DünyaHazar Denizi’nden gönderiyorlar!

Hazar Denizi’nden gönderiyorlar!

27.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya’nın İran’dan insansız hava aracı (İHA) aldığının ortaya çıkmasının ardından, bu kez iki ülke arasında artan silah ticaretinin yeni rotasının Hazar Denizi olduğu iddia edildi.

Hazar Denizi’nden gönderiyorlar

CNN’in haberine göre, İran ile Rusya arasında doğrudan bağlantı sağlayan deniz yolu olan Hazar Denizi, Moskova’nın Tahran’dan satın aldığı İHA, mermi ve havan toplarını taşımak için kullanılan yeni rota oldu. Lloyd’s List Intelligence’in Hazar Denizi’ndeki gemi takip verilerinde, geçen yıl eylül ayında rekor düzeyde boşluk olduğu tespit edildi. Söz konusu boşluğun, silah ticaretini gizlemeye yönelik, gemilerin izleme verilerini kapatmasıyla meydana geldiği belirtiliyor. Verilere göre, gemilerin takip verilerindeki boşlukların sayısı 2023’te de oldukça yüksek seyretti. CNN’e konuşan uzmanlar, Ukrayna’nın Batılı müttefiklerinin, Hazar Denizi’nden yapılan silah sevkiyatlarını durdurmak için çok az güce sahip olduğunu, Rusya ve İran için Hazar Denizi rotasının herhangi bir risk taşımadığını da aktardı.

Haberin Devamı

Mali’den de aldılar

Rusya’nın Ukrayna’da kaybettiği silah stoklarını yenilemek için bir başka çabasının da Rus paralı asker grubu Wagner üzerinden olduğu öne sürüldü. CNN’in ABD’li bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Wagner’in Mali’deki askeri ekipman ve silahları, Ukrayna’da kullanılmak üzere göndermeye çalıştığı, buna yönelik işlemler için evrakta sahtecilik yaptıkları aktarıldı. Wagner’in Mali’den Rusya’ya askeri teçhizat sevkiyatının ortaya çıkmasının ardından, Perşembe günü ABD Hazine Bakanlığı da, paralı asker grubunun Mali’deki özel askeri biriminin başkanı Ivan Aleksandrovich Maslov’a yaptırım getirdiğini duyurdu. Bakanlığın açıklamasında, “Wagner Grubu, Mali ve bulunduğu diğer ülkeler üzerinden Ukrayna’da kullanılmak üzere askeri teçhizat edinme çabalarını gizlemeye çalışıyor olabilir” ifadelerine yer verildi.