vermeye çağırdı.
Mahkeme, talebin Gomez'in, eşi Sanchez'in pozisyonunu ticari anlaşmaları etkilemek için kullanıp kullanmadığına ilişkin ön soruşturma kapsamında yapıldığını bildirdi. Başbakan Sanchez, eşi Begona Gomez hakkında 'iş dünyasına etki yaptığı ve yolsuzluğa karıştığı' iddialarından dolayı istifa edip etmemeyi düşünmek için verdiği beş günlük aradan sonra görevde kalmaya karar verdiğini açıklamıştı.
Soruşturmanın temelsiz olduğunu belirten Sanchez, sağ ve aşırı sağ muhalefet partilerine tepki göstererek, bunun 'itibarsızlaştırma kampanyası' olduğu savunmasında bulunmuştu. İspanyol Başbakan, sosyal medya platformu X üzerinden paylaştığı iletide, mahkemenin hafta sonu yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinden birkaç gün önce eşini ifadeye çağırma kararını 'tuhaf' bulduğunu dile getirdi.
Ayrıca Sanchez, sağ muhalefetin kendisini engellemek için elinden gelen her şeyi yaptığını söyledi. Sanchez, "Size hükümeti yönetmeye devam etme kararımın her zamankinden daha sağlam olduğunu söylemek istiyorum" diye muhaliflerine tepki gösterdi.
Madrid Savcılığı, delil yetersizliği nedeniyle davanın düşürülmesi için temyize gitmiş ancak bu talep soruşturma hakimi tarafından reddedilmişti. Muhalefet farklı zamanlarda ve çeşitli vesilelerle azınlıktaki sol koalisyon hükümetine liderlik eden Sanchez'in istifasını talep etti.
Dava, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağcı bir partiden aday olan avukat ve siyasetçi Miguel Bernad liderliğindeki yolsuzluk karşıtı aktivist grup 'Temiz Eller' (Manos Limpias) sendikası tarafından özel bir şikayetle açıldı.
Gomez'e 'nüfuzunu kullanarak bazı iş çevrelerine etki yapmak ve yolsuzluk' suçlamaları yöneltiliyor. Manos Limpias'ın suçlamasında, Gomez'in başbakanın eşi olarak nüfuzunu kullanarak üniversitede yürüttüğü bir yüksek lisans programına sponsor bulduğu iddia ediliyor.
Gomez ise, mahkemenin soruşturmayı açtığı nisan ayından bu yana kamuoyuna herhangi bir açıklama yapmadı. Dava uluslararası boyut kazandı.
Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, geçen ay başkent Madrid'deki aşırı sağcı bir mitingde Gomez'e yönelik 'rüşvetçi' ifadesini kullandı. Bunun üzerine İspanya, Buenos Aires Büyükelçisini geri çekti. Milei'nin bu ifadesi, ülkesindeki muhalefet tarafından sert şekilde eleştirildi. Arjantin muhalefeti, Milei'yi bir başka ülkenin iç işlerine müdahale etmekle suçladı.