24.01.2023 - 15:55 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Irkçı Pegida örgütü lideri Edwin Wagensveld'in Hollanda Parlamentosu önünde Kur'an-ı Kerim yırtmasına Türkiye'den sert tepki geldi. Aşırı sağcı Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar Hareketi (Pegida) lideri Edwin Wagensveld, Stockholm'de Kur'an-ı Kerim yakan ırkçı Sıkı Yön Partisi (Stram Kurs) lideri Rasmus Paludan'a destek için parlamento binası önüne geldi.
Irkçı liderin, Lahey'deki parlamento binası önünde kutsal kitap Kur'an-ı Kerim'i ateşe vermesine polis engel oldu. Polis, daha önce Kur'an yakmak istediği için iki kez gözaltına alınan Pegida lideri Wagensveld'e yeni bir girişimde bulunması halinde gözaltına alınacağını söyledi.
Edwin Wagensveld, bunun üzerine Kur'an-ı Kerim'i yırtarak yere attı ve daha da ileri giderek kutsal kitabı ayaklarıyla çiğnedi.
Aşırı sağcı Pegida örgütü lideri Wagensveld, geçen yıl 23 Ekim ve 20 Kasım tarihlerinde parlamento binası önünde Kuran yakma girişimi nedeniyle gözaltına alınmıştı.
Türkiye, İsveç'ten sonra Hollanda'da yaşanan skandalı lanetleyerek çok sert tepki gösterdi. Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrılırken, protesto notası verildi. Resmi açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Bu alçak eylem, İslam düşmanlığının, ayrımcılığın ve yabancı düşmanlığının Avrupa’da artık sınır tanımadığının açık ilanıdır. Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi Bakanlığımıza çağırılarak bu iğrenç ve aşağılık eylemi kınadığımız ve protesto ettiğimiz güçlü ifadelerle bildirilmiş, Hollanda’nın bu tür provokatif eylemlere müsaade etmemesi talep edilmiştir."
Daha önce Pegida lideri Wagensveld'in yargılanmasına gerek olmadığı yönünde karar veren Hollanda'dan, yeni skandala ilişkin henüz bir resmi açıklama yok.
Algemeen Dagblad (AD) gazetesi, 'Türkiye Lahey'deki protesto nedeniyle Hollanda büyükelçisini çağırdı: Aşağılık eylem' başlığıyla bir haber yayımladı ve Ankara'nın Pegida lideri Wagensveld'e yanıt verdiği yorumunu yaptı. İsveç'teki skandalı da hatırlatan AD, Ankara ve Stockholm arasındaki ilişkilerin baskı altında olduğunu yazdı.
'Türkiye Hollanda büyükelçisini çağırdı' manşetini atan De Telegraaf, Ankara'dan gelen resmi açıklamadan alıntılar yaptı ve Türkiye'nin Hollandalı yetkililerden benzer provokasyonlara izin vermemesini istediğini aktardı.
De Telegraaf ve AD gazeteleri, provokatör Edwin Wagensveld'in sözlerine de haberlerinde yer verdi. Aşırı sağcı Wagensveld, Türkiye'nin 'tipik bir tepki' verdiğini ileri sürdü ve Ankara Büyükelçisi'nin Dışişleri Bakanlığı'na gitmesinden duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi. İslam karşıtı politikacı, Hollanda Büyükelçisi'nin Türk Dışişleri'nde kalıcı bir park yeri bulmasını önerdi ve benzer skandalların daha sık olacağını söyledi.
Trouw gazetesi ise, 'Erdoğan Batı ile çatışma arıyor ve seçimleri öne çekiyor' başlıklı bir haberi sayfasına taşıdı. Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Joep Wijnands'ın bugün Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını belirten Trouw, Ankara'nın İslam karşıtı Pegida liderinin Lahey'de Kur'an-ı Kerim yırtmasını çok ciddiye aldığını yazdı.
Büyükelçi Wijnands'ın İsveçli meslektaşıyla aynı kaderi paylaştığını dile getiren gazete, Stockholm'deki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kur'an yakılmasının Türkiye'de öfkeli tepkileri tetiklediğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğine destek verilmeyeceğini belirttiği sözlerine haberinde yer veren Trouw, Hollanda ile ortaya çıkan gerilimin 2017 seçimlerinden önce yaşanan krizi hatırlattığını savundu.
Erdoğan'ın seçimlere aylar kala desteğini yeniden artırmaya başladığı yorumunu yapan gazete, muhalefetin henüz Erdoğan karşısına bir aday çıkaramadığını da vurguladı.
Amsterdam merkezli Het Parool, 'Türkiye, Lahey'deki protesto nedeniyle Hollanda Büyükelçisi'ni çağırdı' başlığını tercih etti, Ankara'nın resmi açıklamasında İsveç'te Kur'an yakılmasına atıfta bulunduğunu okuyucularına aktardı.