Dünyaİnsanoğlu sonunda bitkilerle de konuşmaya başladı! ‘Ey benim sevgili ağacım nasılsın?’

İnsanoğlu sonunda bitkilerle de konuşmaya başladı! ‘Ey benim sevgili ağacım nasılsın?’

27.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yeni araştırmalarda, bitkilerle “ışık yolu”yla iletişim kurulabileceği ortaya çıktı. Gelecekte insanlar, kuraklık veya hastalık gibi hallerde kendilerini korumaları için bitkileri uyarabilecek!

İnsanoğlu sonunda bitkilerle de konuşmaya başladı ‘Ey benim sevgili ağacım nasılsın’

Araştırmalar, bitkilerle “konuşmanın” ve onları yaklaşan salgınlara, aşırı hava koşullarına karşı uyarmanın mümkün olabileceğini gösterdi.

Haberin Devamı

İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nden bir ekip, bitkilerle iletişim kurmak için “ışık tabanlı mesajlaşmayı” kullandı. Tütün bitkileriyle yapılan deneyler, bir bitkinin savunma mekanizmasının (bağışıklık tepkisi), ışığın bir mesaj ileticisi olarak kullanılmasıyla etkinleşeceğini gösterdi.

IŞIKLI ARAÇ KULLANILDI

Cambridge araştırmacıları daha önce bitki hücrelerinde olup bitenlerin iletilmesi için biyolojik ve kimyasal reaksiyonları ölçen, floresan ışığının kullanıldığı biyosensörler geliştirmişti. Biyosensörler, bitkilerin çevreye tepki verdiğini, yani insanlarla iletişim kurduğunu göstermişti. Yeni araştırmadaysa, bitkilerdeki bir geni aktive etmek veya savunma mekanizmasını tetiklemek için ışık kullanan “Highlighter” adlı araç denendi. Highlighter’ı tasarlayan Bo Larsen, uzmanları bitkilerle konuşma hedefine daha yaklaştırdı. Ekip, “Bitkileri salgınlara ve haşereye karşı uyarabilirsek, savunma mekanizmalarını harekete geçirebilirler. Ayrıca kuraklık uyarısıyla da su tasarrufu yapmalarını sağlayabiliriz” dedi.

Haberin Devamı

AMAZIN DA YAPAY ZEKA YARIŞINDA

E-ticaret devi Amazon, OpenAI’ın ürettiği ChatGPT’ye “Claude” adlı bir rakip yaratan “Anthropic” şirketine 4 milyar dolar yatırım yapacağını açıklayarak yapay zekâ yarışına girdi. Amazon’un, Anthropic’e ilk olarak 1,25 milyar dolar yatırım yapacağı ve şirketin azınlık hissesini alacağı belirtildi. Böylece, “Alexa” adlı sesli asistanını üretken yapay zekâyla güçlendirmeyi hedefleyen Amazon, rakipleri Microsoft ve Google ile “yapay zekâya hâkim olma” yarışına girdi.

CHATGPT ARTIK KONUŞUP GÖRECEK

ABD merkezli OpenAI şirketi, geliştirdiği yapay zekâ sohbet botu ChatGPT’nin artık konuşabileceğini, dinleyebileceğini ve görüntüleri işleyebileceğini açıkladı. OpenAI, yapay zeka botunu yalnızca bir metin kutusuna cümleler yazarak değil, konuşarak veya bir resim yükleyerek yönlendirmenize olanak tanıyan yeni sürümün kullanıma sunulacağını duyurdu. Kullanıcıların, nesnelerin fotoğraflarını çekerek ya da var olan bir resmi göndererek ChatGPT’den isteklerde bulunabileceği belirtildi. Kullanıcının bir matematik probleminin fotoğrafını göndererek ChatGPT’den sorunun çözümünü isteyebileceği veya resmini sunduğu bir grafiği yorumlaması talimatını verebileceği ifade edildi. Ayrıca, sesli sohbetin mümkün olacağı ChatGPT, Apple’ın dijital asistanı “Siri”ye benzetildi. Yeni özellikler yakında Türkiye’de aylık ücreti 499,99 TL olan “ChatGPT Plus” abonelerine sunulacak. Ücretsiz sürüm ise “kısa bir süre sonra” bu özelliklere sahip olacak.