30.05.2023 - 14:54 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Malezya, bir Çin deniz aracının İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma iki İngiliz savaş gemisi enkazını yağmaladığını belirledi. Tartışmalı Güney Çin Denizi sularında yasa dışı demirleyen bir yük gemisine, Pazar günü el konuldu. Balıkçılar ve dalgıçlar, yabancı gemilerin bölgede olduğunu ilk kez geçen ay Malezyalı yetkililere bildirdi.
Harekete geçen Malezya sahil güvenlik ekipleri, el konulan Çin'e ait geminin Fuzhou'ya kayıtlı olduğunu ve güvertesinde 32 mürettebat bulunduğunu açıkladı.
Malezyalı yetkiller, Çin gemisinde bulunan cephanenin İngiliz savaş gemileri HMS Prince of Wales ve HMS Repulse'e ait olduğu tahmin ediliyor. Söz konusu iki gemi, 80 yıl önce İkinci Dünya Savaşı sürerken Japon ordusu tarafından 10 Aralık 1941 tarihinde batırıldı.
Malayaları savunmak için Singapur'a gönderilen HMS Prince of Wales ve HMS Repulse, Japon donanması tarafından torpidolarla hedef alındı.
ABD'nin Pasifik Okyanusu'ndaki stratejik adası Hawaii'de gerçekleşen Pearl Harbour baskınından yalnızca üç gün sonra gerçekleşen saldırıda 842 denizci öldü. HMS Prince of Wales ve HMS Repulse'te can veren 842 asker, İngiliz donanma tarihinin en kötü felaketlerinden biri olarak kayıtlara geçti.
İngiliz gemileri Malezya'nın doğu kıyısının yaklaşık 100 kilometre açığında, okyanus tabanında yatıyor. Söz konusu enkazlar, onlarca yıldır 'savaş öncesi çelik'ler nedeniyle hedef alınıyor. Savaşta nükleer bombaların patlamasından önce üretilen çelikler, düşük radyasyon seviyesi nedeniyle nadir olarak kabul ediliyor. Gemi enkazlarında bulunan 'savaş öncesi çelikler', günümüzde tıbbi ve bilimsel teçhizatlar için değerli bir kaynak.
Melazya'nın yayımladığı görüntülerde, Çin gemisinde bulunan İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma top mermileri dikkat çekici. Yetkililer, cephanenin asıl kaynağını araştırıyor.
Malezya Sahil Güvenlik Ajansı, polisin güneyde kalan Johor eyaletinde özel bir hurdalıktan ele geçirdiği ve iki batık gemiden olduğu belirtilen, patlamamış mühimmat yığınağıyla bağlantılı olduğunu ekledi.
İngiltere Savunma Bakanlığı ise, deniz savaşı şehitliğine 'saygısızlık' olarak nitelediği Çin hamlesini kınadı.
Malezya’da 2017 yılında düzenlenen bir gezi turunda bir dalgıç, Kraliyet ailesine ait HMS Prince of Wales adlı geminin tarafından yağmalandığına yönelik bir hasar kaydı belgesi göstermişti. Dönemin İngiltere Savunma Bakanı, altı İngiliz savaş gemisinin yağmalandığı iddialarını araştırmak için Malezya ve Endonezya hükümetleriyle birlikte çalışacaklarını söylemişti.
Çin, en hassas sorunu Tayvan nedeniyle ABD ile Güney Çin Denizi'nde aralıksız şekilde boğaz boğaza geliyor. Pekin yönetimi tartışmalı sularda inşa ettiği suni adalara birçok askeri üs ve altyapı tesisi konuşlandırdı, ancak başta Tayvan olmak üzere Vietnam, Filipinler, Malezya ve Brunei gibi ülkeler de adalar üzerinde hak iddia ediyor.
ABD, Filipinler ile Şubat ayında imzaladığı askeri üs anlaşması sayesinde Çin'in etrafını sarmayı başardı. Dört yeni üssün Amerikan ordusuna açılmasıyla, Washington'ın Güney Çin Denizi çevresindeki savunma kalkanı kurulmuş oldu. En güneyde Avustralya'nın, en kuzeyde ise Japonya ve Güney Kore'nin yer aldığı hat, Filipinler'in katılmasıyla tamamlandı.