DünyaHusilerin füzesi endişeyi artırdı

Husilerin füzesi endişeyi artırdı

16.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Husiler tarafından fırlatılan bir füzenin ilk kez İsrail’in merkezine ulaşması ve Başbakan Netanyahu’nun hem Husileri hem de Hizbullah’ı tehdit eden açıklamaları, savaşın yayılması endişelerini yeniden gündeme getirdi.

Husilerin füzesi endişeyi artırdı

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Yemen’in önemli bölümünü kontrol eden Husiler tarafından ateşlenen yüzeyden yüzeye bir füzenin, ilk kez İsrail’in merkezine ulaştığı ve insanların yaşamadığı bir bölgeyi vurduğu haber verildi. Bu saldırı sonrası İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’dan “Bedelini ödeteceğiz” açıklaması gelirken, bir kez daha çatışmaların yayılması endişesi gündeme geldi.

Haberin Devamı

Füze, dün sabah saatlerinde İsrail’e ulaştı. Tel Aviv’in yanı sıra İsrail’in merkezinde hava saldırısı sirenleri çalarken, Demir Kubbe’den geldiği belirtilen patlama sesleri duyuldu. İsrail ordusu “doğudan ülkenin merkezine doğru ilerleyen ve açık alana düşen bir yüzeyden yüzeye füze tespit edildiğini, yaralanma bildirilmediğini” açıkladı. Bununla birlikte, saldırıyla bağlantılı olarak, İsrail’in orta kesimlerindeki kırsal bir bölgede yangın çıktığı ve Modiin kentinde bir metro istasyonundaki yürüyen merdivenlere bir füze ya da önleme aracı parçasının düştüğü görüldü. Ordu, bölgedeki patlama seslerinin İsrail’in kendi önleme füzelerinden geldiğini duyurdu.

Husi basın temsilcisi Nasruddin Amer ise, “X” üzerinden, “engellenen 20 füzenin ardından bir Yemen füzesinin İsrail’e ulaştığını ve bunun bir başlangıç olduğunu” savundu. İran destekli Husiler, Gazze’deki savaşın başlamasından bu yana İsrail’e defalarca insansız hava aracı ve füze fırlatmış, bunların neredeyse tamamı Kızıldeniz üzerinde engellenmişti.

Haberin Devamı

‘Bedelini ödeteceğiz’

İsrail Başbakanı Netanyahu, Husileri tehdit ederek “Bize saldıran hiç kimse silahlarımızdan kaçamayacaktır” ifadesini kullandı, Lübnan sınırındaki durumu değiştirmek için de “her şeyi yapacaklarını” duyurdu.

Netanyahu, Yemen’den yapılan saldırı ve İsrail-Lübnan sınırındaki duruma ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Husiler şimdiye kadar bize zarar verecek her türlü girişimin bedelini ağır ödeteceğimizi bilmeliydi. Hatırlatmaya ihtiyaç duyanlar Hudeyde limanını ziyaret edebilirler” dedi. 

Bu gelişmeler, Gazze’de süren savaşın yayılma endişelerini bir kez daha gündeme getirdi. Nitekim İsrail basını, Netanyahu’nun, kuzeyde Lübnan cephesindeki askeri saldırıları genişletme kararı aldığını iddia etti, yakın gelecekte adım atılmasının planlandığı savundu.

Afrika’dan gelenleri Gazze’ye göndermişler

İsrail ordusunun, asker ihtiyacını karşılamak için Afrika’dan iltica başvurusu yapan sığınmacılara, başvurularının kabulü karşılığında Gazze cephesine götürdüğü iddia edildi. “Haaretz” gazetesinin haberine göre, isimlerinin açıklanmasını istemeyen güvenlik yetkilileri, söz konusu projenin ordunun hukuk danışmanlarının rehberliğinde organize bir şekilde yürütüldüğünün altını çizdi. Afrikalı sığınmacılara yönelik söz konusu “istismara” ilişkin içeride yükselen eleştirilerin bastırıldığını vurgulayan güvenlik yetkilileri, bunun “çok sorunlu bir konu olduğunu” aktardı. İsrail’de şu an çoğu genç erkek olmak üzere yaklaşık 30 bin Afrikalı sığınmacı bulunurken, bunlardan yaklaşık 3 bin 500’ünü İsrail makamlarının iltica başvurularını işleme koymaması veya karara bağlamaması nedeniyle mahkeme tarafından geçici statü verilen Sudan vatandaşları oluşturuyor.

Haberin Devamı

Husilerin füzesi endişeyi artırdı

Ayşenur, ABD’de de vurulmuş

İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail askerlerince öldürülen ve Türkiye’de toprağa verilen Ayşenur Ezgi Eygi’nin arkadaşı Büşra Demirkol, Eygi’ye Filistin’e gitmesinin tehlikelerini anlattığında “Biliyorum ama ölürsem de ölürüm” dediğini söyledi. Kendisinin Washington Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olduğunu, Eygi ile de orada tanıştıklarını belirten Demirkol, Ayşenur’un üniversitedeki İsrail karşıtı protestolarda çok aktif olduğunu aktararak, “Her gün oradaydı. Sabahlara kadar oradaydı. Her toplantıdaydı. Çok pırıl pırıldı, insan canlısıydı. Her şeye çok duyarlıydı... 18 yaşındayken ABD’deki yerlilerin haklarını savunmak için bir eylemde 3 kez plastik mermiyle vurulmuşluğu var” ifadelerini kullandı.