04.05.2023 - 12:59 | Son Güncellenme:
Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının üzerinden neredeyse bir buçuk yıla yakın süre geçti. Savaş hali hazırda Ukrayna’nın doğusunda tüm şiddetiyle devam ederken, Rus ordusunun taarruzlarına ciddi bir direniş gösteren Ukrayna ordusu Ukraynalı kaynaklara göre yakın zamanda karşı taarruza geçmeye hazırlanıyor. Savaşın ilk günlerinden bu yana özellikle Batı ülkelerinden silah ve cephane desteği alan Ukrayna aynı zamanda kendi imkanlarıyla daha ucuz ve kullanımı daha kolay olan silah sistemleri geliştirmeye çalışıyor. Bunun son örneklerinden bir tanesi de Ukraynalı bir grup mühendisin, gündelik malzemelerle garajda üretmeye çalıştığı Trembita 'füzeleri'.
AMAÇLARI RUS HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİNİ MEŞGUL ETMEK
Kendilerini Rusya karşıtı olarak tanıtan gönüllü mühendislerden oluşan Vidsich isimli grup, savaşın başından bu yana Ukrayna ordusuna yardımcı olabilecek çözümler ürütmeye çalışıyor. Bu amaçla üzerinde çalıştıkları son sistem de 'Halkın füzesi' şeklinde andıkları Trembita roketleri. Grup üyeleri, esasen kanatlara sahip çelik bir borudan oluşan bu silahların basit bir mancınık kullanılarak ateşlenebileceğini belirtiyor.
Mühendisler, 140 kilometre menzile sahip olduğunu iddia ettikleri Trembita’nın ABD tarafından Ukrayna’ya teslim edilen HIMARS yüksek hareket kabiliyetli çoklu roket sisteminde kullanılan 70 kilometre menzile sahip roketlerden daha uzun menzile sahip olduğunu savunuyor. 20 kilograma kadar patlayıcı başlık taşıyabildiği belirttikleri Trembita sistemlerinin, motorlarından çıkan 100 desibellik seviyesindeki sesin cephede bulunan Rus askerleri üzerinde korkutucu bir etki yaratacağını düşünüyor.
Trembita’nın lazer güdümlü roket sistemleri kadar etkili olmayacağını ve yüksek hassasiyete sahip olmadığını dile getiren Vidsich üyeleri, aynı anda fırlatılacak çok sayıda Trembita 'füzelerinin' özellikle Rus hava savunma sistemlerini meşgul edeceğini ve daha etkili sistemlerin hava savunma sistemlerine yakalanmadan hedeflerini vurabileceğini ifade etti. Mühendisler, “Çok basit şekilde üretilip kullanılan roketlerimiz, düşman hava savunma sistemleriyle kıyaslanamayacak kadar ucuz. Bu roketlerle düşman hava savunmasını hem meşgul edebilir hem de onları aşabiliriz ve düşman hedeflerini vurabiliriz” dedi.
HİTLER'İN FÜZELERİ GİBİ
Vidsich üyeleri, Ukrayna sahası için henüz yeni olan bu silah sistemlerinin İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından kullanılan ve modern seyir füzelerinin ilk örneklerinden olan 'Uçan bomba' lakaplı V-1 roketlerine benzetiyor. Almanya, İkinci Dünya Savaşı sırasında V-1 füzeleriyle özellikle İngiltere’yi hedef alarak çok sayıda can kaybına sebep olmuş ve İngiliz halkı üzerinde ciddi bir korku iklimi yaratmıştı.
'UCUZ VE ETKİLİ, MUAZZAM BİR GÜÇ OLABİLİR'
Daha önce NATO bünyesinde görev yapmış olan eski bir subay olan Hamish de Bretton-Gordon, Ukraynalı gönüllüler tarafından geliştirilen silah sistemlerinin önemli gelişmelere sebep olabileceğini ifade ederek, “Bu tarz silahlar oldukça etkili olabilirler. Açıkçası Ukraynalılar bu konuda çok kurnazlar ve Ruslar da bir o kadar başarısızlar. Böyle ucuz ve etkili silahlar, Batı ülkelerinin Ukrayna’ya teslim ettiği gelişmiş silah sistemlerinden tasarruf etmek için muazzam bir güç çarpanı olabilirler.” dedi ve Pentagon’dan sızdırılan belgelerde Batı ülkelerinin Ukrayna’ya gönderdiği silah sistemlerinin hızlı tükendiğine dikkat çekildiğini hatırlattı.
Geçtiğimiz yıl başlayan savaşın ardından Ukrayna alt yapısı yer yer büyük zararlar gördü ancak buna rağmen Ukrayna ordusunun direnişi tüm şiddetiyle devam ediyor. Ukrayna ordusunun Rus ordusuna karşı yaptığı direnişte Batı menşeli gelişmiş silah sistemleri öne çıkıyor olsa da uzun bir süredir daha ucuz, daha kolay kullanılabilir ve etkili olabilecek sistemler geliştirilmeye çalışılıyor. Bu amaçla daha önce de ucuz, basit ve tek kullanımlık drone sistemlerinin kullanımı gündeme gelmişti.
DÜNYA GENELİNDE ORDULAR SAVAŞA NE KADAR HAZIR?
Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna topraklarını işgal etmek amacıyla başlattığı savaş, ABD savunma sanayisinde bir sorun olduğunu ortaya koyan gelişmelerden biri oldu. Savaşın başlamasıyla birlikte başta ABD olmak üzere birçok Batı ülkesi Ukrayna'ya silah yardımı yapmaya başladı. Bu süreçte ABD, Javelin tanksavar füzeleri, HIMARS yüksek hareket kabiliyetine sahip topçu roket sistemi ve Stinger omuzdan atılabilir hava savunma sistemi başta olmak üzere savaşta kritik rol üstlenmiş birçok silahı Ukrayna'ya teslim etti. Yapılan kapsamlı yardımlara rağmen Ukrayna'da yaşanan şiddetli çatışmalar, ülkeye teslim edilen silahların tahmin edilenden daha hızlı tükenmesine sebep oldu. Tüm bunlara ABD ordusunun boşalan silah depolarının eski haline getirilmesi için yapılan çalışmalar da eklenince ABD savunma endüstrisi, talepleri karşılamakta oldukça zorlandı. Yaşanan gelişmeler, dünya genelinde orduların olası bir savaşa ne kadar hazır olup olmadığı konusunda tartışmaya açtı.