Dünyaİran’da çocuklar tutuklandı, grevler başladı

İran’da çocuklar tutuklandı, grevler başladı

11.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İran’da Mahsa Amini adlı genç kızın gözaltındayken hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestolar liselere sıçrarken, güvenlik güçlerinin, bazıları plakasız olan araçlarla okullara gelip öğrencileri gözaltına aldığı bildirildi.

İran’da çocuklar tutuklandı, grevler başladı

İranlı yetkililerse öğrencilerin okuldan atılmadığını, aileleriyle iletişime geçildiğini belirtti ancak gözaltılara ilişkin bir açıklama yapmadı. Norveç merkezli İran’daki insan hakları grubu “Hengaw”, haftasonunda polisin, müdahale sırasında eylemcilere ateş açtığını ve iki kişiyi öldürdüğünü öne sürdü, şimdiye dek protestolarda 18 yaş altı 18 gencin hayatını kaybettiğini açıkladı. İran İnsan Hakları adlı kuruluş ise, çatışmalarda bugüne kadar aralarında 19 çocuğun da bulunduğu en az 185 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Öte yandan muhalif İran medyasında yer alan haberlere göre, Buşehr eyaletindeki Aseluye kentinde yer alan Abadan Rafinerisinde bazı işçiler dün protestolara destek amaçlı olarak greve başladı. Sosyal medyada da işçilerin tesise giden yolu kapattığı ve katran varillerinin ateşe verildiği görüntüler paylaşıldı. Taşeron Petrol İşçilerinin Protestoları Organizasyon Konseyi adlı bir kuruluş da, Telegram üzerinden tüm petrokimya işçilerini ulusal çapta greve çağırdı.