10.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ - İsrail’in Gazze’de Hamas’a karşı başlattığı harekat sürerken, bölgedeki insani durumu bir nebze olsun iyileştirmek adına uluslararası aktörlerin çabaları da hız kesmiyor. Bu temas trafiği sonuç vermişe de benziyor. Nitekim Beyaz Saray, her gün 4 saatlik ara verileceğini duyurdu.
Gazze’ye yönelik hava saldırılarını sürdüren ve bölgenin kuzeyinde kara harekatına başlayan İsrail’in, bir insani ara vermesi yönündeki talep dünyadan destek görüyor. ABD’nin ardından G7 ülkeleri grubu da önceki gün çatışmalara daha uzun süreli “insani duraklamalar” çağrısında bulunmuştu. Paris’te düzenlenen Gazze konferansının açılışını yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, Gazze’deki çatışmalara insani ara verilmesi için çağrı yaptı.
Rehine karşılığı
Bu söz konusu çağrılarla birlikte, buna ilişkin müzakerelerin devam ettiği öğrenildi. Associated Press’in haberine göre, Hamas’ın elindeki bir düzine rehinenin serbest bırakılması karşılığında Gazze’de üç günlük insani ara sağlanması için müzakereler yürütüldü.
Katar, Mısır ve ABD’nin aracılık ettiği müzakereler sonucu 2.3 milyon Gazzelinin zor şartlar altındaki durumlarını hafifletmek için sınırlı miktarda yakıt da dahil olmak üzere daha fazla yardımın bölgeye girmesi hedefleniyor. AP’ye konuşan ABD’li yetkili, Joe Biden yönetiminin İsrail’in askeri operasyonlarına ara vermesi için belirli bir zaman dilimi ortaya koymadığını ancak İsrail’e ara verme süresini belirli sayıda rehinenin serbest bırakılmasına bağlamayı önerdiğini söyledi.
Kısmi ara için anlaşma
Nitekim iddiaların ardından dün İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) dikkat çeken bir açıklama geldi. IDF, “Gazze’deki sivillere yönelik insani yardım için bazı noktalarda taktiksel aralar gerçekleştiğini” duyurdu. Bu araların yerel ve belli bir zaman dilimi için olduğuna dikkat çekildi. IDF, önceki gün Gazze şehir merkezinde 4 saatlik insani ara verildiğini duyurmuştu. IDF ayrıca, dün Gazze’nin kuzeyindeki sivillerin güneye geçebilmeleri için bir tahliye koridorunu yeniden açtığını açıkladı. Gazze’yi boydan boya geçen Selahaddin yolundan binlerce kişinin güney bölgelere doğru hareket halinde olduğu görüldü.
Bu açıklamaların ardından Beyaz Saray’dan da “flaş” bir açıklama geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, İsrail’in Gazze’de her gün 4 saatlik insani aralar vereceğini açıkladı. Açıklamanın yapıldığı dün itibariyle insani araların başladığı ve bu sırada herhangi bir askeri operasyon gerçekleştirilmeyeceği öğrenildi.
Bunlara karşın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, tam ateşkes konusunda tonunu değiştirmiyor. Netanyahu, “Her yerden duyduğumuz yanlış söylentilere bir nokta koymak isterim: Rehineler serbest bırakılmadan ateşkes olmayacak” dedi.
İsrail, kan bankasını bile vurdu
Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref El Kudra, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ndeki kan bankasını vurduğunu duyurarak, tesisin hizmet dışı kaldığını açıkladı.
İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde bulunan ve binlerce kişinin sığındığı Endonezya Hastanesi’nin yakınına da hava saldırısı düzenledi. Saldırıda yaralanların olduğu bildirildi.
Hamas, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırısında rehin tutulan İsrailli bir kadın askerin öldüğünü açıkladı.
Kudüs Tugayları Sözcüsü Ebu Hamza “Elimizdeki esirlerden 2 tanesini insani nedenlerle serbest bırakmaya hazırız” dedi. Bu açıklamanın ardından rehinelerin videosu paylaşıldı. Videoda tekerlekli sandalyeye oturan bir kadına ve erkek çocuğuna yer verildi.
BM: İki taraf da savaş suçu işliyor
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Refah sınır kapısının Mısır tarafını ziyaret etti. BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre Türk, burada “7 Ekim’den bu yana hem İsrail hem de Hamas’ın savaş suçları işlediğini” söyledi. Türk, “Filistinli silahlı grupların 7 Ekim’de gerçekleştirdiği katliamlar tiksindiriciydi, hala ellerinde rehinlerin olması da öyle” dedi. BM yetkilisi “İsrail’in Filistinli sivilleri toptan cezalandırması da aynı zamanda savaş suçu, sivillerin zorla kanunsuz şekilde zorla tahliye edilmesi de” diye de ekledi.
ABD Suriye’de İran’a yakın grupları vurdu
ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), Suriye’de İran’a yakın gruplara hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. CENTCOM’un X platformundaki sayfasından yapılan açıklamada, düzenlenen hava saldırısının İran’a bağlı İslam Devrim Muhafızları Birliği (IRGC) ve ona yakın gruplar tarafından kullanılan bir tesise yapıldığı kaydedildi. Açıklamada, “Saldırıların sorumlularına karşı halkımızı savunmak için gerekli her türlü tedbiri alacağız ve kendi seçeceğimiz yer ve zamanda karşılık vereceğiz” denildi.
Biden’ın oğlu ve kardeşi ifade vermeye çağrıldı
ABD Başkanı Joe Biden’ın kardeşi James Biden ve oğlu Hunter Biden, “denizaşırı ülkelerdeki iş ilişkilerinde siyasi nüfuz kullandıkları” iddialarına ilişkin Gözetim ve Hesap Verilebilirlik Komitesi’ne ifade vermeye çağrıldı. BBC’nin haberine göre, Biden ailesi üyelerinin, Joe Biden’ın başkan yardımcılığı döneminde “denizaşırı ülkelerden aldıkları ödemeleri gizlemek amacıyla 20’den fazla paravan şirket kurdukları iddiasını içeren bazı mali kayıtlar” elde edildiği bildirildi. Biden ailesinin, ortaklarının ve şirketlerinin, bu ticaretten 24 milyon dolardan fazla para aldığı öne sürülürken, Hunter ve James Biden’ın yanı sıra iş ortaklarının da söz konusu iddia nedeniyle ifade vermek üzere Komite’ye çağrıldığı belirtildi. James Biden’ın 6 Aralık’ta, Hunter Biden’ın ise 13 Aralık’ta Komite önünde yeminli ifade vereceği açıklandı.
Vaadini yerine getirdi Ukrayna’ya yardımı engelledi!
Slovakya’nın yeni Başbakanı Robert Fico, seçimlerden önce verdiği vaatler doğrultusunda, Ukrayna’ya 40.3 milyon euro’luk silah yardımı paketini bloke etti. Sosyal Demokrat Parti (Smer) Başkanı Fico, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya gönderilmesi planlanan silah ve mühimmat paketinin reddedildiğini bildirdi. Fico, bundan sonra Slovakya ordusunun depolarından Kiev yönetimine silah ve mühimmat gönderilmeyeceğini ifade ederken, Ukrayna’ya insani yardımı sürdüreceklerini söyledi. Rusya yanlısı duruşuyla Avrupa Birliği ve Batı ülkelerinin Ukrayna politikasına ters hareket eden Fico, seçim zaferinin ardından yaptığı açıklamada, “Slovakya halkının Ukrayna’dan daha büyük sorunları var” demişti.
ABD İsrail konusunda bölündü
Hamas’ın İsrail’e düzenlediği saldırılar ve sonrasında İsrail ordusunun karşı saldırıları, AB’de büyük destek bulurken, bu durumun değişmeye başladığı belirtiliyor. ABD’de yapılan yeni bir ankete göre kamuoyu, İsrail-Hamas çatışmalarının başlamasından bu yana İsrail’i, Amerika’nın çıkar ve değerlerini paylaşan bir müttefik olarak görüyor. Ancak Amerikalılar, İsrail’in 7 Ekim’deki Hamas baskınına verdiği yanıtta ileri gidip gitmediği konusunda ayrışıyor. Nitekim Associated Press haber ajansı ve NORC Kamu İşleri Araştırma Merkezi’nce 2-6 Kasım arasında yapılan anket, Demokrat Partili seçmenler arasında, İsrail’e karşı şüpheler olduğunu ortaya koydu.
Anket katılımcılarının sadece yüzde 36’sı, Hamas’a karşı verdikleri mücadelede İsrail ordusuna yardım sağlanmasının “aşırı derecede önemli” ya da “çok önemli” olduğu fikrini paylaştı. Yüzde 40 oranında anket katılımcısı ise İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde saldırılara verdiği yanıtın “fazla ileri gittiğini” ifade etti. İsrail’in Hamas’a yönelik misillemesinin “aşırı” olduğu görüşünün Demokrat Partili katılımcılar arasında daha yaygın olduğu, yüzde 58’inin İsrail’in yanıtını “aşırı” bulduğu görülüyor. Katılımcıların yüzde 38’i İsrail’in verdiği yanıtın dozunu “doğru” bulurken, yüzde 18’i de yanıtı “yeterince sert bulmadığını” kaydediyor.
Katılımcıların yaklaşık yarısı ise Filistinli sivillere zarar gelmesinin önlenmesinin ya da Gazze’ye insani yardım sağlanmasının “aşırı önemli” ya da “çok önemli” olduğu görüşünde.
Rahatsızlık arttı
Öte yandan ABD merkezli CNN, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları nedeniyle Joe Biden yönetimi içinde rahatsızlıkların arttığını öne sürdü. CNN, bazı kaynaklara dayandırdığı haberinde, yönetim içinde, ABD’nin ateşkesi desteklemesini talep eden ve Filistinli sivillerin öldürülmesinden derin rahatsızlık duyan farklı bakış açılarının bulunduğunu belirtti. CNN, Biden yönetiminden üst düzey bir yetkilinin, “Yaşananlar büyük ahlaki kaygı yarattı” dediğini aktardı. Haberde, Biden yönetiminin İsrail politikasına en ciddi itirazların, Dışişleri Bakanlığı’ndaki bazı çevrelerden geldiği vurgulandı.
‘Hamas ortadan kaldırılamayacak!’
Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, İsrail’in Hamas’ı ortadan kaldırma hedefinin “gerçekleşmeyeceğini”, çünkü grubun yalnızca askeri bir örgütten ziyade “aynı zamanda bir fikir” olduğunu söyledi. Fransa’nın başkenti Paris’teki Filistin’e yardım konferansında konuşan Iştiyye, İsrail’i, hem uluslararası insan hakları hukukunu ihlal ederken hem de savaş suçları işlerken “tüm Filistinlilere karşı” savaş yürütmekle suçladı. Iştiyye, “İsrailliler ateşkes istemiyor çünkü bugün İsrailliler intikam havasında” derken, ihtiyaç duyulan şeyin “İsrail üzerinde ciddi baskı oluşturacak uluslararası müdahale” olduğunu söyledi.
Bu arada Filistin haber ajansı WAFA’ya göre, Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ile yaptığı telefon görüşmelerinde İsrail’in Gazze’yi ikiye bölme yönündeki herhangi bir hareketinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Abbas, bölgenin Filistin’in ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı.