Dünya‘İlişkilerin normalleşmesini destekliyoruz’

‘İlişkilerin normalleşmesini destekliyoruz’

02.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ankara ile Şam arasındaki ilişkilerin normalleşmesi amacıyla Rusya-İran-Türkiye-Suriye formatında yapılacak toplantının yakın bir zamanda gerçekleşeceğini söyledi.

‘İlişkilerin normalleşmesini destekliyoruz’

Russia Today (RT) televizyonuna verdiği röportajda, tarafların geçen yıl savunma ve dışişleri bakanlıklarının yanı sıra istihbarat servislerinin katılımıyla, iki ülke ilişkilerinin normalleşmesine sağlayabilecek koşulları tartışmak üzere bir araya geldiğini hatırlatan Lavrov, “Şu anda bir sonraki toplantıyı hazırlamanın uygun olduğuna inanıyoruz. Toplantının yakın bir gelecekte yapılacağından eminim. Şam ve Ankara’daki ortaklarımızın ilişkilerini normalleştirmelerini destekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Lavrov, ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında 2010-2011 yıllarına kadar var olan sıcak kişisel ilişkilerin olumlu bir rol oynayabileceğini de sözlerine ekledi. Lavrov, Rusya, İran, Türkiye ve Suriye’nin yaptığı toplantının faydalı olduğunu ancak tarafların bundan sonra nasıl hareket edecekleri konusunda anlaşmaya varamadıklarını ifade ederken, Şam’ın bu sürecin devamı için Türk birliklerinin Suriye’den çekilmesi sürecinin netleştirilmesi gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Suriye Devlet Başkanı Esad, Halk Meclisi’ne (parlamento) hitaben yaptığı konuşmada, Rusya, İran ve Irak gibi arabulucuların Türkiye ile Suriye’yi barıştırma çabalarının samimi olduğunu, ancak bu girişimlerde ilerleme kaydedilmediğini belirtmişti. Esad, görüşmelerin başlatılması için Türkiye’nin Suriye’den asker çekmesi gibi ön şartlarının olmadığını söylemişti.