24.06.2024 - 12:17 | Son Güncellenme:
Euronews
Hindistan'ın kuzeyindeki Delhi kentine bağlı Bawana kasabasında, Cennetül Firdevs adında bir cami ormanlık alana inşa edildiği gerekçesiyle Cuma günü buldozerle yıkıldı.
Yerel otoriteler caminin kaçak statüde olduğunu, yapının yeteri kadar güvenli olmadığını açıkladı. Halk ise onlarca yıldır ibadet ettikleri caminin kasabanın kültürel değerlerinden biri olduğunu düşünüyor. Bir diğer eleştiri de cami görevlilerinden geldi. Herhangi bir ihbarda bulunmadan yıkımın yapıldığını belirten görevliler, yerel idarenin aldığı karara tepkili.
Hindistan'da bu ayın başında, Sarai Kale Kha kasabasında bulunan bir cami ve civardaki medrese benzer gerekçelerle gündeme geldi. Delhi Dini Komitesi'nin (DRC) 'ruhsatsız yapı' olarak belirlediği iki mekan, Delhi Kalkınma Otoritesi'nin (DDA) yayınladığı karar sonucu 13 Haziran'da polis kontrolü eşliğinde yıkıldı.
Eyalette tepkilere yol açan bir diğer karar, 1853'te ibadete açıldığı düşünülen Akonji Camisi'nin diğer camilerde olduğu gibi aynı sebeplerle, Delhi Kalkınma Otoritesi'nin idaresinde yıkılmasıydı. Akonji Camisi ile beraber öğrencilerin eğitim gördüğü bir medrese ve İslam alimlerinin cami arazisi üzerindeki mezarları da yıkıldı.
Cami yıkımının 32 yıl kadar eskiye gittiği Hindistan'da, 1992'de radikal Hindular, Babür İmparatorluğu döneminden kalma 500 yıllık Babri Camisi'ni tapınağın üzerine inşa edildiği iddiasıyla kullanılamaz hale getirmiş, 2019'a kadar devam eden davadan caminin yıkılması kararı çıkmıştı.
2018'de iktidara gelen Narendra Modi, 2020'de Ayodhya Tapınağı'nın temelini attı, 22 Ocak'ta da geniş bir katılımla düzenlenen açılış programında yer aldı.