06.10.2016 - 12:36 | Son Güncellenme:
Irak, Türkiye ile arasındaki Başika krizini Birleşmiş Milletler'e (BM) taşıdı. Bağdat hükümeti, Türkiye'nin Musul yakınlarındaki Başika kampındaki askeri varlığıyla ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi'nin acil bir toplantı yapmasını talep etti.
Irak Devlet Televizyonu da Dışişleri Bakanlığı'nın Güvenlik Konseyi'nden, sorumlululuk üstlenmesini ve uluslararası desteği yoğunlaştırmasını istediğini bildirdi.
Türkiye ile Irak arasındaki ilişkiler, Ankara'nın geçen yılın sonlarında Musul'un kuzeydoğusundaki kampa IŞİD'le savaşacaklara eğitim vermek amacıyla asker yollamasından bu yana gergin.
Irak, Türkiye'nin askeri varlığını Irak'ın egemenliğinin 'açık ihlali' olarak görüyor ve Türk askerinin çekilmesini istiyor. Başbakanı Haydar El İbadi, dünkü açıklamasında Türkiye'nin Irak'ta asker bulundurmasının 'bölgesel bir savaşa' yol açabileceği uyarısında bulunmuştu.
Haydar El İbadi, "Türk tarafından pek çok kez Irak'ın işlerine karışmamalarını istedik. Türklerin macerasının bölgesel bir savaşa dönüşmesinden korkuyorum" demişti.
Irak Meclisi, Türkiye'nin Musul'a bağlı Başika'daki askeri varlığını kabul etmediğini açıklayan ve Türk askerlerini "işgalci güçler" olarak nitelendiren bir açıklama yapmış, Dışişleri Bakanlığı Irak Meclisi'ni kınamıştı.
ANKARA ÖFKELİ: KABUL EDİLEMEZ
Bu gelişmeler sonrası bir açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise Türkiye'nin Irak'ta işgalci bir amaçla bulunmadığını kaydetmişti.
Bugün de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, şu açıklamayı yaptı:
"Irak'ta yapılan bu açıklama hiçbir şekilde Türkiye tarafından kabul edilemez. Türkiye’nin Başika’daki varlığı orayı işgal etmek nedeniyle ortaya konulan bir varlık değildir. Irak yönetimi Irak yetkilileri eğer bir tepki ortaya koymaları gerekiyorsa bir günde Musul IŞİD tarafından işgal edildiğinde, Rakka bir günde IŞİD tarafından işgal edildiğinde neredeydiler?
Türkiye'nin Başika'daki varlığı Musul'un IŞİD işgalinden kurtulması için oradaki yerel güçlerin talebi üzerinedir. Dolayısıyla Türkiye orayı işgal etmek için, başka ülkeler gibi uzaklardan gelip işgal etmek için orada değildir. Musul halkına yardım etmek için oradadır. IŞİD'le olan bir mücadelenin içerisinde orada destek vermek için oradadır. Kuzey Irak Merkezi Yönetiminin talebi ve isteği üzerine oradadır. Dolayısıyla Irak hükümetinin bu açıklamasını, Irak'tan gelen bu resmi açıklamayı hiçbir şart altında kabul etmeyiz. Türkiye bu açıklamayı şiddetle reddettiğini ifade eder. Bizim Başika'daki varlığımız tamamıyla oradaki durumun normalleşmesine katkıda bulunmak ve orada Musul'un ve Musul halkının korunmasına destek vermek içindir."
Kurtulmuş, ABD'nin konuyla ilgili bir açıklaması olduğuna ilişkin sorusu üzerine de "Biz bu açıklamayı yapılmamış kabul ederiz. Eğer bu açıklamanın üstüne bir açıklama yapmak gerekirse bizim Amerika Birleşik Devletleri'nin Irak’ta varlığının ne anlama geldiğini sormamız gerekir" dedi.
Kaynak: BBC Türkçe