20.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Tahran’a dönen İranlı sporcu Rekabi, İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı’nda coşkulu kalabalık tarafından karşılanırken, pek çok kişi sporcuya çiçek verdi, tezahürat yaptı. Rekabi, burada yaptığı açıklamada, başörtüsü takmamasının “kasıtsız” olduğunu yineledi, “yarışmada beklenmedik çağrı nedeniyle başörtü takmayı unuttuğunu” dile getirdi.
Öte yandan, İran’da Masha Amini’nin ölümüyle başlayan gösteriler bir ayı geride bırakırken, ülkede bir okula baskın düzenleyen güvenlik güçlerinin, 16 yaşındaki Asra Panahi’yi dini lider Ali Hamaney’i öven marşı söylemeyi reddettiği gerekçesiyle darp ettiği öne sürüldü. Panahi’nin, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği de iddia edildi.
DÜNYANIN KADIN DIŞİŞLERİ BAKANLARI BİR ARAYA GELİYOR
Dünyanın kadın dışişleri bakanlarının bu hafta Kanada’nın ev sahipliğinde sanal toplantıda bir araya gelerek İran’da devam eden protestoları tartışacakları açıklandı. Mevkidaşları ile perşembe günü bir araya geleceklerini duyuran Kanada Dışişleri Bakanı Mélanie Joly, “Meslektaşlarım ve ben net bir mesaj göndermek için toplanacağız: İran rejimi, özellikle kadınlara yönelik vahşi saldırılar da dahil olmak üzere halka karşı her türlü şiddet ve zulme son vermelidir. Kadın hakları insan haklarıdır” dedi.
İRAN DEVLET TELEVİZYONUNDA ŞOKE EDEN GÖRÜNTÜ
“Ali'nin Adaleti” adlı hacker grubu tarafından siber saldırı gerçekleşmesinin ardından birkaç saniye boyunca ekranda “Kadın, yaşam, özgürlük” sloganı atılırken, İran Dini Lideri Hamaney'in yüzünün hedef alındığı ve alevler içinde yanan fotoğrafı ve "Yalancı Çoban" yazılı olan görüntüler izletildi. Ekranda "Gençliğimizin kanı sizin elinizden damlıyor" yazılı sloganın altında Mahsa Amini ve protestolarda öldürülen üç genç kızın fotoğrafları görüldü.
“Ali'nin Adaleti” hacker grubu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İnsanlarımızın isteği üzerine, sözümüzü tuttuk ve İran'ı özgür kılmak için bir şey yaptık. Biz 'Ali'nin Adaleti' grubu, cesur yurttaşlarımızın yardımıyla TV kanalına saldırdık. Uyanın! Sokaklarda bize katılın, yozlaşmış sistem yıkılana kadar operasyonlarımıza devam edeceğiz" ifadeleri kullanıldı.
NE OLMUŞTU?
Tahran’da 13 Eylül’de ahlak polisi olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alınan Mahsa Amini, gözaltı merkezinde baygınlık geçirdikten sonra 16 Eylül’de hastanede hayatını kaybetmişti. Amini’nin 17 Eylül'de memleketi Kürdistan eyaletine bağlı Sakkız kentindeki cenaze merasimi sonrasında başlayan gösteriler, ülke geneline yayılmıştı. Tahran Emniyet Müdürlüğü Mahsa Amini’nin ölümüne ilişkin yaptığı açıklamada, Amini’nin uygun olmayan başörtüsü nedeniyle gözaltına alındığını ve ardından karakolda hiçbir fiziki temas olmadan baygınlık geçirdiğini belirtmişti. İran devlet televizyonu, ülke genelindeki protestolarda aralarında polis memurları ve Devrim Muhafızlarına bağlı Besic milislerinin de bulunduğu en az 41 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.