DünyaInstagram’a istismar davası

Instagram’a istismar davası

23.07.2024 - 06:32 | Son Güncellenme:

Bir hukuk firması, Instagram ve Facebook’un bağlı olduğu Meta’ya, yapay zeka tarafından üretilen çocuk istismarı görsellerinin reklamına izin verdiği suçlamasıyla dava açtı.

Instagram’a istismar davası

İngiltere’de Schillings hukuk bürosunun, Instagram, Facebook ve Whatsapp’ın bağlı olduğu, ABD merkezli sosyal medya devi Meta’ya dava açtığı bildirildi. Daily Mail gazetesine göre, Schillings firması, bu hukuki mücadeleyi “5Rights Foundation” adlı çocuk yardım kuruluşu adına başlattı. Schillings, Instagram’ı, pedofillerin yapay zeka aracılığıyla ürettiği çocukların cinsel istismar fotoğraflarının yer aldığı web sitelerinin reklamlarının yapılmasına izin vermekle suçluyor.

Haberin Devamı

‘Tıklamak yetiyor’

Instagram’ın bu vesileyle kazanç sağladığını öne süren firmanın hukuki mücadelesiyle ilgili haberde şu satırlar yer aldı: “Instagram’da çocukların cinsel istismar fotoğrafları yayımlanırken daha fazla müstehcen içerik satın almak için ilgili sitelere tıklanması isteniyor. Instagram, yetişkinleri ve çocukları riske atan içeriklerin paylaşılmasına fırsat vererek çevrimiçi istismara ortak oluyor.” 5Rights Foundation’ın kurucusu Barones Beeban Kidron da “Çocuklar sömürülüyor ve Meta bu istismara ilginin artmasına yardımcı oluyor” dedi. Schillings’in suçlamasında Instagram’a yönelik bir polis dosyasına da atıfta bulunduğu belirtildi.

Fotoğrafları çalıp yeniden üretiyorlar

Suçluların sosyal medyadan çaldığı çocuk fotoğraflarını yapay zekayla istismar görüntülerine dönüştürdüğü, bu sömürünün 6 ayda 4 katına çıktığı bildirildi.

Haberin Devamı

*İngiltere’deki küresel İnternet İzleme Vakfı (Internet Watch Foundation/IWF)) yapay zeka kullanımının kolaylaşmasıyla çocuklarla ilgili cinsel istismar videolarının artacağı uyarısında bulundu.

*IWF raporunda, 3 yaşından 8 yaşına kadar tecavüze uğradıktan sonra polis tarafından kurtarılan ve bugün 20 yaşında olan kadının kâbusunun bitmediği belirtildi. Mağdura yönelik cinsel saldırı görüntülerinin internette paylaşılıp satıldığı bildirildi.

*Yine IWF raporunda, ünlü çocukların da yapay zekayla istismar görüntülerinin oluşturulduğu dile getirildi.

Meta suçlamayı reddediyor

Daily Mail’e göre, Instagram ve Facebook’un bağlı olduğu ABD’li Meta firması suçlamaları reddederken şu ifadeleri kullandı: “Bu yılın başında kuralları ihlal eden hesaplar tarafımızca kaldırıldı. İster yapay zeka ister gerçek bir kişi tarafından yapılsın, her türlü çocuk istismarı korkunçtur ve buna karşı net kurallarımız var. Bu içerikleri, istismara uğramış çocuklar merkezine bildiriyoruz. Ayrıca, platformlar arası suistimalle mücadele için diğer şirketlerle paylaşımda bulunuyor, polise ve yargıya destek oluyoruz.”