23.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER - Hastalık riski yüksek olan kişilerde akciğer kanserini önlemek için dünyanın ilk tedavi aşısını geliştiriliyor. İngiltere’de Oxford Üniversitesi, Francis Crick Enstitüsü ve University College London’ın “LungVax” adlı çığır açıcı bir akciğer kanseri aşısı geliştirmek için çalıştığı duyuruldu. Oxford/AstraZeneca’nın Kovid-19 aşısının teknolojisine benzer bir çalışma sistemine sahip olan LungVax, bağışıklık sistemini hastalığın erken belirtilerini tespit edip bunlara saldıracak şekilde eğitecek.
Aşı, bağışıklık sistemini neoantijen olarak bilinen akciğer kanseri hücrelerindeki “kırmızı bayrak” proteinlerini tanıması ve onları öldürmesi için eğiten bir DNA dizisi kullanarak çalışıyor. Başarılı olursa dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı olacak olan LungVax, daha sonra bu hücreleri öldürmek ve akciğer kanserini durdurmak için bağışıklık sistemini harekete geçirecek.
Araştırmaların aşının vakaların yüzde 90’ını önlemede etkili olacağını gösterdiği belirtilirken, projeyi yürüyen ekip, laboratuvar araştırmalarını ve 3000 doz aşının ilk üretimini desteklemek amacıyla önümüzdeki 2 yıl boyunca 1.7 milyon sterlinlik fon alacak. Cancer Research UK verilerine göre, Birleşik Krallık’ta her yıl yaklaşık 48 bin 500 akciğer kanseri vakasının görüldüğü ve bu vakaların yüzde 72’sine sigaranın neden olduğu biliniyor.
Doğrudan klinik deneyler yapılacak
Projenin başarılı olması durumunda İngiltere’nin bazı kentlerinde hastalık açısından en büyük risk altında olan kişileri kapsayacak şekilde doğrudan klinik deneylere geçilecek. University College London ve Francis Crick Enstitüsü’nden Profesör Mariam Jamal-Hanjani, erken tahminlere dayanarak aşının tüm akciğer kanserlerinin yüzde 90’ını kapsama potansiyeline sahip olduğunu söyledi ve ekledi: “LungVax, akciğer kanseri riskinizi azaltmanın en iyi yolu olarak sigarayı bırakmanın yerini almayacaktır. Fakat aşı, en erken evre kanserlerden bazılarının ilk etapta ortaya çıkmasını önlemek için geçerli bir yol sunabilir” dedi.