DünyaHer soruya itiraz 20 TL

Her soruya itiraz 20 TL

12.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Adaylar hatalı olduğunu düşündüğü sorular için sınav tarihinden itibaren 3 iş günü içerisinde itiraz edebilecek. Her dilekçede sadece bir soruya itiraz yapılabiliyor ve her soru için 20 TL ödenmesi gerekiyor

Her soruya  itiraz 20 TL

Üniversiteye giriş sınavlarının ilk basamağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), bugün yapılıyor. 2 milyon 265 bin 902 adayın başvurduğu YGS’de Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere 4 test bulunuyor. Sınavda toplam 160 soru yer alıyor. YGS’de iki baraj var. Ön lisans programlarını tercih edebilmek için 150 barajını aşmak gerekiyor. Bunun için 20 net yapmak yeterli. 32 net ve üzeri yapanlar ise 180 baraj puanını aşabilecek, ikinci basamak sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) girmeye ve lisans programları için tercih yapmaya hak kazanacaklar.
Her sınav sonrası adaylardan ve eğitim uzmanlarından hatalı sorularla ilgili iddialar geliyor. Soruların hatalı olduğunu düşünen adayların, incelenmesi için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’ne (ÖSYM) itiraz hakkı var. İtirazlar sınav tarihinden itibaren 3 iş günü içerisinde (sınav tarihinden bir gün sonra başlamak üzere) yapılabiliyor. Yani 15 Mart Çarşamba günü mesai bitimine kadar adayların hatalı olduğunu düşündüğü soru için 2016 ÖSYS Kılavuzu’nda yer alan Genel Amaçlı Dilekçe örneğini kullanarak ÖSYM’ye başvurması gerekiyor.
Dava için süre 10 gün
Her dilekçede sadece bir soruya itiraz yapılacak; soru başına 20 TL itiraz ücreti ödenecek. Adayların, ÖSYM’nin T.C. Ziraat Bankası Ankara Kamu Girişimci Şubesi 6028011-5229 numaralı hesabına gerekli ücreti yatırdıklarını gösteren dekontunu dilekçelerine eklemeleri gerekiyor.
Dilekçenin işleme alınabilmesi için dilekçelerde mutlaka adayın T.C. Kimlik Numarası, adı, soyadı, adresi, imzası ve ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden alınacak evrak referans numarasının yer alması şart. Adayların, dilekçelerinin aslını ÖSYM Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı 06800 Bilkent/Ankara adresine ulaştırmaları gerekiyor. Merkeze faksla ulaştırılan dilekçeler işleme konulmayacak.
Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar işleme alınmayacak ve cevaplanmayacak. Süre hesabında ÖSYM Genel Evrak kaydına giriş tarihi esas alınacak.
Sınav ve yerleştirme sonucunun incelenmesini isteyen adayların ise sonuçlar açıklandıktan sonra 10 gün içinde (sonuçların açıklandığı tarihten bir gün sonra başlamak üzere) Genel Amaçlı Dilekçe örneğini kullanarak ÖSYM’ye başvurması gerekiyor. Her türlü itiraz, adayın dava açabilme hakkı için geçerli 10 günlük zaman aşımı süresini durdurmuyor. Yani sorunun hatalı olduğundan emin olan adayın ÖSYM’nin cevabını beklemeden davayı da açmasında yarar var. Çünkü cevap gelene kadar dava açma süresi geçebilir.
Adayın inceleme hakkı var
ÖSYM’de bulunan her türlü sınav evrakının aslı veya sureti, yargı organlarının aksi kararları olmadıkça, aday dâhil hiçbir kişi ya da kuruma gösterilmemekte ve verilmemekte. Ancak, “Adaylar Tarafından Dilekçe Gönderilmesi ve İşlem Ücretleri” konulu duyuru doğrultusunda adayların, sınavdaki kendi soru kitapçığı ve cevap kâğıdını ÖSYM’nin Ankara’daki merkezinde, ücret karşılığı inceleyebilme hakkı var. ÖSYM bu yıl itirazlar için ne kadar ücret istendiğini kılavuzda belirtmedi ancak geçen yıl adaylar her bir oturuma ait Soru Kitapçığı ve Cevap Kâğıdını incelemek için 50 TL ödemişlerdi.

BAKAN Yılmaz’dan YGS mesajı

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, YGS’ye giren öğrencilere başarılar diledi.
Yılmaz yayımladığı mesajda, “Sizlerden bu sınavı hedeflerinize ulaşabileceğiniz bir fırsat olarak görmenizi ve emeklerinizin karşılığını alarak üniversiteli olma yolunda atacağınız bir adım olarak değerlendirmenizi istiyorum” dedi. Öğrencilerin sınavda başarılı olmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiğine inandığını belirten Yılmaz, şu değerlendirmede bulundu: “Kendinize bu hususta da güvenin ve başaracağınıza inanın. Siz gençlerimiz bizler için çok kıymetlisiniz. Her zaman yanınızda olan tüm sevenlerinizin bu süreçte de yanınızda olacağını asla unutmayın. Sınavınız nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın hiçbir sınav sizin değerinizi belirlemeyecektir. Sınava büyük bir azim ve özveriyle hazırlanan tüm öğrencilerimizin ve her zaman destekleriyle evlatlarının yanında olan velilerimizin sınav heyecanını paylaşıyor, YGS’ye girecek tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum.” l ANKARA Milliyet

Barajı aşmak hiç zor değil

Siz bu yazıyı okuduğunuz saatlerde, muhtemelen sınav çoktan bitmiş olacak. Umarım, sınavınız iyi geçmiştir. Şu saatten sonra, yapacak hiçbir şey olmadığına göre YGS’yi unutup, LYS’ye odaklanmaktan başka bir şey yok. Ama yeniden kampa girmeden önce, birkaç gün kafayı dinlemekte yarar var... Sınavın içeriğini, sorularla ilgili yorumları ve ülke geneline yönelik değerlendirmeleri yarından itibaren sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.
YGS ve LYS benzeri sıralama sınavlarında, sizin başarınız kadar, diğer adayların performansları da çok önemli.
Bu çerçeveden baktığınızda, sorular berbattı, sınavım çok kötü geçti diye üzülmek ya da çok şanslıydım, sorular hep çalıştığım konulardan çıktı, en az 100 netim var diye sevinmek için biraz erken. Önemli olan genel değerlendirmeler.
YGS’de her testte 40’ar soru bulunuyor. Geçen yıl, Türkiye ortalamaları, Türkçe’de 19, Sosyal’de 10, Temel Matematik’te 7, Fen Bilimleri’nde de 4’tü. Görüldüğü gibi bu ortalamaların üzerine çıkmak hiç de zor değil.
Ve muhtemelen, net sayınız, yukarıdaki ortalamaların çok üzerindedir... Puanların hesaplanabilmesi için önceki yılların değil, bu yılın ortalamaları gerektiğinden, verilen formüllere göre, puan hesaplamak ciddi yanılmalara neden olabilir.
Bu yüzden, puanınızı hesaplamak ya da hesaplaşmak için boş yere hiç zaman ayırmayın... YGS ile ilgili gelişmeleri, yarın gün boyu www.egitimajansi.com adresinden, hafta içinde de Milliyet’ten izleyebilirsiniz.
Milliyet, önceki yıllarda olduğu gibi, bu yıl da, sizler üniversiteli olup, derslerinize başlayıncaya kadar yanı başınızda olmaya devam edecek...
Hayallerinize kavuşmanız dileğiyle...

Mektebim, üniversite kurmaya hazırlanıyor

Türkiye genelinde 51 kampüsü, 160 okulu bulunan Mektebim Okulları, yeni eğitim öğretim yılında açacakları kampüsler ve eğitime yapılan yatırımlarını açıkladı. 2 yıl içerisinde 60 kampüs açacaklarını ifade eden Mektebim Kurucusu Ümit Kalko, İstanbul’da bir üniversite kurma hazırlıklarına başladıklarını aktardı. Cumhurbaşkanı’nın istihdam seferberliği çağrısına da destek verdiklerini belirten Kalko, 2 bin 500 akademik ve idari kadroyu işe alacaklarını, 3 yıl içerisinde çalışan sayısını 15 bine çıkaracaklarını söyledi. Kalko, gelecek yıl, 16 kampüsün faaliyete gireceğini, 30 bin öğrenciyle yeni yıla merhaba diyeceklerini belirtti.
Yüzde 4 olan özel okullaşma oranının son bir yılda yüzde 8’e yükseldiğine dikkat çeken Kalko, bu oranı eğitim girişimcileri olarak yaptıkları yatırımlarla yüzde 25’e çıkarmaya çalıştıklarını aktardı. Türkiye’nin her bölgesine yatırımlarını artıracaklarını kaydeden Kalko, “Yurtdışında da çalışmalarımız olacak, Maarif Vakfı projesine destek verecek ve bu projede yer alacağız. FETÖ okullarının yurt dışında kapatılmasıyla birlikte bu açığı bizler tamamlayacağız” dedi.

Puanlar nasıl hesaplanacak?

YGS’de testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirilecek. Adayların Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacak. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecek:
Sınavda tüm testlerde toplam 160 soru bulunuyor. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacak.
Lise son sınıfta okuyan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacak.
Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacak.
Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacak.
Hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1B’deki ağırlıklar kullanılarak adayların Ağırlıklı YGS puanları (AYGS) hesaplanacak. AYGS puanlarının hesaplanabilmesi için adayların YGS testlerinin en az ikisinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekir.
AYGS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 puanları oluşturulacak. AYGS puanları YGS puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden 5 ham puan alan adayların 150 YGS puanı, 8 ham puan alan adayların da 180 YGS puanı almaları sağlanacak.
Ortaöğretim kurumlarında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler, YGS Sosyal Bilimler Testi’nde yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutularak, Felsefe alanından 5 soruyu cevaplandıracaklar. 2017-YGS Sosyal Bilimler Testi’nde toplam 45 soru var. Tüm 2017-YGS adayları ilk 35 sorunun tamamından sorumlu olacaklar. l MİNE ÖZDEMİR

Bahçeşehir’den e-spor bursu

OZAN ÖMER KADÜKER
Kişilerin internet üzerinde buluşup oyunlarda yarıştığı e-spora ilgi tüm dünyada hızla artıyor. Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) de bu çerçevede Türkiye’de ilk kez e-spor bursu uygulamasını başlattı. Üniversite, çevrimiçi strateji oyunu olan League of Legends’in Riot Games Türkiye tarafından düzenlenen Türkiye Şampiyonluk ve Yükselme liglerinde başarılı olan öğrencilere yüzde 100’e varan oranlarda eğitim bursu verecek.
BAU ile Riot Games Türkiye tarafından gerçekleştirilen işbirliği kapsamında iki kurum tarafından ortaklaşa belirlenecek öğrenciler, en az bir eğitim dönemi boyunca, haftada 3 gün Riot Games ofisinde iş yaşamına adım atacaklar. İşbirliği anlaşması, BAU Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, BAU Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, Riot Games Ülke Müdürü Bora Koçyiğit, Riot Games Gelişmekte Olan Pazarlardan Sorumlu Direktörü Hasan Çolakoğlu, BAU Genel Sekreteri Ziya Alpay, EMC Yönetici Ortak Serhat Bekdemir katılmıyla tanıtıldı. e-sporun dijital kuşağın vazgeçilmezleri arasında olduğunu belirten Enver Yücel, “BAU olarak e-sporu, desteklediğimiz birçok spor dalından biri olarak görüyoruz. Yapacağımız faaliyetlerle dünyanın sayılı üniversitelerinden biri haline gelerek, Türkiye’nin bu alanda dünyada söz sahibi olması için elimizden geleni yapacağız. Başka kurumlarda olmayan eğitim, staj ve sertifika programlarını sektörün lideri Riot Games’le birlikte oluşturarak, bu alanda ilerlemek isteyenleri destekleyeceğiz” dedi.
Bora Koçyiğit ise e-sporcuların kariyer yapmalarında bir takımın, bir akademinin parçası olmalarının önemine dikkat çekti.

YARIN: YGS zor muydu, kolay mıydı? Hatalı soru var mı?