Dünyaİmkansız değil! İsrail koridordan çekilebilir

İmkansız değil! İsrail koridordan çekilebilir

05.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Gazze’de ateşkes için müzakereleri tıkayan Philadelphi Koridoru konusunda İsrail heyetinin tutumu, Başbakan Netanyahu’nun açıklamaları kadar katı değil. Anlaşmanın ikinci aşamasında İsrail koridordan çekilebilir.

İmkansız değil İsrail koridordan çekilebilir

Gazze Şeridi’nde İsrail ile Hamas arasında bir ateşkes sağlanmasına yönelik diplomatik çabalar sürüyor. Görüşmelerin tıkanmasının ana unsuru olarak gösterilen Philadelphi Koridoru konusundaysa halen tartışmalar bitmedi.

Haberin Devamı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun önceki günkü açıklamasında, Philadelphi Koridoru’ndaki varlıklarını sürdüreceklerini belirtmesine ve “Savaşın hedeflerine ulaşması Philadelphi Koridoru’ndan geçiyor” ifadelerini kullanmıştı.

Ancak müzakerelere yakın isimlerin açıklamaları İsrail tarafının konuyla ilgili bu kadar katı olmadığını gösteriyor. İsrailli müzakereciler, Netanyahu’nun ısrarına rağmen, rehine anlaşmasının ikinci aşamasında ordunun Philadelphi Koridoru’ndan tamamen çekilebileceğini savunuyor.

İKİNCİ AŞAMADA

Nitekim İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberinde, Mossad Direktörü David Barnea’nın arabuluculara “İsrail’in Gazze-Mısır sınırındaki Philadelphi Koridoru’nda, ateşkes ve esir takası anlaşmasının ilk aşamasında varlığını sürdürerek anlaşmanın ikinci aşamasında çekileceği” yönünde bilgi verdiği aktarıldı. Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer da, ülkesinin anlaşmanın ilk aşamasında Philadelphi Koridoru’ndan ayrılmayacağını ancak ikinci aşamada “açık kapı” bırakabileceklerini belirtti. 

Haberin Devamı

Öte yandan ülkede bir kesim müzakereleri desteklerken, aşırı sağcılar ise sabote ediliyor. Nitekim İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, “Hamas ile müzakereleri durdurmak için çalışıyorum” ifadelerini kullandı. 

DIŞİŞLERİ’NDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki sınırdan Hamas’a silah kaçırıldığı suçlamalarına tepki gösterdi. Açıklamada, Netanyahu’nun ifadeleri “kamuoyunu manipüle etmeye yönelik yalanlar” diye nitelendirildi, amacının “ateşkes görüşmelerinin sonuca ulaşmasını engellemek olduğu” belirtildi. Ayrıca, Mısır’a yönelik iddialarının da kabul edilemez olduğu kaydedildi.

İmkansız değil İsrail koridordan çekilebilir

ABD’DE HAMAS’A DAVA AÇILDI

ABD Adalet Bakanlığı, 7 Ekim saldırılarıyla bağlantılı 6 Hamas lideri hakkında dava açıldığını duyurdu. İddianamede adı geçen Hamas liderleri arasında Yahya Sinvar’ın yanı sıra Temmuz’da hayatını kaybeden İsmail Haniye, Marvan İsa, Halid Meşal, Muhammed Deyf ve Ali Baraka da var. İddianamede Hamas’ın onlarca yıldır gerçekleştirdiği iddia edilen saldırıların yanı sıra, 7 Ekim saldırıları da var. 

Haberin Devamı

İSTİFALAR SÜRÜYOR

İsrail Ordusu’nda Kara Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Tamir Yadai’nin istifa kararı almasının ardından Polis İstihbarat Birimi Başkanı Dror Assaraf’ın da görevinden ayrıldı. Assaraf, 35 yıldır bu görevi sürdürüyordu. İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in aday gösterildiği Daniel Levy’nin, İsrail Polis Komiserliği’ne tayin edilmesinden beri teşkilatta üçüncü istifanın gerçekleştiğine işaret edildi.