DünyaHizbullah komutanını Beyrut’ta hedef aldı

Hizbullah komutanını Beyrut’ta hedef aldı

31.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İsrail Golan’da 12 kişinin öldüğü saldırıya yanıtı Lübnan’ın Başkenti Beyrut’u vurdu. Hava saldırısının hedefinde Hizbullah’ın 2 numarası Fuad Şükür vardı. Şükür’ün akıbeti hakkında çelişkili açıklamalar geldi.

Hizbullah komutanını Beyrut’ta hedef aldı

Golan’da 12 kişinin yaşamını yitirdiği saldırının ardından Hizbullah’a karşılık vermesi beklenen İsrail, Lübnan’nın başkenti Beyrut’ta Şiilerin yoğun olarak yaşadığı Dahieh banliyösüne hava saldırısı düzenledi. Saldırının Dahiye’deki işlek caddelerin üzerinde bulunan birden fazla binaya yönelik gerçekleştirildiği belirtildi. Saldırı sonucu meydana gelen patlama nedeniyle dumanlar yükseldi, olay bölgesinde büyük panik yaşandı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada 12 kişinin hayatını kaybettiği Mecdel Şems ve birçok İsraillinin ölümünden sorumlu olduğu öne sürülen Hizbullah’ın 2 numaralı isminin hedef alınarak yok edildiği belirtildi. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da saldırı sonrası sosyal medya hesabından “Hizbullah kırmızı çizgiyi aştı” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Bölgedeki kaynaklar hedefteki ismin Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın üst düzey danışmanlarından Fuad Şükür olduğunu aktardı. Lübnanlı güvenlik kaynakları, Şükür’un saldırıdan sağ kurtulduğunu açıkladı. Lübnan resmi haber ajansı NNA’da yer alan haberde ise, saldırıda Hizbullah’ın Şura Meclisi’nin bulunduğu Huhreyk Mahallesi’nin hedef alındığı kaydedildi. Saldırının insansız hava araçlarından fırlatılan 3 füzeyle gerçekleştiği vurgulanan haberde, Beyrut’ta er-Rabih ismindeki bir binanın vurulduğu ve 2 katının yıkıldığına işaret edildi. Lübnan Sağlık Bakanlığı saldırıda 1’i kadın, 2’si çocuk 3 kişinin öldüğünü, 69 kişinin de yaralandığını duyurdu.

İsrail kontrolünde olan Golan Tepeleri’ne yönelik Lübnan’dan 27 Temmuz’da gerçekleştirilen ve çoğu çocuk 12 kişinin öldüğü roket saldırısının ardından hem Lübnan hem de savaşın yayılması korkusu nedeniyle tüm Ortadoğu’da endişeli bir bekleyiş başlamıştı. Hizbullah saldırıda rolü olduğunu reddederken, İsrail hava kuvvetlerine ait savaş uçakları saldırının ardından Lübnan’ın güneyinde sınıra yakın Hizbullah’ın kontrolündeki noktalara saldırılar düzenlemişti.

Haberin Devamı

Fuad Şükür, füze projesi sorumlusu

Hizbullah komutanı Fuad Şükür’ün birkaç yıl önce Hizbullah’ın hassas füze projesi komutanı olarak atandığı belirtiliyor. Şükür, 1983’te Beyrut’taki ABD Deniz Piyadeleri kışlasının bombalanmasında rolü olduğu iddiasıyla Washington’un başına ödül koyduğu isimler arasında yer alıyor.

ABD’den ‘diplomasi en iyi yol’ vurgusu

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, İsrail ile Lübnan Hizbullahı arasındaki gerginliğin önlenmesi için diplomatik çabaları desteklemeye devam edeceğini ve diplomasinin, “ileriye doğru en iyi yol” olduğunu belirtti. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre ise “Hizbullah ve İsrail arasında savaş kaçınılmaz değil” dedi.

‘BMGK sorumluluk alsın’

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib, saldırı nedeniyle İsrail’i Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne şikayet edeceklerini açıkladı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani saldırıyı Lübnan’ın egemenlik ve toprak bütünlüğünün açık bir ihlali olarak niteleyerek, BMGK’yı sorumluluklarını derhal yerine getirmeye çağırdı. Rusya Dışişleri Bakanlığı da, İsrail’i uluslararası hukuku ihlal etmekle suçladı. BM Genel Sekreteri Antonio Guteres’in sözcüsü Stephane Dujarric, saldırının ardından BM’nin İsrail ve Lübnan ile temas halinde olduğunu açıkladı.