Dünyaİran'dan 2 aşamalı saldırı hazırlığı! Nasıl misilleme yapacakları ortaya çıktı

İran'dan 2 aşamalı saldırı hazırlığı! Nasıl misilleme yapacakları ortaya çıktı

07.08.2024 - 06:34 | Son Güncellenme:

Ortadoğu’da gergin bekleyiş devam ederken, İran’ın Hizbullah ile birlikte iki dalgalı bir saldırı ile İsrail’e misilleme yapacağı öne sürüldü.

İrandan 2 aşamalı saldırı hazırlığı Nasıl misilleme yapacakları ortaya çıktı

İsrail’in İran ve Lübnan’da Hamas ve Hizbullah liderlerine yönelik suikastları sonrası Ortadoğu’daki gergin bekleyiş devam ediyor. İsrail’e karşı misilleme yapması beklenen ve bu misillemede bölgedeki vekillerini kullanacağı tahmin edilen İran’dan henüz beklenen hareket gelmedi.

Haberin Devamı

ABD basınında yer alan ve istihbarat yetkililerine dayandırılan haberlerde, İran ve Hizbullah’tan İsrail’e yönelik ortak bir saldırı beklendiği ifade ediliyor. Axios’un 3 ABD’li yetkiliye dayandırdığı haberlerine göre ABD Başkanı Joe Biden’ın ulusal güvenlik ekibi, Biden ve yarımcısı Kamala Harris’e İran ve Hizbullah’ın İsrail’e karşı misilleme saldırısını ne zaman başlatacağının henüz belli olmadığını söyledi.

Ulusal güvenlik ekibi ayrıca “ABD istihbaratının Hizbullah’tan, İran’dan ve İran destekli gruplardan gelecek 2 saldırı dalgasını içeren bir senaryonun gerçekleşmesinin beklediğini” ifade etti. Yetkililer, ilk önce kimin saldıracağının ve nasıl bir saldırı gerçekleştireceklerinin henüz belli olmadığını ifade etti. ABD’li bir yetkili, istihbaratın İran ve Hizbullah’ın misilleme saldırı üzerinde hala çalıştığını ve her ikisinin de tam olarak ne yapmak istediklerine karar vermediklerini gösterdiğini söyledi. Yemen’deki Husiler de İsrail’e yönelik büyük saldırı planladıklarını duyurdu.

Haberin Devamı

HİZBULLAH İHA İLE VURDU

İsrail ordusu ile Hizbullah arasındaki çatışmalar ise sürüyor. Lübnan’ın Mayfadun beldesindeki bir eve düzenlenen hava saldırısında 5 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyine düzenlediği hava saldırısında Hizbullah mensubu Ali Cemalleddin Cevad’ın öldüğü ifade edildi. Hizbullah ise, İsrail’in kuzeyindeki Akka şehri yakınlarında bulunan 2 askeri üsse insansız hava araçları ile saldırı gerçekleştirildiği, ayrıca bir askeri araca saldırı düzenlendiği duyuruldu.

TEL AVİV'DEN KAÇIŞ 

İsrail'e kısa süre içinde saldırması beklenen İran'da bugünkü gazetelerin manşetleri, beklendiği gibi Orta Doğu'da fay hatlarını yerinden oynatan suikast dizisi ve yüksek tansiyon. Rejimin haber ajansı IRNA tarafından yayımlanan İran gazetesi 'Amerikan medyası Mossad'ın terörist koludur' manşetiyle okurlarının karşısına çıktı, Devrim Muhafızları'nın suikasta dair yaptığı açıklamayla New York Times gazetesini yalanladığını vurguladı.

YANIT AĞIR OLACAK

New York Times gazetesi, Hamas lideri İsmail Haniye'nin kaldığı odaya yerleştirilen bombanın infilak ettirilerek suikastın gerçekleştiğini yazdı. Devrim Muhafızları ise İsrail'in 7 kilogram savaş başlığı taşıyan kısa menzilli bir roketle söz konusu odayı vurduğunu duyurdu. Gazetenin ilk sayfasındaki bir diğer haber 'Tahran'ın Tel Aviv'e yanıtı ağır olacak' başlığıyla sunuldu, ABD'li yetkililerin 13 Nisan'daki tarihi saldırıdan daha büyük ve karmaşık bir cevap beklediği kaydedildi.

Haberin Devamı

KORKUNUN HAYALETİ

Yine IRNA haber ajansı tarafından İngilizce yayımlanan İran Daily gazetesi, 'İsrail'de korkunun hayaleti' manşetini attı. Haberin spotunda "İran Netanyahu'nun sahasında oyun oynamayacak" denildi.

Devrim Muhafızları Ordusu'nun gazetesi Civan, manşetinde 'Washington'ın Tel Aviv'in arkasındaki güçsüz askeri düzeni' başlığını seçti. ABD'nin Orta Doğu'ya askeri teçhizatını gönderdiğini aktaran gazete, ancak Washington'da Tel Aviv'i desteklemenin yeterli zamanı ve sonuçları konusunda şüpheler olduğunu yazdı.

İrandan 2 aşamalı saldırı hazırlığı Nasıl misilleme yapacakları ortaya çıktı

İSRAİL'İ DERİN KORKU SARDI 

Rejimin İngilizce gazetesi Tehran Times ilk sayfasında 'Haniye suikastına misilleme belirirken İsraillileri derin korku sardı' başlığını tercih etti, İran'ın 13 Nisan'daki ilk saldırısının Orta Doğu jeopolitiğini değiştirdiğini savundu.

Haberin Devamı

KARMAŞIK VE ÇETİN İNTİKAM 

Muhafazakar Kayhan gazetesi İsrail hedeflerinin daha geniş ve daha derin şekilde vurulacağını bildiren bir habere yer verdi, İsrail'in yaklaşan intikamı beklerken paniğe kapıldığını belirtti. Gazetenin manşetinde 'Bu kez İran'ın İsrail'e karşı intikamı daha karmaşık ve çetin olacak' denildi, Batılı yetkililer ve medyanın tahminleri aktarıldı.

Bir diğer muhafazakar gazete Risalet 'Direnişin kükremesi kanın intikamıdır' manşetini attı.

İran haber ajansı IRIB tarafından yayımlanan Cam-ı Cem gazetesi 'Tel Aviv'den kaçış' başlığını seçti.