08.02.2024 - 10:31 | Son Güncellenme:
Euronews
Amerika BirleÅŸik Devletleri'nde siyahilerin Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığının beyazlara göre yüksek olduÄŸu belirtildi.ÂABD Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezi verilerine göre 65 yaÅŸ üzerindeki siyahi Amerikalıların yüzde 14'ü Alzheimer hastası olurken, bu oran beyazlarda yüzde 10'da kaldı. Siyahilere doÄŸru teÅŸhis konma olasılıklarının da daha düşük olduÄŸu ve ailelerinin genellikle önyargılarla dolu tıbbi sistemden tedavi almak için daha fazla mücadele etmek durumunda kaldığı da belirtiliyor. 2060 yılında siyahi Amerikalılarda görülen Alzheimer vakalarının bugünün dört katı artması bekleniyor. Bazı risk faktörleri ırka göre deÄŸiÅŸse de, ırklar arasındaki bu farklılığı yalnızca genetik faktörlerle açıklamak doÄŸru deÄŸil.
SİYAHİLER İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ DAHA YÜKSEK
Problemlerin çoÄŸu hayatın erken safhalarında baÅŸlıyor. Kalp hastalıkları ve diyabet gibi risk faktörlerini oluÅŸturan saÄŸlık sorunları siyahi nüfusta daha sıklıkla görülüyor. Bunun sebebi, siyahilerin kirletici sanayilere daha yakın yerlerde yaÅŸaması, saÄŸlıklı besin seçeneklerinin eksikliÄŸi gibi unsurlardan kaynaklanıyor. Ayrıca depresyon, yüksek tansiyon, obezite ve kronik stresin yanı sıra yoksulluk da Alzheimer'a yakalanma ihtimalini yükseltiyor.Â
Genel olarak bakıldığında siyahiler yaşamları boyunca beyazlara kıyasla aynı kalitede sağlık hizmeti almıyor. Bu sebeple tedaviye, özellikle de yüksek kaliteli tedaviye yeterince erişilememesi, bahsedilen sağlık sorunlarına yol açan risk faktörlerini arttırıyor. Sonuçta da Alzheimer ve demansa bağlı belirtilerini hafifletecek tedaviye erişim zorlaşıyor. Siyahileri bir de yaşamları boyunca karşılaştıkları gizli ırkçılığın etkisini de yaşıyor.